Thor Gjermund Eriksen ble tirsdag presentert som ny NRK-sjef. Styreleder William Nygaard i bakgrunn. Foto: Glenn Slydal Johansen

Eriksen ny NRK-sjef

– Denne jobben ble for fristende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Denne jobben ble for fristende å ta tak i, forklarte Thor Gjermund Eriksen etter at NRKs styre i dag hadde forært ham stillingen som sjef i NRK. Dermed fikk trolig de rett som mente hans ryddejobb i Dagbladet og konsernsjefjobb i Amedia gir de rette kvalifikasjoner for å lede NRKs omstilling til nye lytte- og seervaner og ny distribusjon.

– Kjernen er å fylle flatene med innhold på nett, mobil, TV og radio, la Eriksen til.

Tidligere i høst kunngjorde kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at han ønsker å tre av når åremålet hans går ut i mars neste år. Styreleder William Nygaard har tidligere varslet at etterfølgeren skal på plass i god tid før dette.

Eriksen ny k-sjef

Tirsdag morgen offentliggjorde NRK den offentlige søkerlisten til stillingen som kringkastingssjef. På listen var to navn hetere enn de andre. Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen (46) i Amedia og programdirektør Per Arne Kalbakk (43) i NRK. 

TV 2 var samme morgen først ute med å melde at Thor Gjermund Eriksen blir den nye kringkastingssjefen.

Journalisten får bekreftet på sentralt hold i Amedia at konsernstyret er orientert om at Eriksen blir ny kringkastingssjef.

NRK innkalte til en pressekonferanse klokken 14 i Store Studio der den nye kringkastingssjefen ble presentert.

Fem navn

Thor Gjermund Eriksen har en bakgrunn fra blant annet Dagbladet og som direktør i tidligere A-pressen. Han har også TV-erfaring gjennom sitt styreverv i TV 2 siden 2007. 

Siden 1. desember 2010 har han vært konstituert konsernsjef i A-pressen. Senere fikk han jobben som konsernsjef i A-pressen og Amedia. 

Eriksen startet sin mediekarriere som sommervikar i Dagbladet i 1994. Året etter ble han ansatt som journalist i avisa. Før journalistkarrieren jobbet Eriksen som rådgiver for Sosialistisk Venstreparti i Oslo kommune og Stortinget.

Fra Dagbladet gikk ferden i 2000 videre til et kort opphold i Aftenpostens politiske redaksjon.

I juni 2001 ble den da 35 år gammel Eriksen tilbudt jobben som sjefredaktør i A-presse-avisa Romerikes Blad. Eriksen nektet den gang å kommentere saken. Bare få dager senere ble han hentet tilbake til Dagbladet og stillingen som politisk redaktør av daværende sjefredaktør John Olav Egeland.

Omstillingsprosess

I 2003 overtok Eriksen tronen i Dagbladet etter sin gamle sjef. I 2005 skapte Eriksen intern splid i avisen fordi han startet en nedbemanningsprosess. Ifølge medieomtalen av bataljene krevde de Dagbladet-ansatte den gang sjefredaktørens “hode på et fat.”

I mars 2006 forlot Eriksen stillingen som sjefredaktør med umiddelbar virkning. Avisens opplagsfall og tøffe omstillingsprosess var viktige årsaker til at han sluttet.

Gikk til A-pressen

I september samme året startet Eriksen sin karriere i A-pressen, som konserndirektør med ansvar for innholdsutvikling på tradisjonelle og nye plattformer.

Thor Gjermund Eriksen har utdannelse i sosiologi og juss ved Universitetet i Oslo.

Intern kandidat

Det andre hete navnet på søkerlisten var Per Arne Kalbakk. Han har mange års erfaring fra NRK, blant annet som distriktsredaktør i Østlandssendingen. I 2007 gikk han til Dagbladet for å lede samfunnsavdelingen, men returnerte til NRK og den nåværende jobben året etter. 

I tillegg sto disse søkerne på listen:

• Andreas Andy Olaussen, 29 år, arbeidssøkende, Sarpsborg

• Sondre Ljungstrøm, 19 år, arbeidssøkende, Ulefoss

• Ola Mo, 19 år, lærling, Seljord

Lederen av Norsk Journalistlags konsernlag i Amedia, Britt-Ellen Negård, er ikke overrasket over Eriksens NRK-søknad.

- Vi tillitsvalgte har jo snakket om det, at det kunne være en ny vei for ham som kunne passe ham bra. Han har jo nå lykkes med å slå sammen Edda Media og A-pressen og skape Amedia. Jobben som kringkastingssjef er en stilling med posisjon. Alle har vel lyst til nye utfordringer, og det ser jeg ikke noe negativt i. Vi er mer spent på hvem som eventuelt overtar i Amedia, sier Negård.

Powered by Labrador CMS