Denne uken var begeret nådd for Polaris-eide Altapostens del. De mener Amedia-eide Nordlys systematisk henter kjappe klippsaker fra deres nettavis og legger ut på sin egen.
Nettsjef Arne Reginiussen i Altaposten trekker blant annet frem at avisen tirsdag publiserte en sak om en skuffet familie som fikk servert Pizza Grandiosa etter å ha bestilt «barnepizza» fra en lokal restaurants meny. Restauranten besvarte ifølge Altaposten kritikken med å arrangere Grandiosa-buffet, som også de voksne fikk forsyne seg av.
Kort tid etter Altapostens pizzaoppfølger hadde Nordlys publisert en sak om det samme. Sistnevnte fremhever gjennom ett sitat at de selv har vært i kontakt med familien. Resten blir sagt «til Altaposten».
Det er en rekke slike saker, minst sju bare de to siste sommermånedene, som får Altapostens nettsjef til å reagere.
Se disse eksemplene, og døm selv:
• En sak om hærverk på en byggeplass, først hos Altaposten, så hos Nordlys.
• En sak om en lottovinnerspøk hos Altaposten og Nordlys.
• Marerittferie hos Altaposten og Nordlys.
• Ekornpappa hos Altaposten og Nordlys.
• Veimerkingsglipp hos Altaposten og Nordlys.
Bølle
– Dette er parasittvirksomhet og klikktyveri. Det er en spesiell arbeidsmetode. Det er er så gjennomført og med en så klar strategi, og uten å tilføre saken noe nytt. De plukker kun de sakene som er litt lette og tabloide, fremstiller det som deres egen sak og bruker sosiale medier til å spre det. Det er frustrerende for oss, sier Reginiussen.
– De bruker andre for å komme seg frem. Det blir litt bølleopptreden.
– Men er ikke Nordlys en regionavis som må kunne sitere fra lokale aviser?
– Joda, men det er måten de gjør det på. De kan selvfølgelig hente ideer, det gjør vi også. Men de opptrer som en parasitt når de gang på gang tar klikksakene og løser de på samme måte med samme vinkling. De bruker det andre har laget for å gi seg selv trafikk.
– Mener du det Nordlys gjør er ulovlig?
– Nei, ikke akkurat. Det er mer ukollegialt. Og på grensa. I sitatreglene heter det at de skal tilføre noe eget, og det føler jeg ikke at Nordlys gjør.
Nettsjefen trekker en parallell om at avisen opptrer overfor lokale aviser på samme måte som Nordlys-redaktør Anders Opdahl kritiserer internasjonale selskaper som Google og Facebook for å opptre overfor dem selv.
– Anders Opdahl opererer på samme måte, ved å snylte på de mindre avisene.
Avviser kritikken
Dette avviser Opdahl – for tiden i pappaperm. Han svarer at avisen ikke hadde gjort jobben sin om de ikke hadde omtalt interessante saker fra andre nordnorske aviser.
– Nordlys er en regional nyhetsaktør med ståsted i Tromsø. Vi lever i en felles nordnorsk offentlighet, og kan ikke la være å omtale ting fordi Altaposten allerede har gjort det, sier Opdahl.
Han viser til sitatretten og sier Nordlys har som policy å kreditere, sitere og lenke i tråd med god presseskikk. Opdahl trekker en parallell til at Nordlys siteres i nasjonale aviser, og forventer det samme tilbake der.
Samtidig erkjenner redaktøren at de noen ganger trår feil, og at han har vært i kontakt med Altaposten tidligere om nettopp det.
– Vi har en lav terskel for å beklage. Det hender vi må ta en kjapp runde internt. Det har vært tilfeller hvor Altaposten har hatt legitim grunn til å klage på oss, og hvor jeg har snakket med dem.
– Et kompliment
Omfanget av saker Nordlys henter fra redaksjonen i Alta, mener Nordlys-redaktøren Altaposten skal ta som et kompliment.
– Det betyr at de gjør en utmerket jobb og har mye interessant journalistikk som vi biter oss merke i. Altaposten er en av de beste lokalavisene på nett i Norge.
– Hva sier du til at det bare går halvannen time fra en publisert sak hos Altaposten også er hos Nordlys?
– Det betyr at vi jobber fort. Det som er viktig for oss er at vi gjør det på en anstendig måte, og at vi ikke kopierer saker i sin helhet, sier Opdahl, og viser til at det er tradisjon blant norske medier å sitere hverandre.
Forstår Altaposten, men…
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier det er vanskelig å trekke opp klare grenser for hva som er god og dårlig praksis rundt sitatrett.
– Jeg vil råde redaksjoner som reagerer på andres praksis, om å ta kontakt med dem det gjelder slik at den enkelte redaksjon kan få ryddet opp i en eventuell uheldig praksis, skriver Nybø i en e-post til Journalisten.
Hun har forståelse for at Altaposten reagerer på praksisen, men legger til at det ikke er forbudt å hente saker fra andre medier og lage egne versjoner.
– Så vidt jeg kan se har Nordlys konsekvent sitert og lenket til Altaposten i de eksemplene jeg er blitt forelagt. Det ser også ut til at de selv har tatt kontakt med aktuelle kilder.
Er blitt flinkere
Generelt mener Nybø at norske nettmedier er blitt flinkere til å sitere og lenke til hverandre.
– Men det er stor usikkerhet i hvor langt man kan gå i å gjengi sakene ordrett. Dersom man hevder å bruke sitatretten uten selv å tilføre saken noe eget eller noe nytt, kan bruken være lovstridig. Det så vi i den såkalte terningkastsaken mot Nettavisen i 1998 der retten slo fast at Nettavisen ikke kunne bruke andre mediers terningkast fra restaurant- og filmanmeldelser.
– Dra til Alta
Når det gjelder lik bildebruk i flere av sakene, bekrefter Altapostens nettsjef at mange er private bilder som er mottatt på epost fra tipser.
Reginiussen mener Nordlys fremover bør dekke Alta ved selv å være tilstede i byen.
– Vi er glad for at Nordlys vil dekke Alta, men da må de gjøre det på en ordentlig måte. De bør sette seg litt inn i Alta-samfunnet, og gå ut og dekke ting som skjer her uten å sitte i Tromsø og ringe de samme kildene vi har ringt.
– Men det er greit å hente en sak i ny og ne?
– Alle skjønner det, når man ser en god sak som journalist. Vi hadde ikke reagert om det skjedde nå og da.
Hva syns du om Nordlys sin praksis? Delta i kommentarfeltet!