Professor Elisabeth Eide ved Oslo Met mener det er sannsynlig at motstandere av Imran Khan står bak bortføringen av de pakistanske journalistene.

TV-journalist savnet i Pakistan: Nå går spekulasjonene høyt

– At de som står bak, er motstandere av Imran Khan, er vel en no-brainer, mener Elisabeth Eide.

Publisert Sist oppdatert

Det har nå gått tre uker siden den pakistanske tv-journalisten og politiske kommentatoren Imran Riaz Khan ble pågrepet. Han er fremdeles savnet, siden ingen myndighetsorganer opplyser å ha ham i sin varetekt.

– Generelt er journalister i Pakistan sårbare, både overfor myndighetene, men spesielt overfor det fenomenet som ofte blir kalt «unidentified gunmen», sier Elisabeth Eide, professor emerita ved institutt for journalistikk ved Oslo Met, til Journalisten. 

– Det blir ren spekulasjon, men at de som står bak, er motstandere av Imran Khan, er vel en no-brainer, tilføyer Eide. 

Riaz Khan er kjent som en støttespiller av Pakistans tidligere statsminister Imran Khan. Riaz Khan har over 4 millioner følgere på Youtube-kanalen sin og har blitt fengslet flere ganger de siste årene.

Bortført av uidentifiserte menn

24. mai forsvant også den pakistanske tv-journalisten Sami Abraham. I likhet med Riaz Khan, er Abraham kjent for å støtte Imran Khan. 

Tirsdag denne uka ble Abraham løslatt, skriver Aljazeera.

Både Abrahams familie og arbeidsgiveren BOL TV mener han ble bortført av uidentifiserte menn.

– At Abraham og Riaz Khan ble/er bortført, virker sannsynlig, men hvem som står bak er vanskelig å si. Regjeringen har forgreininger til ulike hemmelige tjenester og ikke minst til det militære, som enhver regjering i Pakistan må ha støtte fra. Det kan betraktes som nok et ledd i å hindre Imran Khan i å vinne tilbake sin posisjon, sier Eide. 

Spekulasjonene går også høyt om at Riaz Khan kan ha dratt til Afghanistan, ifølge Eide. 

– Spekulasjonene er blant annet basert på at de har funnet afghanske telefonnumre på Riaz Khans telefon. Dette er ikke unaturlig for journalister i Pakistan, siden krigen i Afghanistan har hatt stor innflytelse på forholdene i Pakistan.

Utsatt for drap og angrep

Pakistan scorer lavt på journalistsikkerhet.  I løpet av de fire siste årene er 42 journalister drept i landet, men bare i ett tilfelle har noen blitt arrestert for drap, sier Eide. 

Den pakistanske hovedstaden Islamabad er rangert som den farligste byen for journalister i rapporten til Freedom Network. Det siste året var det 56 angrep mot journalister eller mediehus. Mellom mai 2022 og 2023 ble journalister i Pakistan utsatt for minst 140 angrep, en økning på 64 prosent fra året før, viser rapporten.

Informasjonsminister Marryam Aurangzeb sier i et BBC-intervju at situasjonen for pressefrihet er bedre enn før, siden Pakistan har klatret sju plasser (til nr. 150 av 180) på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks.

– Det er to plasser bedre enn Afghanistan, og ikke imponerende. Men indeksen forteller at pressefriheten heller ikke var tilfredsstillende under Imran Khan. De sju plassene kan forklares med at RSF ikke finner noen journalister drept eller i fengsel på måletidspunktet, sier Eide. 

Den utbredte straffriheten kan naturlig nok føre til selvsensur, mener hun.  

Powered by Labrador CMS