Onsdagens PFU-møte førte til sju fellelser. Her utvalgsmedlemmene Kristin Taraldsrud Hoff (t.v), Øyvind Kvalnes og Anne Weider på forrige PFU-møte. Foto: Kristine Lindebø

Sju felt i PFU - TV 2 med to fellelser

Fire kritikk og tre brudd på gårsdagens møte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag behandlet Pressens faglige utvalg (PFU) elleve klager. Sju av disse ble felt for brudd for god presseskikk. Fire av dem var kritikk, som er en mildere fellelse enn brudd.

Punkt 3.2 om kontroll av kilder og opplysninger ble også denne måneden det punktet som felte flest. 3.2 er så langt i år det punktet flest har blitt felt på, som handler om kildekritikk og kontroll av opplysninger.

TV 2 med to fellelser

TV 2 hadde flest klager til behandling, og ble felt i to av tre saker. TV 2 fikk kritikk etter punkt 3.2 for programmet Helsekontrollens omtale av slankepillen Royal Burner.

TV 2 ble også felt for brudd på god presseskikk i en sak som gikk for lukkende dører i PFU. De ble felt etter punkt 4.5 i VVP, som handler om å unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasjer. Klager var advokat Carl K. Rieber-Mohn på vegne av en anonym klient.

Kanalen ble frikjent etter Åsteds Norges omtale av selvmord. Denne saken skapte mye diskusjon i utvalget, og endte med at et av medlemmene tok ut dissens, fordi hun mente TV 2 burde felles for å ha vist en selvmordsmetode på TV.

Tønsbergs Blad fikk kritikk for sin omtale av en eiendom de selv skulle leie ut, og ble felt etter punkt 2.7 i VVP, som handler om ukritisk videreformidling av PR-stoff og å skille mellom markedsarbeid og redaksjonelt arbeid.

Alle felt bak lukkede dører

I tillegg til den ene klagen mot TV 2, gikk også tre andre saker for lukkede dører, og alle førte til fellelse. Avisa Tidens Krav fikk kritikk etter punkt 4.1 i VVP, som handler om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon. Avisa Fremover fikk kritikk etter punkt 4.2 i VVP, som formuleres slik: «gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.»

Oppland Arbeiderblad ble felt for brudd på god presseskikk etter punkt 3.2 og 4.14, der den sistnevnte handler om samtidig imøtegåelse.

Den sjuende fellelsen fikk Steinkjer-Avisa, som ble felt for brudd på god presseskikk etter punkt 3.2 og 4.3 i omtale av en sak om samer som skulle bygge et nytt reingjerde. Tittelen på saken var «Samer ypper til bråk».

Punkt 4.3 er formulert slik i VVP:

«Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Klagene mot NRK, Østlands-Posten, Dagens Næringsliv og én av klagene mot TV endte ikke med fellelse PFU.

I den første publiserte utgaven i denne saken sto det at TV 2 hadde blitt felt for brudd på god presseskikk to ganger. Dette var ikke korrekt, de ble felt for brudd ved én av sakene og fikk kritikk for den andre.

Powered by Labrador CMS