BT ber leserne konfrontere politikerne
240 politikere har mulighet til å svare og 1.000 spørsmål er stilt så langt. Bergens Tidende har hentet valgkonsept fra Sverige.
På tampen av forrige uke lanserte Bergens Tidende satsingen «Kan du love». Her får leserne i alt 34 kommuner mulighet til å stille spørsmål direkte til i alt 240 politikere i disse områdene. Så langt er 1.000 spørsmål kommet inn, og ifølge nyhetssleder Trond Olav Skrunes i BTs samfunnsavdeling tikker det inn titalls nye spørsmål hver eneste dag.
Satsingen er en av to nysatsinger avisen lanserer i forkant av valget. Akkurat denne er hentet fra MittMedia i Sverige som lanserte tjenesten under fjorårets valg der. Det var Askøyværingens journalist Anne Jo Lexander som så den og tok den med seg til Bergens Tidende. Nå er hennes avis og de øvrige tre lokalavisene til BT Strilen, Vestnytt og Bygdanytt med på prosjektet. Ifølge Skrunes er det langt fra vanlig med et så omfattende samarbeid mellom regionavisen og lokalavisene.
Særlig i Bergen kommune har det tatt av. Nesten 240 spørsmål er publisert så langt. Og selv om det er sendt inn 1.000 spørsmål, må prosjektleder og journalist Pål Andreas Mæland luke noen ut. Det blir, sier Skrunes, for heftig om politikerne skal svare på de samme spørsmålene om for eksempel bompenger om og om igjen.
Og så blir det nyhetssaker av tjenesten. For selv om det er slik at journalister burde ha gode spørsmål i sin verktøykasse, er det også en del utenfor mediehusene som har dem med seg i tursekken. Så når alle partiene i Bømlo svarer at de er imot en kommunesammenslåing, så er det naturlig at det blir en sak av dette.
Flere artikler er skrevet på dette grunnlaget, og flere skal det bli.
– Det er et lokalvalg hvor de lokale spørsmålene betyr noe. Tjenesten gir oss mulighet til å dekke alle kommunene gjennom en valgkamp, noe som ellers nærmest ville vært umulig. Dette er en både en tjeneste til velgerne og en mulighet for politikerne til å gi sine svar. Og så kan vi selvfølgelig ikke bare hevde at vi gjør det for demokratiet og for tilretteleggelse for debatt. Vi har også ønske om å bruke dette i journalistikken vår.
Ikke alle partiene er like aktive. Skrunes forteller at i Bergen er blant annet de små som Folkemakten og Kystpartiet blant de ivrigste. Men, legger han til, generelt er alle ganske gode til å svare.
BTs faktasjekk er ikke død, forsikrer han. Bare under lokalvalget. Om to år er den tilbake igjen.