Det blir nesten som å lese en bok hver kveld, sier juryleder Bernt Olufsen. Foto: Martin Huseby Jensen
Nye rapportrekorder
DN leverte metoderapport på over 80 sider uten vedlegg. Det er fire ganger så langt som anbefalt i retningslinjene.
Om det ikke lar seg gjøre å skrive metoderapport på 10 sider er det ikke sikkert juryleder Bernt Olufsen ville ansatt forfatteren. Han har sammen med resten av juryen til Skup-prisen jobbet ganske så intensivt over en fireukersperiode med Skup-rapportene, hvor altså Dagens Næringsliv har hevet “Norgesrekorden” til nye høyder.
- For juryen kunne det sikkert vært en fordel å få metoden fremstilt mer konsentrert, men for journalistikken og journalister som skal lære noe av dette er det nok av større verdi at metoderapportene er i detaljert beskrivelsen av arbeidets som er utført, sier han til Journalisten.
I regler for innsending står det at rapportene normalt ikke bør overstige 20 sider.
Matrise
Olufsen mener de stadig mer omfangsrike metoderapportene kanskje kan sendes inn med et sammendrag i form av en matrise som gir et tydeligere sammendrag av hovedpunktene. Og at denne vedlegges metoderapportene.
- Noen av rapportene har sammendrag innledningsvis, men det kan nok standardiseres. En slik matrise trenger ikke være på mer enn et par sider, så kan de som vil fordype seg i materialet etter hvert.
Han legger vekt på viktigheten at rapportene ligger ute som en base for journalistisk læring og utvikling, men erkjenner likevel at det er krevende for juryens medlemmer å finne tid til å gå gjennom rapportene. Olufsen forteller at han har hørt om jurymedlemmer som har bedt om avløsning fordi de ikke har klart å avsette arbeidstid til å gå gjennom rapportene. Særlig har nok dette vært et problem for jurymedlemmer som jobber i mindre redaksjoner.
- Det blir maraton når en skal pløye gjennom alt dette. Det må settes av tid og så lese noe hver dag over en ganske lang periode. Noe av dette blir som å lese en bok hver dag og det er ganske tøft i lengden. Dessuten er det en risiko at man ikke får avsatt tid til å lese materialet som er publisert i tillegg nå rapportene blir så omfattende.
Mye å lese
Men, sier den tidligere sjefredaktøren, omfanget har ikke påvirket juryens arbeid. Det har jobbet i faser med fire heldagsmøter over en fireukersperiode hvor det er gjort filtreringer av rapportene fra gang til gang. Metoderapportene leses ifølge Olufsen flere ganger av ulike jurymedlemmer.
Her finner du metoderapportene på Skups nettsider.
- Det går nesten en uke med til møter og helgene til lesing.
Juryens leder opplever at standarden på rapportene er veldig god, og at det kanskje skyldes instruksjonene som ligger på Skups nettsider. Han mener den følges. Olufsen sier det i noen grad er forskjell på rapporter fra de store og de mindre redaksjonene.