Rune Sæbønes river nettbetaling på nettsidene deres. Foto: Kathrine Geard.
River betalingsmuren
Annonsørene holdt seg unna, sier redaktøren i Møre-Nytt.
- Slike løsninger er vanskelige for lokalaviser, sier ansvarlig redaktør Rune Sæbønes i Møre-Nytt.
Da den Polaris-eide avisen endelig tok skrittet inn i den digitale tidsalder og begynte med nettpublisering i 2011, ble den samtidig konsernets prøvekanin for nettbetaling.
Vil ha annonsekronene
Journalisten fortalte på tampen av året at avisen hadde 250 betalende på nett etter to måneder. Tre og et halvt år etter lansering er tallet 400. Tallet på rent digitale abonnenter ikke oversteget 100, forteller redaktøren.
Torsdag opphører kravet om betaling for nettinnholdet. Takstameteret har rett og slett ikke fungert for avisen. I alt publiseres det 200 artikler i måneden på nettsidene. De som ikke betaler for innholdet får tilgang til fem av disse.
Det førte til at annonsørene opplevde betalingsløsningen som avgrensende budskapet og ifølge Sæbønes derfor ikke vurderte nettstedet som annonseplattform.
- Nå satser vi på annonser og vi har budsjettert med inntekter på flere hundre tusen kroner fra reklamesalg, sier redaktøren.
Han forteller at de øker med en halv stilling som skal dedikeres digitalt salg.
Frafall av abonnementsinntekter vil være lavt siden det var så som bare betalte for netttavisa.
Kanskje betaling senere
- Var nettbetaling en feilsatsing?
- Jeg mener bestemt at det ikke var feil. Det er viktig å teste ut lokalavismarkedet på generell basis, og for vårt mediehus var det en nyttig erfaring som ga mye læring, understreker han og legger til at gjennom hjelp fra konsernet opparbeidet de seg stor kunnskap.
- Men er ikke dette læring til ingen nytte?
- Nei, vi har lært oss å kjenne markedet vårt. Og at betalingsløsninger må være enkle. I tillegg har vi fått stor kompetanse på digitaljournalistikk i redaksjonen.
Sæbønes utelukker ikke at Møre-Nytt får en betalingsløsning på nett igjen en gang i fremtiden. Men da blir det en plussløsning.
- Og får vår del er det et stykke opp og frem før det skjer.