Onsdag behandlet PFU en klage mot Dagens næringsliv. Her er noen av medlemmene i PFU med leder Alf Bjarne Johansen i midten. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Dagens næringsliv har ikke brutt god presseskikk

PFU frikjente «Golden Oldies »-reportasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Didrik Rommen Olsens har klaget inn Dagens Næringsliv (DN) for brudd på Vær varsom-plakaten (VVP). I onsdagens PFU-møte mener Pressens faglige utvalg (PFU) at avisa ikke har brutt god presseskikk.

Han mener avisen bryter god presseskikk på seks punkter i reportasjen, som var den andre i en serie på tre om selskaper som uten konsesjon har kontaktet eldre og fått dem til å investere millioner av kroner.

Olsen var en av selgerne i omtalte selskaper, som ifølge Finanstilsynet brøt verdipapirhandelsloven og som de advarte mot.

Olsen har blant annet reagert sterkt på DNs bildebruk. Avisa bruker mange av hans bilder som han har lagt ut på sosiale medier, der han er lettkledd, for å illustrere saken. Han mener at DN har brutt åndsverkloven ved å bruke bilde hans.

Klageren reagerer også på det han beskriver som krenkende og irrelevante omtaler, og nevner «Med veltrent tatovert kropp» og «På instagram-kontoen viser han frem seg selv og sin livsstil, med Rolex og badebukse i matchende farge.»

Didrik Rommen Olsen mener at han ble hengt ut på Dagens Næringslivs forside. Foto: Glenn Slydal Johansen.

Utvalget diskuterte omfanget av DNs bildebruk. Ingen mente at de mange bildene av klageren skulle føre til brudd på god presseskikk, men flere mente at avisa «mesket» seg i de mange lettkledde bildene klageren selv hadde lagt ut på Instagram.

– De mesker seg ikke med ordbruken, men det tar de til gjengjeld igjen med på bildebruken, sa Nina Fjeldheim, representant for allmennheten i utvalget.

Anne Weider Aasen, representant for redaktørene i utvalget, mente at DN rettferdiggjorde bildebruken.

– Bildebruken er motivert ut i fra et journalistisk poeng, ved at de viser hans livsstil og hvordan han prøver å framstille seg selv, sa hun.

– DN har en god refleksjon for hvorfor de gjør dette, sa Alf Bjarne Johansen, leder for utvalget.

Bildene fra klagerens instagramkonto som ble publisert i avisa. Foto: Glenn Slydal Johansen.

Olsen mente avisen hadde brutt seks punkter i Vær varsom-plakaten om kildekritikk og opplysningskontroll (punkt 3.7), saklighet og omtanke i innhold og presentasjon (4.1), dekning for overskrifter (4.4), unngå forhåndsdømming (4.5), varsomhet ved identifisering (4.7) og varsomhet om bruk av bilder i andre sammenhenger enn den opprinnelige (4.10).

Powered by Labrador CMS