Mohamed Ibrahim gjestet Hellkonferansen fredag. Foto: Ole Martin Wold/Hellkonferansen

– Al Jazeera reddet dem

HELL (Journalisten.no): En av de sentrale aktivistene bak Egypt-opprøret mener det ikke var noen Facebook-revolusjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2010 ble egypteren Khaled Said slått i hjel av politistyrker. En av de som så bildet av den døde var Mohamed Ibrahim.

– Bildet av den forslåtte Said gikk over Facebook og var noe som sjokkerte hele nasjonen. Han var en vanlig borger, sa Ibrahim da han fredag gjestet journalistkonferansen på Hell.

Symbol

Ibrahim bestemte seg for å engasjere seg. Som Microsoft-ansatt i London mente han at han kunne bidra til å spre ordet internasjonalt. Det gjorde han ved å opprette den engelskspråklig Facebook-gruppen «We are all Khaled Said».

Khaled Said ble et symbol på hvordan egypterne levde under Hosni Mubaraks regime. Gjennom Facebook meldte folk seg frivillig til å lage plakater, tegne eller kontakte journalister.

– Takket være verktøyene til Facebook kunne vi spre ordet.

Høsten 2010 ble forsøk på opprør stadig slått ned på av politiet. Ibrahim viste fram flere bilder der politiet omringet aksjoner som bestod i at aksjonistene var kledd i svart og stilte seg opp stille på ulike steder.

Det var først da egypterne så hva tunisierne klarte å gjøre at vendepunktet kom.

– Vi sa til oss selv at vi ikke er bra nok. Vi må være modige som tunisierne, sa Ibrahim.

De opprettet et arrangement på Facebook 25. januar og fikk et overveldende antall deltagere. De påfølgende dagene er kjent for de fleste.

Direktebilder

Til tross for at Ibrahim brukte Facebook i kampen mot Mubaraks regime, mener han ikke at revolusjonen bør oppkalles etter det sosiale nettstedet.

– Jeg vil ikke kalle det en Facebook-revolusjon. Det var et viktig verktøy, men revolusjonen handlet ikke om Facebook. Det var ikke bare folk som satt på internett som deltok under revolusjonen. Folk streiket for å delta i demonstrasjonen, og andre medier bidro også.

Han la også vekt på at det var ulike grupperinger tilstede i gatene som bidro. Og mange hadde holdt på i lang tid. Disse gruppene kopierte ulike pampletter og fikk spredd ordet ute i gatene.

At demonstrasjonen på Tahrir-plassen fikk holde fram mener han skyldes et tradisjonelt medium.

– Al Jazeera sendte direkte bilder fra Tahrir-plassen. Hadde ikke det skjedd hadde demonstrantene blitt drept. Siden det ble overført direktebilder kunne de ikke gjøre det, sa Ibrahim, og ga en oppfordring til konferansedeltagerne:

– Etter min mening må dere noen ganger ta parti med den svakeste parten. Dere har et ansvar fordi det kan spare liv.

Powered by Labrador CMS