De siste ukene har det vært store opptøyer i Frankrike, etter at 17 år gamle Nahel Merzouk ble skutt og drept i Paris-forstaden Nanterre av politiet under en trafikkontroll 27. juni.
Foto: Reuters / Gonzalo Fuentes
18 journalister er blitt angrepet under opptøyene i Frankrike
Mange av de som demonstrerer, har gitt opp mediene, sier professor Kristin Skare Orgeret til Klassekampen.
De siste ukene har det vært store opptøyer i Frankrike, etter at 17 år gamle Nahel Merzouk ble skutt og drept av politiet under en trafikkontroll 27. juni i Paris-forstaden Nanterre.
Natt til lørdag 1. juli ble to NRK-journalister fysisk angrepet og frastjålet utstyr midt opp i opptøyene. I forrige uke sa TV 2s Europa korrespondent til Journalisten at journalister er et mål og at hun måtte trå varsomt når hun gikk inn og dekket konflikten.
Under de siste ukenes opptøyer i Frankrike har totalt 18 journalister og tv-arbeidere blitt fysisk angrepet, ifølge tall fra Reportere uten grenser (RSF). Flere er blitt utsatt for vold og ranet mens de rapporterte live fra hendelsene, står det i Klassekampen.
Professor i journalistikk ved Oslo Met Kristin Skare Orgeret forsker på medier og konflikt, og mener man har sett en urovekkende tendens de siste årene hvor journalister i flere europeiske land i større grad er blitt et mål.
– Tidligere var det i kriger og konflikter at journalister ble angrepet. Nå skjer det også lokalt, sier Orgeret til Klassekampen.
Hun har fulgt opptøyene i Frankrike tett.
– Blandingen av sinne og vold er ikke noe nytt i Frankrike. Det finnes et latent raseri hos veldig mange mot forskjellige deler av samfunnet som kan symbolisere makta. Dette kan til dels også forklare hvorfor noen mener det er berettiget med vold, sier hun.
Flere av de som demonstrerer, har gitt opp mediene, sier Orgeret til Klassekampen.
– Mange føler seg glemt av storsamfunnet og har ikke noen tro på at medier eller styresmakter vil dem vel.