Ungdomspartiledere møttes til mediepolitikk-debatt under NJs landsmøte tirsdag. Fra venstre: Ane Breivik (Unge Venstre), Astrid Willa Eide Hoem (AUF), Alberte T. Bekkhus (Rød Ungdom), Tobias Oftedal Stokkeland (Grønn Ungdom), Anette Arneberg (SU) og Ola Svenneby (Unge Høyre).

NJ landsmøte 2023

– Vi lever i en veldig merkelig tid

Ungdomspartilederne i debatt om framtidas mediepolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Blant de første hendelsene på landsmøtet til Norsk Journalistlag (NJ), som åpnet tirsdag 21. mars, var debatt om framtidas mediepolitikk.

Lederne for mange av de største ungdomspartiene møttes til diskusjon:

Astrid Willa Eide Hoem (AUF), Ola Svenneby (Unge Høyre), Anette Arneberg (SU), Ane Breivik (Unge Venstre), Alberte T. Bekkhus (Rød Ungdom) og Tobias Oftedal Stokkeland (Grønn Ungdom).

Diskusjonen, ledet av TV 2s Kjetil H. Dale, kom også inn på nåtidens mediesituasjon og presset fra sosiale medier-gigantene.

– Vi lever i en veldig merkelig tid. Vi gir bort mesteparten av personopplysningene våre for å se på søte katter på Tiktok, sa AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem.

– Ikke lenger «lille Facebook»

Det var bred enighet om at some-aktørene trenger inngrensning i regelverk, men uenighet om hvor effektivt norske innstramminger egentlig kan være.

– Jeg tror ikke norske regler kan begrense makten deres, nei, og jeg tror ikke en norsk begrensing av tilgangen fører til annet enn at norske ungdommer laster ned VPN-løsninger for å få tilgang, sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby, og trakk fram at en fordel med EU er at unionen er stor nok til å takle de amerikanske gigantene på en meningsfull måte.

– Det er bra med konkurranse, men på generell basis burde vi være obs på at det ikke er slik lenger at «lille Facebook» er et supplement til de etablerte mediene. Nå er Facebook den klart største aktøren, påpekte Grønn ungdom-talsperson Tobias Oftedal Stokkeland.

Det ble også påpekt at den norske ungdomspolitikeren med størst følgerbase på Tiktok, FPUs Simen Velle, ikke var til stede under debatten.

– Ikke samme virkelighet

Flere av ungdomspolitikerne kom inn på det de ser som en voksende kløft i mediebruk, i generasjonen som kommer etter dem igjen:

– Vi må snakke mer om konsekvensene sosiale medier har for samfunnet generelt. Jeg husker at hvis vi fikk publisert noe i VG, så var det kjempebra og noe vi jobbet for. Sånn er det ikke for min lillesøsters generasjon. Om det er på VG eller på Tiktok, det er egentlig det samme. Vi lever nesten ikke i samme virkelighet etter hvert, sa Rød Ungdom-leder Alberte Tennøe Bekkhus.

AUF-lederen tiltrådte:

– Vi er ikke lenger der at man har en felles medievirkelighetsforståelse. I min venninnegjeng er det ikke lenger sikkert vi har fått med oss de samme store nyhetene, på grunn av hva algoritmene viser oss, sa Hoem.

Hvordan nå ungdommen?

Den forståelsen kan legges til grunn når aktører som NRK skal jobbe videre med det evinnelige problemet om å nå ungdommen, foreslo flere:

– I en mediehverdag der man vet man blir fortalt løgner, trenger man medier der man vet at man får ordentlig, redaktørstyrt, grundig journalistikk. Jeg tror det er sånn man når ut til ungdom, sa RU-lederen.

Flere andre oppfordret også på det sterkeste mediene, og kanskje særlig NRK, til å huske på mangfoldet i meninger og interesse også blant unge.

Det var skjønn enighet blant ungdomspolitikerne på spørsmål om det er et offentlig ansvar å tilrettelegge for mediemangfold, mens de delte seg mer på spørsmål om mediestøtten bør økes; alle unntatt Unge Venstre-leder Ane Breivik og Unge Høyre-leder Svenneby svarte ja.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS