Per Anders Johansen, Andreas Bakke Foss og Fredrik hager-Thoresen mottar diplom under årets Skup-konferanse i Tønsberg. Foto: Martin Huseby Jensen

PST mener Aftenposten ikke hadde god nok kunnskap

Henlegger etterforskningen av falske basestasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mars fikk Aftenposten Skup-diplom for sitt arbeid med falske basestasjoner. Avisen skrev før jul at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert ved blant annet Stortinget og Statsministerens kontor.

Her kan du lese Aftenpostens metoderapport i saken

I sitt henleggelsesvedtak skriver Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at deres etterforskning kom i stand etter at mediehuset oppsøkte tjenesten i midten av desember i fjor. Aftenposten leverte da ut sin dokumentasjon til PST, som også ble grunnlaget for deres etterforskning. 

I en statusoppdatering av 26. mars i år konkluderte PST det samme som Etterretningstjenesten, nemlig at det ikke var indikasjoner på at falske basestasjoner hadde vært aktive i Oslo slik Aftenposten har hevdet.

Les også:

– Spekulativ konspirasjonsteori

Tilbakeviser kritikk

Både E-tjenesten, PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort egne målinger og hevder at funnene Aftenposten har gjort kan forklares med naturlige årsaker.

Blant annet mener PST at de som har foretatt målingene for Aftenposten ikke har hatt god nok kunnskap om hva som er normalbildet for mobilnettet i Oslo. For å foreta en kvalifisert vurdering mener PST at man er avhengig av å identifisere normalbildet. Dette kan bare gjøres gjennom å ha tilgang til offentlig unntatt informasjon fra teletilbyderne.

Dernest mener PST at målingene er gjennomført over for korte tidsrom. Kun ved målinger over lenger tidsrom mener sikkerhetstjenesten det er mulig å avdekke hva som er naturlige signaler og hva som er eventuelle avvik.

Ved to anledninger har Aftenposten beskrevet det som svært høy sannsynlighet og med høy sannsynlighet funn av falsk basestasjon og IMSI-fanger. Dette begrunnes med funn av to celler med lik ID i samme område. Ifølge PST har både Netcom og Telenor celler med samme ID innen samme område i normalbildet.

– Det er ikke noe mistenkelig ved dette, skriver PST.

Videre heter det at det er ingen endringer i deres målinger, sammenlignet med grunnlagsmaterialet Aftenposten utleverte, som tyder på at det er noen endringer i signalbildet etter avisens publiseringer.

Også Oslo politidistrikt henlegger etterforskningen.

Aftenposten tok onsdag til orde for at en uavhengig granskning er nødvendig i saken.

– Bare slik kan tvilen og usikkerheten ryddes av veien.

Journalisten har gjort gjentatte forsøk på å få kommentar fra sjefredaktør Espen Egil Hansen. Nyhetsredaktør Håkon Borud befinner seg på ferie.

Powered by Labrador CMS