Profilert gravejournalist forlater Aftenposten
Redaksjonsklubben kobler Siri Gedde-Dahls farvel til ny turnusordning.
Gravejournalisten Siri Gedde-Dahl begynner fra nyttår i magasinet Kapital etter 15 år i Aftenposten. Hun vant Skup-prisen for “Vannverkskandalen på Romerike” i 2005 sammen med Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen.
Gravejobben ble også hedret som Tidenes Skup i 2010. Da sa Gedde-Dahl at det “var litt som å kjøre trikk to ganger på samme billett”. Hun har også to Skup-diplomer.
- Det er ikke alle i vårt yrke som får et så spennende tilbud 54 år gammel, sier Gedde-Dahl om overgangen til Hegnar Media. Hun har jobbet med økonomi i mange år i Aftenposten og tilhører nå samfunnsavdelingen der.
I redaksjonsklubben kobles beslutningen hennes til den økende turnusbelastningen i Aftenposten. Det vil hun ikke helt bekrefte.
- Det er litt tilfeldig at det skjer akkurat nå, sier hun til Journalisten.
Hun sier samtidig at Aftenposten har vært gjennom flere nedbemanninger og store endringer med satsingen på nett.
- Det er veldig arbeidskrevende å ha stort trykk på nett og samtidig pleie papiravisa. Turnus er ikke en fordel for langsiktig jobbing, du blir mer ufri. Beslutningen min har også sammenheng med arbeidstid og rammebetingelser, men jeg går ikke fra Aftenposten med bitterhet eller sinne. Jeg er ikke i tvil om at ledelsen gjør det de mener er det beste for avisa.
Gedde-Dahl legger til at Kapital er et spennende medium med et sterkt økonommiljø.
Reaksjoner
- Kolleger i redaksjonen reagerte med sjokk og sorg da det ble kjent i dag tidlig at hun har sagt opp, sier leder Frank Lynum i Aftenpostens redaksjonsklubb.
- Siri er selve symbolet på en gravejournalist i Norge. Hun er en av de flinkeste Aftenposten har. Derfor er dette også en veldig trist dag for mediehuset Aftenposten. Jeg er lei meg for og beklager at ledelsen ikke har klart å komme frem til en løsning som gjorde at Siri ble værende hos oss. Det burde vært mulig for landets største avis.
Lynum sier han er bekymret når så flinke folk velger å forlate avisa og at det sender et sterkt signal om at gravejournalistikken er under hardt press.
- Dette er den store, og viktige diskusjonen om journalistikken i dag. Spagaten mellom løpende nyheter og gravesaker blir bare vondere og vondere jo færre vi blir, og i Aftenposten diskuterer vi nå hvordan vi skal beholde sjela vår i en sånn situasjon. Vi må gjøre begge deler, men vi sliter – som de fleste andre mediebedrifter –med å finne den riktige balansen.
Klubblederen legger til at han skjønner behovet for at folk går i turnus, og er enig med ledelsen i at nyhetsdøgnet blir lengre.
Aftenposten justerte sist turnusen i januar. Den nye skal starte 20. oktober. Etter det Journalisten forstår skal ikke vaktene begynne tidligere eller senere. Den største forskjellen etter den siste endringen er etableringen av turnusgrupper. Det medfører tøffere turnus for enkelte, mens andre får en lettere ordning.