Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening offentliggjorde fredag sin felles lønnsstatistikk for 2014. NJ og MBL er enige om at tallene danner et felles utgangspunkt for årets lønnsoppgjør. Partene møtes til forhandlinger 28. april.
Annonse
Journalistene i VG troner helt øverst på årets lønnsstatistikk, med en gjennomsnittlig bransjelønn på 704.698 kroner. For første gang siden 2010 passerer de lønnsrivalene i Dagens Næringsliv, som kan vise til et snitt på 684.886 kroner.
I den interaktive grafikken under kan du se gjennomsnittlig bransjelønn for NJ-organiserte i 152 norske mediebedrifter ved utgangen av 2014, sammenliknet med tallene for 2013. Bransjelønn brukes for å sammenligne statistikk for ulike sektorer i arbeidslivet og omfatter fastlønn og variable tillegg. Overtid og eventuelle bonuser ikke er medregnet.
Sett markøren på de horisontale søylene for å se detaljer om den enkelte mediebedriften. Ved å trykke på det lille ikonet under søylene kan du gjøre oversikten alfabetisk. Bruk nedtrekksmenyen for å isolere bedriftene som er eid av de ulike konsernene. Mobil/brett: Bruk horisontalmodus.
Men før VG-journalistene slipper jubelen løs: En viktig årsak til at VG kryper opp en plass er en teknisk opprydding i statistikken, ikke en ekstra god lønnsutvikling. Et reisetillegg som før ble klassifisert som overtid, defineres nå som en del av bransjelønna. Og det er bransjelønna, som inkluderer fastlønn og tillegg for stilling, ulempe, opphavsrett, foto og lokalkontor, som er den omforente størrelsen man sammenlikner lønn på tvers av bedrifter med. Overtid, bonuser og andre tillegg går inn i betegnelsen “Samlet lønn”.
MINSTELØNN
* NJ har et minstelønnssystem, som innebærer at det meste av lønnsutviklingen hentes ut lokalt. Dette systemet har vært under press som følge av svak lønnsvekst i bransjen siden årtusenskiftet.
* NJ vil gjerne bestemme mer i de sentrale forhandlingene. Arbeidsgiverne krever derimot, som i andre bransjer, å ha mer lokal lønnsfastsettelse.
– Av denne grunn har MBL og NJ bestemt at VG ikke inngår i beregningen av årslønnsveksten i bransjen for 2014, sier NJ-rådgiver og statistikkansvarlig Ketil Heyerdahl.
Les mer om Journalistens dekning av lønnsspørsmål her.
Fire tariffområder
Gjennomsnittlig bransjelønn for alle journalistene i de fire overenskomstområdene mellom MBL og NJ - det vil si avis, eter, ukepresse og digital - var ved utgangen av 2014 på 573.306 kroner.
Tallene er basert på en stor og omfattende innrapportering fra alle MBLs medlemsbedrifter. I tillegg legger NJ inn tall for en rekke uavhengige mediebedrifter.
– Også i år er det store strukturelle endringer i bransjen, noe som gjenspeiles i tallene. Det er en nedgang i antall medarbeidere på alle områder. Dette gir seg utslag også i lønnsveksten på de ulike områdene. Veksten varierer noe fra område til område, men det ser ut til å at det har vært gode lønnsoppgjør i en tid preget av endringer, sier fagsjef i MBL Geir E. Engen.
I forbindelse med tariffrevisjonen 2015 er NJ og MBL enige om følgende sentrale tall for avisområdet:
* Lønnsoverheng fra 2014 til 2015: 1,1 prosent
* Lønnsglidning 2014: 1,7 prosent
* Beregnet årslønnsvekst fra 2013 til 2014: 3,7 prosent
* Gjennomsnittlig bransjelønn på 561.778 kroner
Annonse
Legges til grunn
– Det er det siste tallet som legges til grunn for forhandlingene mellom NJ og MBL på alle de fire avtaleområdene. De aller fleste som omfattes av lønnsoppgjøret jobber i avisområdet, sier NJs forhandlingsleder for MBL-oppgjøret, Stein Larsen.
Larsen sier til nj.no at NJ ikke vil akseptere null i generelt tillegg, slik utfallet ble i LO-NHO området.
2.427 personer er omfattet av avisoppgjøret.
- Vi er tilfreds med lønnsutviklingen i MBL-området i 2014. Etter et tiår hvor journalistene har hatt dårligere lønnsutvikling enn resten av arbeidslivet, betyr dette at vi reduserer etterslepet noe, sier Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag.
Lønnsoppgjøret i MBL starter 28. april. NJs forhandlingsutvalg er i gang med å forberede kravene som først blir vedtatt 27. april.
Vår grafikk omfatter også lønnsstatistikk for mediebedrifter som ikke er medlem av MBL, det vil si NRK og en rekke uavhengige redaksjoner. Total gjennomsnittlig bransjelønn for alle NJ-medlemmene i dette utvalget er ved årsskiftet 563.538 kroner, som innebærer en økning på 3,8 prosent fra 2013.
De NJ-organiserte medarbeiderne i Journalisten endte på en 23 plass på 2014-statistikken med et bransjelønnsnitt på 605.243 kroner. Det er ned fra en 11. plass i 2013.
Her er noen utvalgte statistikktemaer, hentet fra den ferske lønnsstatistikken.