Damefall i Romerikes Blad

Ingen kvinner i redaktørkollegiet, én fast blant mellomlederne.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

[factbox:1-right]

«Sjefredaktør Thor Woje har dameproblemer i egen redaksjon.»

Slik startet en sak her i Journalisten om kvinneandelen i Romerikes Blad (RB) for fem og et halvt år siden. Siden den gang er redaktøren skiftet:

Sjefredaktør Magne Storedal har dameproblemer i egen redaksjon.

Da avisen nylig omorganiserte, falt nemlig den eneste kvinnen ut av redaktørkollegiet som nå teller seks menn. Hvis vi tar med mellomledere i redaksjonen, teller antallet kvinner i ledelsen kun to.

Den ene er konstituert i påvente av at mannen som har fått jobben er på utlån til en annen redaksjon.

Talenter

Elin Svendsen er leder i Romerikes Blads redaksjonsklubb. Foto: Karoline Carlsen
– Jeg skulle ønske at vi i 2014 var flere kvinner i ledelsen, sier Elin Svendsen.

Hun deler rollen som leder i redaksjonsklubben nettopp med den konstituerte lederen. Svendsen syns det er vanskelig å forklare hvorfor det er sånn at ingen kvinner er representert når redaktørkollegiet for avisen som har et nedslagsfelt med rundt en kvart million innbyggere samles.

– Jeg vet at det har vært kvinnelige søkere på de interne stillingene, men jeg vet ikke om det er sånn at kvinner er oppfordret til å søke.

– Sitter det litt i veggene på Lillestrøm at det rekrutteres menn oppover?

– Det er vel sånn man kan tolke det. Men det er vanskelig å si om det er en kultur eller kvinnene som ikke vil.

Klubblederen er uansett klar på at det ikke skorter på talenter blant de 13 kvinnene i den knapt 40 personer store redaksjonen.

– Jeg mener man har flinke nok kvinner i Romerikes Blad som klarer sånne jobber.

Les også: Benekter foreldet kvinnesyn

Digitalendring viktigst

[factbox:2-right]

Ansvarlig redaktør Magne Storedal forklarer kvinnefallet med at den nye organisasjonsmodellen generelt har færre ledere. Han svarer i en e-post at RB ikke er en topptung organisasjon hvor beslutningsbemyndigheten ligger på få hender.

– Kjønn er underordnet det aller viktigste: Å ta Romerikes Blad gjennom alle utfordringene som den digitale transformasjonen representerer. Da velger jeg ledere som utgjør en klar og tydelig forskjell, skriver redaktøren.

– Hva har Romerikes Blad gjort i forsøk på å rekruttere kvinner til lederjobber?

– Kvinner oppfordres selvfølgelig til å søke alle lederjobber. Vi forsøker å utvikle alle med lederpotensial etter beste evne. I disse prosessene er vi spesielt opptatt av å tilrettelegge for at jenter blir ledere.

Redaktøren er enig i at det fins kvalifiserte kvinner til lederjobber i avisen, og skriver at kjønn er en dimensjon i rekrutteringsarbeidet.

– God kjønnsbalanse er et viktig langsiktig mål. Så raskt som ting endrer seg i mediebransjen, er jeg sikker på at det om ikke lenge er flere kvinner i ledelsen i Romerikes Blad.

29 prosent kvinner

Avisen med kontor på Lillestrøm er ikke den eneste som sliter med kvinneandelen. I Redaktørforeningen er 222 av de 763 medlemmene kvinner, noe som gir en andel på 29 prosent.

De siste årene har flere kvinnelige ansvarlige redaktører sluttet i toneangivende medier. Anne Aasheim gikk av som sjefredaktør i Dagbladet i 2010. Bente Klemetsdal sluttet i 2012 som ansvarlig redaktør i Radio Norge etter sju år.

[quote:1-right]Hilde Haugsgjerd var sjefredaktør i Aftenposten inntil i fjor og Kjersti Løken Stavrum var ansvarlig for Aftenposten Aften inntil 2012. Kaia Storvik trakk seg i vinter tilbake fra den delte rollen som sjefredaktør i Dagsavisen. Trine Eilertsen sluttet i fjor i jobben som sjefredaktør i Bergens Tidende, og er etter et kommentatoropphold i NRK nå politisk redaktør i Aftenposten. Og Tonje Sagstuen sluttet nylig som redaktør i Oppland Arbeiderblad (OA).

På den positive siden ble Kjersti Sortland i fjor ansatt som sjefredaktør i Budstikka og Kristin Monstad tok over Drammens Tidende i vinter. Hanna Relling Berg har hatt ansvaret i Sunnmørsposten siden 2007. Og Ellen Arnstad har vært sjefredaktør i Se og Hør siden 2012.

Tid

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktøforening.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening understreker at hun ikke vil kommentere enkeltstillinger. Men generelt hadde hun gjerne sett flere kvinner blant norske redaktører. Da hun kom inn i styret i Redaktørforeningen i 2007 var kvinneandelen under 20 prosent.

Til vinteren lanserer organisasjonen et tiltak som bygger på den åtte år gamle kampanjen «Slik drar du bra damer» til live. Nybø tror årsaken til at det fortsatt rekrutteres mange menn til ledende stillinger er at redaktørene ansetter folk ligner dem.

– Det er viktig å rekruttere dem som ikke er lik en selv, enten det er på kjønn, etnisitet, bakgrunn eller politisk ståsted.

– Hva bør de gjøre for å rekruttere flere kvinner?

– Mye handler om hvem man ser. Kvinner trenger gjerne litt mer tid. De står ikke og roper «her er jeg». Jeg husker at jeg brukte lang tid selv.

Les også: Fjernet gjeddejentene

Powered by Labrador CMS