Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi Øgrey, leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening presenterte undersøkelsen om seksuell trakassering i mediebransjen. Foto: Andrea Gjestvang

– Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke har turt å snakke om dette tidligere, og jeg er veldig glad for at noen spør

28 prosent har blitt utsatt for seksuell trakassering i norsk mediebransje, tre prosent siden i sommer. Unge kvinner er mest utsatt. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag kom resultatene fra #metoo-undersøkelsen for mediebransjen. En av dem som svarte på undersøkelsen skrev følgende: 

– Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke har turt å snakke om dette tidligere, jeg er veldig glad for at noen spør.

Flest unge kvinner 

Av de som svarte på undersøkelsen sier hver tiende kvinne mellom 18 og 30 år at de har blitt seksuelt trakassert de siste seks månedene. Det gjelder enten på jobb, eller av kolleger i andre sammenhenger. 
 

NJ-leder Hege Iren Frantzen (foran), takket alle som har svart på undersøkelsen om seksuell trakassering. Foto: Andrea Gjestvang 


På spørsmålet «Har du blitt utsatt for seksuelt overgrep der kollegaer har vært samlet de siste seks måneder?», svarte 3,1 prosent ja. 

– Det utgjør 178 personer av de som svarte på undersøkelsen, sa markedsanalytiker Bente Håvimb i MBL, da hun presenterte tallene fredag formiddag.

– Det er urovekkende. 178 personer som sier de er seksuelt trakassert på jobben, er 178 for mange, sier leder for Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.

Undersøkelsen ble sendt ut til personer som jobber i mediebransjen og skulle kartlegge omfanget av seksuell trakassering og seksuelle overgrep i bransjen. Spørsmålene refererer til hendelser i jobbsammenheng, på arbeidsplassen eller mens en var på jobb utenfor huset, uavhengig av om krenkelsen har skjedd fysisk, verbalt eller via digitale medier.

Mest kommentarer 

Av dem som har blitt utsatt for seksuell trakassering svarte 10,1 prosent at de hadde fått uønskede kommentarer angående kropp, klesdrakt eller livsstil, 5,7 prosent hadde opplevd uønsket fysisk kontakt med seksuelle undertoner og 5,6 prosent hadde opplevd ubehagelige blikk. 

Andelen seksuell trakassering er høyest blant kvinner og de yngste aldersgruppene, og medarbeidere har vært mer utsatt enn ledelsen.

Hele 84 prosent av de 3,1 prosentene er kvinner, men undersøkelsen viser at det også skjer menn. Snittalderen er rundt 36 år, men med en overrepresentasjon i alderen 18-30 år. 

Flere sier ikke ifra 

Nesten halvparten av dem som svarte at de er utsatt for seksuell trakassering det siste halve året, svarer at de ikke syntes det var noe å varsle om. 16 prosent varslet om trakasseringen til egen bedrift, først og fremst til ledelsen. 

Flere kvinner enn menn sier at de skammet seg over det som hadde skjedd, viser undersøkelsen. En høyere andel frilanserne svarer at de ikke visste hvor de kunne varsle.

– Det er urovekkende. 178 personer som sier de er seksuelt trakassert på jobben, er 178 for mange.

Hege Iren Frantzen

– Yrket skal være trygt 

Midlertidig ansatte i redaksjoner har vært mer utsatt enn frilansere og fast ansette.

Undersøkelsen tok også for seg hendelser lenger tilbake enn seks måneder. Her svarer 28 prosent at de har blitt utsatt for seksuell trakassering. 

– For oss handler det om at det skal være trygt å være journalist, og trygt å være på jobb. Tusen takk til alle dere som har svart, sa NJ-leder Frantzen. 

Over 5.700 personer deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført av Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Redaktørforening, Landsforeningen for lokalaviser og Fagpressen.  

Powered by Labrador CMS