Schibsted-klubbledere:

Leder av redaksjonsklubben i Aftenposten Frank Lynum (t.v.) og leder av redaksjonsklubben i VG Dennis Ravndal tar opp Oslos og Schibsteds posisjon i NJ. Foto: Bjørn Åge Mossin

NJ i ubalanse

KOMMENTAR: Hva skjedde egentlig på landsmøtet i Norsk Journalistlag? Geografi og alder trumfet kompetanse. Nå må vi i Schibsted og Oslo gå i oss selv og finne ut hvorfor vi er så kontroversielle, skriver NJ-klubblederne i landets to største aviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det går ikke an å konkludere annerledes etter at landsmøtet i Norsk Journalistlag 12. mars valgte nytt landsstyre. To av de største mediehusene i landet – Aftenposten og VG er ikke representert i det nye landsstyret. Det har gitt et landsstyre i ubalanse. Hvorfor ble det sånn?

Dobbeltangrep. Under landsmøtet ble det fremmet benkeforslag mot de to eneste kandidatene fra Schibsted-systemet som valgkomiteen hadde foreslått på fast plass, Finn Våga fra Stavanger Aftenblad og Gunnar Kagge fra Aftenposten. Det viktige er ikke at de to er fra Schibsted, men at de er blant de aller fremste tillitsvalgte NJ og Schibsted har. De besitter begge en helt unik kompetanse i NJ-sammenheng, blant annet på viktige temaer som arbeidsmiljø og tariffpolitikk. Både i kraft av erfaring og fartstid i NJ, men aller mest fordi de sitter tettest på, og påvirker, den utviklingen som skjer i vår bransje, i det konsernet i Norge som har kommet lengst i den digitale transformasjonen.

Dette siste er viktig dersom NJ skal handle om noe mer enn bare dårlige nyheter som nedbemanning og omstilling. Og det er ikke sånn at disse to mangler erfaring når det gjelder nedbemanning heller, for Schibsted har ofte vist seg å være blant de råeste også når det kommer til kutting av hoder.

Lederen i Sogn og Fjordane Journalistlag, Geir Bjarte Hjetland sier til DN 14. mars at «Det som skal bety noe er kompetanse, og jeg kan ikke se noen grunn til at Oslo skal ha forrang på plasser i et landsstyre, hvis mål er å kjempe for journalistikken både i Finnmark, Oslo og Schibsted.»

Kompetanse viktigst. Ja, det er kompetanse som skal bety noe. Og det var akkurat derfor landsmøtet tidligere på dagen hadde stemt for å oppheve Oslo-kvoten, som sa at seks av de 15 i landsstyret skulle komme fra Oslo. Landsmøtet bestemte dermed at det var kompetanse, og ikke geografisk tilknytning, som skulle være avgjørende. Og det må gjelde begge veier. Ikke skal Oslo ha forrang, som Hjetland sier, og ikke skal Finnmark, eller Trøndelag, eller Sogn og Fjordane eller noe annet område i landet ha det heller. Hjetland mener det kom til et valg mellom to goder da Gunnar Kagge ble utfordret av Robin Mortensen fra NRK Finnmark, men Hjetland har ikke blitt spurt om hvordan han vurderte de «to godene» opp mot hverandre. Dersom argumentene som kom fra talerstolen under landsmøtet hadde blitt dratt opp igjen, kunne vi fått en mer kvalifisert og opplyst debatt. Og hadde Hjetland blitt spurt om dette, så hadde det blitt klart og tydelig at det var nettopp geografi som trumfet kompetanse da Aftenpostens mann røk ut av landsstyret.

Sparke de eldste? I tillegg skjedde det paradoksale at vår organisasjon dro alderskortet under landsmøtet. «Høy» alder ble fremstilt som noe negativt i seg selv. Dette er argumenter vi møter fra våre arbeidsgivere i hver bidige nedbemanningsrunde, og som vi som fagforening kjemper innbitt mot. Eldre skal ikke sparkes ut bare fordi de er gamle, hverken i mediebedriftene eller i NJ. Kompetanse burde trumfe alder, på samme måte som kompetanse burde trumfe geografi.

Ubalanse. Den skjøre og delikate balansen som valgkomiteen hadde lagt opp til med sin innstilling av kandidater til landsstyret er nå forrykket. Det viktigste er selvfølgelig ikke at Aftenposten ble vraket. Det viktigste er at landsstyret har mistet kompetanse, representativitet og balanse. Delegatene som stiller på neste landsmøte bør reflektere over dette.

Mislikt? Vi i Schibsted-systemet kommer til å gå i oss selv for å finne ut om vi har gjort noe galt som fører til at landsmøtet vraker det vi mener er en av de aller, aller mest kompetente tillitsvalgte vi har. Det var bare én av de to kandidatene fra Schibsted som kom fra Oslo, og Oslo-kandidaten ble vraket. Det bør OJ bekymre seg over, og søke å finne svaret på hvorfor det skjedde. Er det sånn at tillitsvalgte landet rundt irriterer seg over Schibsted og Oslo? Hva kan Schibsted og Oslo i så fall gjøre annerledes og bedre?

Vi håper landsmøtet neste gang velger kompetanse. På tross av at kompetansen kommer fra Schibsted eller Oslo - eller begge deler.

Frank Lynum, leder Aftenpostens redaksjonsklubb

Dennis Ravndal, leder VGs redaksjonsklubb

Powered by Labrador CMS