Kringkastingssjefen mener Rune Nilsons innlegg i Lunsj var greit. Foto: NRK
Rune Nilson frikjent i Kringkastings=rådet
– Det er bare et spørsmål om tid før menneskeliv går tapt i brannene. Da har alle de som har rettet lyset feil vei et ansvar, mener Elin Ørjasæter.
Blant de mange klagene Kringkastingsrådet skulle gjennom under møtet torsdag var klager rettet mot Rune Nilson og hans ytringer i programmet «Lunsj» på NRK P1. I alt tre klager var kommet inn på ytringene hans i radioprogrammet i desember i fjor:
«Det virker som om en betydelig del av Norges befolkning har gått fullstendig fra vettet, og blitt besatt av en tanke om at vi som bor her – som er oppvokst her på det store, overdådige luksusgodset Norge – liksom skal ha rett på mer enn alle andre i verden»
«Vi har blitt så opptatt av å bevare vår egen luksus, at vi er villige til å la andre, uskyldige mennesker betale prisen for det! La DEM lide, for VÅR velstand.»
Er dette greit?
Flere av uttalelsene er gjengitt av ABC Nyheter. Rådsmedlem Elin Ørjasæter har ønsket debatten om utblåsningen reist. Hun stilte seg kritisk til at en programleder i et rent underholdningsprogram plutselig blir politisk kommentator.
– Er dette greit for NRKs ledelse kan vi få mye moro fremover. Dette må ha vært godkjent av minst en sjef over ham? spør Ørjasæter.
Hun viser til at Nilsons innlegg i flyktningdebatten gjøres på verst mulig måte med sterkt moralsk patos hvor han ifølge henne påfører skyld og skam til meningsmotstanderne. I tillegg viser hun til at programlederen heller ikke benytter seg av fakta når han hevder at det er «ordinære» nordmenn som tenner på asyl.
Ørjasæter sier det er fire årsaker til at asylene brenner. Dårlige elektriske anlegg, overbelastning av anleggene. At mottakene tennes på av beboere og at de også tennes på av pyromane som hun mener ofte er ressurssvake mennesker og ikke nordmenn med «penger i banken og mat i kjøleskapet».
– Vi vet ikke om det er rasistisk motivert. Her heller han bensin på et sykt farlig bål. Dette er et sikkerhetsproblem, og så påfører han skylden på etnisk norske og veltilpassede nordmenn. Det er faktisk galt og hårreisende at sjefene har godtatt dette.
To sider
Tidligere statssekretær Steinar Pedersen for Arbeiderpartiet understreket etter Ørjasæter at det er to sider ved dette. Det er den prinsipielle siden at «Lunsj» er definert som et underholdningsprogram og at det er god tradisjon i slike programmer ikke å komme med politiske oppfatninger og meninger rettet mot den ene eller andre siden. Den andre siden er den intellektuelle og følelsesmessige.
Pedersen mener Nilson ikke retter kritikk mot et politisk parti eller en gruppering. Han tok heller ikke stilling til et konkret politisk tema.
– Etter min mening kom han med en reflektert og veldig klar ytring i en litt uformell stil, om et menneskesyn som gjør seg gjeldende i Norge i dag med tanke på flyktninger, asylsøkere og innvandrere.
Ikke klarert, men greit
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket at diskusjonen i rådet ikke handler om årsak til branner eller hvem som er pyromane. Ei heller om Eriksen er enig eller uenig med Nilson.
Selv oppfattet han Nilson si at vi i kriser ikke skal sparke nedover. Vi skal ikke tenne på hus hvor asylbarn skal bo og at nordmenn er blitt selvgode og sitter på en tynn grein.
– Han setter det i sammenheng og forteller at dette er et humorprogram med tøys og fjas fra programlederen hver dag. Han sier det ikke skal bli en vane, men akkurat i dag skal jeg si dette. Han kommer med et personlig og veldig engasjert innlegg. Svar til Elin om NRK-ledelsen synes det er greit og om det er godkjent; ja på første og nei på det andre.
Eriksen sier at de i NRK ønsker engasjerte programledere og at disse av og til viser personlig engasjement og gir uttrykk for verdier. Han sier han har forhørt seg om det var godkjent, og at han tror medarbeiderne sine på at det ikke var det.
– Det er ikke slik at programmer som bæres av profiler godkjennes av redaktører på forhånd. Og så langt jeg vet var det ikke diskusjon på noe nivå om dette.
Kringkastingssjefen viste til at det ikke er mulig for ham eller for redaktørene å på forhånd si til programlederne om hvor grensene skal gå for ytringers innhold eller personlig engasjement. Her forvalter programskaperne selv en mulighet og ansvar. I etterkant må man eventuelt se hva som er innenfor grensene.
– Det Nilson gjorde er det.
Godt at ikke forhåndsgodkjent
Frps Finn Egil Holm fortalte rådet at han selv er ivrig lytter av programmet og har mye morsomt med det. Han understreket at han var fornøyd med at det ikke var snakk om forhåndsgodkjenning.
– Da hadde jeg nok begynt å mene noe prinsipielt om det. Han har skapt dette programmet selv. Dersom det hadde vært forhåndsklarert ville jeg hatt motsatt holdning. Da ville det vært stilt noen krav om fakta. Selv håper jeg at «Lunsj» fortsetter i lang tid.
– Sier dere at han på eget initiativ uten at noen andre klar over det, gjorde dette, ville Ørjasæter vite, og fikk til svar fra kringkastingssjef Eriksen om at ja, slik var det.
Eriksen spurte seg om hvem egentlig disse meningsmotstanderne Ørjasæter mente Nilson angrep var, siden det ikke var grupperinger, men verdier.
Ørjasæter forklarte at det er sjelden hun har oppfattet en tolkning av en tekst som har vært så motsatt som hennes egen, slik kringkastingssjefen var. Hun mener at dette er en stor diskusjon som kan bli en vond diskusjon og da har NRK et ansvar for å bringe fakta og analyse inn i debatten, ikke bare patos.
Det fikk hun støtte i fra Eriksen, som sa at NRK har et slikt ansvar og viste til at Nilssons innlegg var ett innlegg i denne debatten.
– En setning til slutt, sa Ørjasæter:
– Det er bare spørsmål om tid om før mennesker går med i brannene. Da har alle de som har rettet lyset feil vei et ansvar.