NRKJs leder Sidsel Avlund og NRKs personaldirektør Olav Nyhus møttes til årets mellomoppgjør onsdag. Foto: Glenn Slydal Johansen
NRK-oppgjøret er i gang
Journalistene krever at lønnsavstanden til de kommersielle mediehusene krympes.
Denne uken går startskuddet for de store gruppene i årets mellomoppgjør. Først ut er forhandlingene mellom NRK og NRKJ, samt de andre fagforeningene i mediehuset. Det sentrale oppgjøret med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter endte med ingenting, så alt forhandles lokalt i NRK for journalistforbundets rundt 1.750 medlemmer.
På sine nettsider skriver Spekter at de legger til grunn rammen på 2,7 prosent fra frontfagene.
Vil ta ett steg opp
Onsdag overleverte NRKJs leder Sidsel Avlund kravene fra journalistene til personaldirektør Olav Nyhus i NRK. Avlund vil ikke tallfeste kravet, men bekrefter at det ligger høyere enn 2,7 prosent. Hun avviser at NRKJ forholder seg til rammen fra frontfaget.
– NJ er ikke en part i frontfagmodellen, sier Avlund.
Fagforeningen ser det moderate oppgjøret mellom LO og NHO som en mulighet for deres journalister til å ta igjen noe av avstanden opp til de kommersielle mediehusene.
– Avstanden mellom NRK-journalistene og journalistene i andre store mediebedrifter er for stor. Vårt fokus er at lønna må opp, rett og slett. Vi er på 39. plass på lønnsstatistikken til NJ, bak store, mellomstore og små bedrifter. Og riksdekkende, regionale og lokale mediehus.
Avlund understreker at hennes journalister, som er finansiert av lisensbetalerne, ikke forventer samme lønnsnivå som i de kommersielle mediehusene. Men dagens avstand mener hun er for stor.
– Vi ligger i gjennomsnitt mer enn 100.000 kroner under lønna i mediehus som Bergens Tidende, Adresseavisen, TV 2, Stavanger Aftenblad, Aftenposten, DN og VG. De har alle over 100.000 kroner mer enn oss i lønn, og da med VG på topp. Der tjener journalistene i gjennomsnitt 164.000 kroner mer. Dagbladet ligger litt lenger ned, men det er også en forskjell på 80.000 kroner, som vi mener rett og slett er for mye.
Frontfag
NRKs personaldirektør Olav Nyhus viser på sin side til den samfunnsmessige rammen for forhandlingene i årets oppgjør. Han sier arbeidsgiversiden forholder seg til lønnsutviklingen i samfunnet som helhet.
– Vi vet alle hva som er den samfunnsmessige rammen gjennom frontfagmodellen. Og NRK er i en særskilt situasjon. Det har vi redegjort for. Så skal vi gi partene et tilbud når den tid kommer, sier Nyhus.
– Definerer dere NRK inn i frontfagmodellen og rammen der på 2,7 prosent?
– Jeg kommenterer ikke mer på det, jeg bare sier at vi forholder oss til lønnsutviklingen i samfunnet og det som generelt gjelder.
Partene har frist til fredag klokken 16 med å bli enige. Journalistene har streikerett dersom de ikke blir enige. Men det sier NRKJ-lederen at hun håper hun slipper å bruke:
– Målet vårt er alltid å komme til enighet, sier Avlund.
Utenfor frontfag
Neste uke starter forhandlingene i det største området for Norsk Journalistlag (NJ) med Mediebedriftenes Landsforening (MBL). NJs leder Thomas Spence sier fagforeningen ikke forholder seg til frontfaget, der det ble enighet om ingenting, kun lavtlønnstillegg, i det sentrale oppgjøret.
– NJ har aldri vært part i frontfagmodellen. Det er en avtale eller en modell som gjelder andre sektorer i det norske samfunnet, ikke mediebransjen, sier Spence.
– NJ er ikke med i LO, og sånn sett er vi verken bundet eller hemmet av det som andre organisasjoner gjør eller ikke gjør. Vi står fritt og uavhengig til å fremme våre krav ut fra vår analyse og vår situasjon i vår bransje. Ikke ut fra hva som skjer i olje eller helse eller andre deler.
Spence sier at NJ ikke er bundet av rammen på 2,7 prosent.
– Det er noe som andre parter har anslått at deres lønnsoppgjør skal bli i år.
Moderat oppgjør
Forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg for arbeidsgiversiden i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sier på sin side at de forholder seg til rammen fra frontfaget.
– Det har vi alltid gjort, sier Seeberg.
Hun sier at MBL gjennom LO-oppgjøret har kommet til enighet innenfor de fem andre avtaleområdene arbeidsgiverorganisasjonen er omfattet av. Samtidig understreker hun at det er riktig at det skal føres egne forhandlinger med NJ, som ikke er tilsuttet noen hovedorganisasjon.
– Vi skal føre egne reelle forhandlinger.
– Fra bedriftenes side er det viktig med et moderat oppgjør som er tilpasset den omstillingen de står midt inne i. Og at vi hvert fall er opptatt av at tariffoppgjøret ikke ødelegger for den omstillingen, som det er viktig at vi klarer å gjennomføre på en god måte.
Det er Stein Larsen som er forhandlingsleder på vegne av NJ i MBL-oppgjøret.
Les alt om lønn her.