Jagland:

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på den globale gravekonferansen GIJC på Lillehammer. Foto: Helge Øgrim

Politibeslaget hos Imtiaz Rolfsen kan være sak for Europarådet

LILLEHAMMER (Journalisten): Undrer seg over at norske presseorganisasjoner ikke har benyttet muligheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ransaket dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens bolig i juni og beslagla opptak til en film om Ubaydullah Hussain. Beslaget ble gjort etter at Rolfsen, Hussain og en 18-åring reiste sammen til Gøteborg der sistnevnte angivelig skulle ta et fly for å slutte seg til terrorgruppen IS i Syria. 

Rolfsen protesterte med støtte fra medeieorganisasjoner og lederskribenter, men har tapt i to rettsrunder. Saken kommer opp for Høyesterett i begynnelsen av november.

Les Journalistens dekning av Rolfsen-saken her.

Journalister kan varsle

Jagland kom til Lillehammer for å informere 900 gravejournalister fra 120 land om plattformen Europarådet lanserte i april for å bedre verne journalister i de 47 medlemslandene mot overgrep fra myndigheter og andre.

Der kan rådets fem partnere i dette arbeidet - blant dem Det internasjonale journalistforbundet IFJ og Reportere uten grenser - varsle angrep på pressefriheten. Disse publiseres direkte på plattformen.

Deretter vurderer Jagland og sekretariatet om Europarådet skal følge opp overfor myndighetene. Det er alt skjedd i flere tilfeller og har gitt resultater. Den slovenske gravejournalisten Anuška Delić unngikk dom for å ha offentliggjort hemmeligheter. Rådet har også intervenert overfor Tyrkia, Tyskland, Frankrike og andre land.

Burde klaget Norge

I en samtale med Journalisten.no sier Jagland at han skulle ønske også PSTs og domstolenes behandling av Imtiaz Rolfsen hadde vært flagget på den nye plattformen. Det ville gitt Europarådet en anledning til å følge opp.

– Jeg var jo litt i stuss når ikke saken med den norske filmskaperen ikke ble varslet på plattformen. Den burde jo absolutt vært der.

Jagland sier det er klart betenkelig at man forsøker å avsløre kilder ved hjelp av politimetoder.

EMD om kildevern

“Protection of journalistic sources is one of the basic conditions for press freedom. …

Without such protection, sources may be deterred from assisting the press in informing the public on matters of public interest. As a result the vital public-watchdog role of the press may be undermined, and the ability of the press to provide accurate and reliable information be adversely affected. …

[A]n order of source disclosure … cannot be compatible with Article 10 of the Convention unless it is justified by an overriding requirement in the public interest.”

– Det slås klart fast i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og ikke minst i domstolens praksis at kildevernet er en av grunnpilarene i medie- og ytringsfriheten. Uten kildevern er det vanskelig for den undersøkende journalistikken å fungere.

Den tidligere statsministeren synes ikke det er opplagt at Rolfsen ikke har den samme beskyttelsen. Han viser blant annet til endringer i medielandskapet som gjør det naturlig å se utover de tradisjonelle yrkesbåsene. 

– Det kunne vært interessant å få denne saken på plattformen slik at vi kunne begynt å nøste i den. Da kunne vil holdt den opp mot konvensjonen og mot rettspraksis i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

EMD slår ned på krenkelse av kildevernet i flere rettsavjørelser. Se en oversikt her.


 

Powered by Labrador CMS