Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I dag fredag faller dom fra Høyesterett i den såkalte Rolfsen-saken som dreier seg om Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) skal få se opptakene de har tatt i beslag fra filmskaperen.
Dommen i Høyesterett blir kjent gjennom såkalt offentlig votering, som betyr at offentligheten inviteres inn når retten avsier sin dom. Dette grepet gjøres kun fire-fem ganger i året, og skjer kun i saker av spesielt stor offentlig interesse.
Trukket seg
Da saken ble behandlet i Høyesterett for to uker siden, stod Rolfsen og fotograf Khan Farooq selv og gjorde opptak av rettsforhandlingene.
– Jeg tenkte at jeg måtte dekke det jeg har mulighet til. Det skjer mye spennende nå med Høyesterett. Vi fortsetter å filme, sier regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen til Journalisten.
På spørsmål om status for filmen, sier regissøren at han avventer domstolens avgjørelse.
– Filmen er i produksjon med klipping. Mange viktige deltagere i filmen har trukket seg, så filmen står i fare.
Annonse
I samtaler med NRK
Både Rolfsen og NRK Brennpunkts redaktør Odd Isungset bekrefter overfor Journalisten at det har vært kontakt mellom dem om filmen.
– Filmen lages ikke på oppdrag fra oss. Men vi har hatt kontakt om filmen, sier Isungset til Journalisten.
– Har du sett noen av opptakene til Rolfsens film?
– Det vil jeg ikke kommentere.
Både Isungset og Rolfsen sier at det ikke foreligger noen avtale om at filmen vil bli sendt på NRK.
– Vi var lenge i forhandlinger med dem, men de ville ta over filmen og klippe den selv, sier Rolfsen.
– Kan du utelukke at filmen til slutt vil bli sendt på NRK?
– Nei.
Begge avviser at NRK har bidratt med finansiering til filmen underveis.
– Jeg har finansiert filmen med egen innsats, sier Rolfsen, og viser til støtte fra blant annet Fritt Ord.
Følte seg presset til å reise til Sverige
Til Klassekampen i forrige uke sa fotograf Khan Farooq at han følte seg presset til å være med i bilen som kjørte en mulig IS-rekrutt til Landvetter flyplass ved Gøteborg. To dager etter turen til Landvetter skriver Farooq, som har studert journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, selv om saken som journalist i Dagbladet.
Til NRK noen dager tidligere sa han at han var skeptisk til turen. Til begge medier sier fotografen at han ble fortalt at 18-åringen skulle til Syria for å drive humanitært arbeid. NRK har publisert et bilde av 18-åringen avbildet i militært utstyr.
I Klassekampens sak blir det også vist til statsadvokat Jan T. Glents uttalelser i Høyesterett om at det «i hvert fall er etisk på kanten, om ikke over kanten, at journalisten kjører 18-åringen til Landvetter i sin egen bil». Glent presiserer overfor Journalisten at påtalemyndigheten ikke har påstått at det faktisk var Farooq som kjørte bilen til Sverige da det foreligger flere timer med filmopptak fra turen som fotografen åpenbart må ha tatt.
Annonse
Mener PST ikke har belegg for siktelse
PST hadde nok allerede siktet oss om de hadde belegg for det
Overfor Klassekampen utelukker ikke Farooq at han kan bli siktet for medvirkning til rekruttering til terror:
– Jeg tolker det statsadvokaten sier som en slags trussel om at jeg kan bli siktet for medvirkning. Det eneste jeg har gjort er å dokumentere bilturen. Jeg var ikke engang klar over at vi skulle til Sverige og satt aldri bak rattet, sa Farooq til Klassekampen.
Rolfsen svarer slik på Journalistens spørsmål om muligheten for en siktelse for medvirkning til terror.
– Hvorfor skulle de sikte oss? For å sikre seg beslaget hadde nok PST allerede siktet oss om de hadde belegg for det, sier Rolfsen, som legger til:
– PST har eksplisitt understreket at vi ikke er siktet i saken. Det underbygger hva jeg er sikker på: Filmen er produsert 100 prosent etter norsk lov.
– Hva tenker du om at han ifølge PSTs fremlegg i lagmannsretten drev uheldig rolleblanding?
– Det må du spørre PST om. Jeg reagerer på at de påstår det virker som vi står på islamistenes side. Det virker om de gjør alt for å diskreditere oss, siden de ikke kan sikte oss.
Hadde Rolfsen visst, ville ikke bilen blitt brukt
Bilen ble brukt for å få bedre bilder, noe som hjalp filmfortellingen
Rolfsen sier at samarbeidet med Farooq startet med dokumentaren «Frivillig tvang» som ble sendt på NRK Brennpunkt i november 2014. De to har også en utvidet familierelasjon ved at faren til kameramannen er Rolfsens fetter.
Filmskaperen avviser at han tillot bruken av produksjonsselskapets bil til Landvetter.
– Jeg visste ikke om det.
– Hva syns du om at den ble brukt?
Interessert i medienyheter? Følg journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
– Det ble gjort for å få bedre bilder, noe som hjalp filmfortellingen. Det ble bestemt å bruke bilen før vi visste hva vi skulle filme. Hadde jeg visst hva jeg vet i dag, hadde jeg selvfølgelig sørget for at bilen vår ikke ble brukt.
– Visste du at 18-åringen planla å slutte seg til IS?
– Han bedyrer at han skulle drive humanitært arbeid, og ikke krige.
Filmen i fare etter at kilder har trukket seg
Selve reisen til flyplassen Landvetter i Sverige skjedde natt til søndag 7. juni. Da 18-åringen var sluppet av, skal kameramannen ha returnert til Oslo, sovet ut og deretter fortsatt filmingen. Ti minutter etter at han ankom Rolfsens hjem i 20-tiden mandag kveld med opptakene, banket PST på døren og bad om å få opptakene. Etter noe forhandling med politiet fikk Rolfsen ta kopi av opptakene før han overleverte alle opptak med tilknytning til 18-åringen.
– De hadde en bred ransakingsordre og jeg gikk inn i forhandlingsmodus. Jeg sitter på mye materiale, og forsøkte å begrense beslaget til det de hadde begjæring til å ta uansett. Vi holdt på til midnatt.