De tre prisvinnerne Vegard Venli fra Kommunal Rapport, fotograf Tomm W. Christiansen og journalist Anders Fjellberg i Dagbladet gratuleres av Magasinet-redaktør Karine Østtveit. Foto: Helge Øgrim
Den store journalistprisen til "Våtdraktmysteriet" og Vegard Venli
To priser i år: Vegard Venli i Kommunal Rapport og Dagbladets Tomm W. Christiansenog Anders Fjellberg gikk til topps i et sterkt og rekordstort kobbel med priskandidater.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Spenningen ble utløst klokka 15 tirsdag, i forkant av det ordinære programmet under Den internasjonale pressefrihetsdagen. Arrangementet finner sted i lokalet Sentralen i Oslo sentrum.
DEN STORE JOURNALISTPRISEN
• Prisen tildeles en medarbeider eller en gruppe medarbeidere som det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område.
• Hensikten med prisen er å oppmuntre til og hedre kvalitet i journalistikken. Prisen kan være en belønning for en enkeltstående prestasjon eller for journalistisk arbeid over tid. Den kan tildeles medarbeidere innenfor alle journalistiske områder og plattformer.
• Den store journalistprisen, som er på 100 000 kroner, utdeles gjennom Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Fagpressen.
Annonse
– Den frie journalistikken er under sterkere krysspress enn noen gang siden partipressens mest ensporede dager, slo juryleder Harald Stanghelle an, og beskrev de mange utfordringene mediebransjen står overfor.
På den annen side gleder han seg over oppslutningen om Den store journalistprisen 2016. Det var kommet inn 31 nominasjoner da fristen gikk ut i januar. Dette er langt flere enn tidligere år. I fjor var 16 nominert, mens tallet var 21 i 2014 og 24 i 2013.
– Dette er journalistikk til å bli glad for og å beundre. Dette er journalistikk som viser fram det meningsfulle i det vi driver på med. Arbeid som er en triumf for kvalitetsjournalistikken.
Stanghelle fortsatte i det han presenterte den første vinneren:
– I dag er det tålmodigheten vi skal hedre.
Den første vinneren av Den store journalistprisen 2016 er Vegard Venli, Kommunal Rapport, for sin innsats for åpenhet gjennom to og et halvt år mot stengte dører.
– Jeg er veldig ydmyk over å få prisen på denne dagen, sa Venli under henvisning til Den internasjonale pressefrihetens dag.
Vinner nummer 2 er en av de åpenbare vinnerkandidatene til Den store journalistprisen:
Dagbladets “Våtdraktmysteriet”, som nøster opp historiene til de to flyktningene som ble funnet døde i identiske våtdrakter i henholdsvis Nederland og Norge. Journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen har allerede vunnet en rekke priser for reportasjen: Skup-prisen, International Reporter-prisen og European Press Prize og Amnesty Internationals prestisjepris for fremragende journalistikk i feature-kategorien.
– Det er utrolig stort og en inspirasjon til å fortsette å lage ambisiøs og langsiktig journalistikk, sa Fjellberg i etterkant av prisutdelingen.
Dette sa juryleder Stanghelle om prisvinnerne:
Den første av årets vinnarar arbeidde to og eit halvt år før innsatsen vart krona med siger.
Han kjempa mot hemmeleghaldet.
Mot innsynsnekt.
Med insisterande truskap mot ideen om eit ope samfunn nekta han å ta mange titalls nei for eit nei til å bøya seg for.
Han møtte stengde dører, men det berre stimulerte han til å banka hardare på.
Han ville avsløra dobbeltroller og inhabiltet, men fekk ikkje adgang til verktøya han trengte.
Men han gav seg ikkje.
Så er også årets prisvinnar Vegard Venli i Kommunal Rapport.
Han er journalisten som på eigahand sørga for at den mest uttømmande oversikten over kven som eig aksjar i norske selskap, nemleg det digitale aksjonærregisteret, er vorte offentleg eige.
Og han er journalisten vi kan senda ein takknemleg tanke når det no STÅR «et ord i avisen».
For Vegard Venli er ein døropna av sjeldant kaliber.
Arbeidet hans med å opna aksjonærregisteret er vorte karakterisert som både eit journalistisk kunststykke av eit arbeid og den største nyvinninga innan økonomisk journalistikk på lang, lang tid.
Like rause ord frå kolleger som veit kva dei snakkar om.
Gratulerer med Den store journalistprisen for 2016!
Årets andre vinnar er eit journalistisk arbeid av eit heilt anna slag.
Det er journalistikk som rører ved oss som menneske.
Som ser den vesle i det store.
Som maktar riva oss laus frå det overveldande og minna oss om den evige sanninga:
Mennesket først!
Men det er også eit uhyre krevande journalistisk prosjekt der det vart gått opp upløyd metodisk mark.
Og der berre ein imponerande tålmodighet førte til at gåta var løyst.
Prisen går til Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen for «Våtdraktmysteriet».
Ja, kven elles?
«Våtdraktmysteriet» er allereide vorte ein prisgrossist.
At dette arbeidet no også vert heidra med Den store journalistprisen er heilt riktig.
For mellom alle dei tusenvis av reportasjar frå fjorårets europeiske flytkningedrama, skil Fjellberg og Christiansens journalistikk seg ut.
Historien om to anonyme unge døde menn som dreiv i land i Nederland og Norge er heilt spesiell.
Den er historie om draum og tragedie.
Og vilje og desperasjon.
Om nett desse to og dei mange.
Og det er knapt nokon historie som så sterkt og så uvanleg fortel den lille historie i det store dramaet.
Kjære Anders og Tomm,
de rørte både oss i Norge og eit stort internasjonalt publikum ved å gje eit navn og eit liv til dei to døde unge menneska frå sønderslitne Damaskus.
På vegen mot dette brukte de metodar for å identifisera 22 år gamle Moaz Al-Balkhi og 28 år gamle Shadi Omar Kataf som ingen andre norske mediefolk tidlegare har brukt.
Slik har de gjeve oss eit samtidsdokument.
Og slik har de reist ein bauta over det enkelte mennesket og dets verdi i straumen av flyktningar vi helst vil oversjå.
«The best story about the migrant crises in Europa I have ever seen,» som den tidlegare guvernøren i Vermont, Howard Dean, utbraut på Twitter.”
Juryen har bestått av Harald Stanghelle (leder), Aftenposten/Norsk Redaktørforening; Christian Lura, Bergens Tidende/Norsk Journalistlag; Silje Hovland, TV 2; Ole Torp, NRK; Hildegunn Amanda Soldal, Dagbladet/Mediebedriftene og Tove Lie, Khrono/Fagpressen.