Tove Nedreberg (til venstre) undertegner rammeavtalen sammen med Hege Iren Frantzen i MBLs lokaler. Foto: Glenn Slydal Johansen
NJ og MBL undertegnet rammeavtale for frilansere
MBLs Tove Nedreberg og NJs Hege Iren Frantzen er fornøyd over å ha landet en enhetlig avtale for frilansere.
Tidligere i mars skrev Journalisten om den største avtaleoppdateringer for frilansjournalister siden 1980-tallet. Onsdag sa et enstemmig hovedstyre i arbeidsgiverforeningen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ja til avtalen. Norsk Journalistlags (NJ) landsstyre ga sin tilslutning til avtalen 8. mars.
– Vi er enige om en avtale som er godt balansert og som vil stå seg framover. Den er tilpasset å tåle endringene framover, sier Nedreberg til Journalisten etter at hun og NJs leder hadde undertegnet avtalen onsdag ettermiddag.
Nedreberg sier at alle MBLs bedrifter blir forpliktet på avtalen, på samme måte som at NJs rundt 750 frilansere gjør det.
Begge parter skryter av samarbeidet med hverandre, og de fremhever at det har vært brukt mye tid sammen på å komme fram til avtalen. Særlig på å tolke avtalen, setning for setning, hva den vil innebære.
Men enkelteksempler fra avtalen på hva de er spesielt fornøyd med, vil de ikke trekke fram overfor Journalisten:
– Dette er en helhetlig avtale, sier Nedreberg.
Det var under tariff-forhandlingene for to år siden at det ble gjort en såkalt protokolltilførsel om at partene skulle inngå en slik avtale.
MBLs styreleder sier at hennes medlemmer har vært gode på å engasjere seg i arbeidet. Avtalen vil ligge på siden av tariffsystemet, slik at det ikke kan forhandles endringer i avtalen som en del av tariff-forhandlingene senere i vår mellom MBL og NJ.
– Vi ser at MBL har vært opptatt av ordnede forhold for frilanserne, og vi er glad for at MBL også er opptatt av gode forhold for de. Vi ser det har vært en del konflikter tidligere, og vi tror dette vil gjøre avtaleforholdene ryddigere, sier Frantzen.
Som en del av enigheten skal partene finne fram til felles maler som frilansere og oppdragsgivere kan bruke for det enkelte oppdrag.
Rammeavtalen vil gjelde fra 1. april, og den har 12 måneders oppsigelsesfrist. Dersom avtalen sies opp, og partene ikke blir enig om en ny avtale, vil man gå tilbake til det gamle såkalte Bilag 4, som har vært gjeldende inntil nå.