Landsmøtet:

I Dagsrevy-klubben er det sterke protester mot å endre i vedtektene og slippe informatørene inn i NJ. Klubbleder Ann-Kristin Liestøl ba medlemmene om reaksjoner, og fikk tydelige svar. Foto: Martin Huseby Jensen.

Dagsrevy-profiler protesterer mot medlemsutvidelsen

- Nesten for teit å i det hele tatt diskutere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forslaget til å endre vedtektene for å oppnå bredere rekrutteringsgrunnlag til Norsk Journalistlag og motvirke utmeldelser har vakt sterk debatt under NJs landsmøte på Fornebu. 

Forslaget som foreligger er å endre vedtektene gjennom å stryke paragraf 4 A. 

§ 4. Hindringer for medlemskap - Grunnlag for utelukkelse

A. Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem.

Pengene som rår?

- Jeg kjente det rett i ryggmargen, sa Monica White Martinsen i NRKJ om sin egen følelse da hun hørte om forslaget. - Men det kan være greit å tenke etter den refleksen, og det er klart at noe må gjøres nå, sa hun til landsmøtet. 

Under landsmøtets første dag ble det advart om at ved ikke å endre vedtektene må blant annet Bergens Tidende kvitte seg med mange medlemmer.

Advarslene ble utfordret av Ann-Kristin Liestøl fra NRK Dagsrevyen som spurte om de som jobbet med både journalistikk og informasjon gjør det fordi de er tvunget, eller for å tjene bedre. Innlegget provoserte Finn Våga i landsstyret, som mente det var upassende. 

- Hva er det som står på spill. Det er pressetikken som står på spill, sa Liestøl fra talerstolen. - Dagsrevyklubben er veldig negative til dette forslaget. NJ blir utvannet og vi mer enn noen gang trenger et sterkt NJ.

Videre etterlyste hun dokumentasjon på at 700 medlemmer må ut av NJ Frilans dersom vedtektene ikke endres. Hun spurte også landsmøtet hvor konsekvensutredningen var. 

Les også: Skarp strid om medlemskap

Sterk uenighet

I NRKJ i Dagsrevyen er motstanden sterk. Da klubbleder Liestøl etterlyste tilbakemeldinger fra sine medlemmer, grep flere av Dagsrevyens profilerte medarbeidere muligheten.

- Jeg er helt uenig i en slik endring, skriver Anders Magnus i en epost og fortsetter med at han støtter klubbstyret fullt ut i å nedstemme vedtektsendringen. - Stå på, og stem ned forslaget fra NJ-ledelsen!

- Info-folk driver med det motsatte av oss. De tildekker der journalister avdekker. Tenk om vi en dag får en info-type inn i en sentral leder-posisjon i NJ? Vi må ikke undergrave vår egen virksomhet ved å velge å ta inn info-folk. Stem nei! slår Ole Torp fast. 

Annette Groth viser i sitt svar til at hun, som Anders Magnus, var med på den store diskusjonen om kommunikasjonsfolk i NJ i 1997:

- Det er ingen tvil om at kommunikasjonsfolk, pressemeldingsskrivere og lignende har en helt annen jobb enn det vi har. Enten de har den 20 prosent, 40, 50 eller hundre prosent. - Det er vel knapt tvil om at det er fagforeningens bruk for penger som ligger bak?

Noen gråsoner

Til Journalisten utdyper hun at diskusjonen i forrige runde var motsatt. Den gang vokste kommunikasjonsindustrien fram og medarbeidere ble rekruttert fra journalistenes rekker. - Alle disse var medlemmer i NJ, og ville fortsette å være det, sier hun. Historien endte i splittelse. 

Groth erkjenner at det er gråsoner, men legger til at hun selv har vært medlem av frilansklubben og at hun holder på at det er to helt forskjellige jobber. 

- De har helt motsatte interesser av oss, de skal fremme noen, mens vi skal være uavhengige. Jeg forstår NJ trenger penger, men det er et for viktig prinsipp til at pengene skal avgjøre.

Hennes erfaring tilsier at det ville vært umulig å skrive en artikkel den ene dagen, for så å være på lønningslisten til et potensielt intervjuobjekt den neste. 

- Skal vi slåss for informasjonssjefenes lønninger, spin-doktorenes pensjonsordninger? Riktignok kan vi ha felles interesse av å diskutere etiske og faglige spørsmål, men det trenger man ikke å være fagforeningsmedlem for å få til. Da trenger man bare et ølglass, skriver mangeårig utenriksmedarbeider Tomm Kristiansen i epostutvekslingen.

Uaktuelt å være medlem

Til Journalisten forklarer han at den gang han tok jobb som informasjonssjef i Storebrand var det utenkelig for ha å være medlem av NJ. Etter at medlemskapet ble annullert, kom det han karakteriserer som en hyggelig henvendelse fra Journalistlaget om at han fortsatt kunne stå på en mailingliste for å Journalisten og for å bli gjort oppmerksom på debattmøter. 

- Men bare tanken om at de (NJ) skulle forhandle lønna mi i Storebrand eller ha med den å gjøre er så absurd at det ikke er til å tro. Vi har kontakt med informasjonsfolkene hele tiden. Noen ganger er de en plage og noen ganger er de til nytte – vi har et fellesskap som skal ta vare på, men de trenger ikke være medlem i fagforeningen for å få til det. Det handler i bunn og i grunn om å ha forståelse av hva en fagforening er … det er nesten for teit å diskutere i det hele tatt.

Klubbleder Liestøl sier til Journalisten at poenget med landsmøtet er å ta slike viktige diskusjoner. 

- Men jeg opplever ikke at det er et enten eller. Nå jobber redaksjonskomiteen hardt for å finne et nytt forslag. Jeg har tro på at de klarer å finne frem til et nytt forslag som ikke  bidrar til at NJ blir en utvanna presseorganisasjon.

Powered by Labrador CMS