Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krevde at to redaktører skulle dømmes til livstid for en video avisa deres publiserte. Nå har forfatningsdomstolen gitt redaktørene medhold. Foto: Flickr.com/Creative Commons

Pågrepne redaktører får medhold i tyrkisk rett

Den tyrkiske forfatningsdomstolen bestemte torsdag at pågripelsen av to redaktører som risikerer livstid, var i strid rettighetene deres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pågripelsen av Can Dundar, som er sjefredaktør i avisa Cumhuriyet, og Ankara-redaktør Erdem Gul i samme avis i slutten av november i fjor førte til skarpe internasjonale protester.
 
De ble arrestert for å ha offentliggjort en video som angivelig viser at tyrkiske etterretningstjenester bidrar til å sende våpen og ammunisjon til islamister i Syria.
 
– Domstolen besluttet at det har funnet sted en krenkelse av rettighetene deres. Pågripelsen vil bli anket, og vi forventer at de blir løslatt, sier avisas fungerende sjefredaktør Tahir Ozyurt.
 
I en uttalelse uttrykker Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland glede over kjennelsen og sier han håper de to journalistene snart blir løslatt.

Krevde livstid

Påtalemyndigheten krevde livstidsfengsel for de to redaktørene i den sekulære, regimekritiske og venstreorienterte avisa.
 
De har sittet i varetekt i Silviri-fengselet i nærheten av Istanbul siden pågripelsen, men selv om de løslates, vil rettssaken gå sin gang 25. mars.
 
Forsendelsene som de meldte om, besto av flere kasser og ble sendt på lastebiler tilhørende den nasjonale etterretningstjenesten MIT. De ble imidlertid stanset av tyrkiske sikkerhetsstyrker ved grensa til Syria.
 
President Recep Tayyip Erdogan anmeldte personlig avisa i fjor sommer, i god tid før valgkampen startet. Han anklaget avisa og sjefredaktør Dundar for å ha «publisert bilder og informasjon som er i strid med sannheten», og for å ha «tilegnet seg og spredt hemmelig informasjon».

Ba om EU-hjelp

Erdogan benektet påstander om at Tyrkia hjelper opprørere, inkludert IS. Hjelpen på bildene skulle til den turkmenske minoriteten i Syria, ifølge ham. Erdogan anklaget redaktør Dundar for spionasje.
 
Etter pågripelsen skrev de to redaktørene et brev til EU-landenes ledere der de ba EU legge press på Tyrkia. EU må ikke godta kompromisser om menneskerettigheter i Tyrkia i bytte mot hjelp til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter, skrev de.
 
EU har lovet Tyrkia 3 milliarder euro, drøyt 28 milliarder kroner, mot at landet reduserer strømmen av flyktninger som forsøker å ta seg videre til Europa. I slutten av januar forsikret EUs utenrikssjef Federica Mogherini at Tyrkia skal få pengene.
Powered by Labrador CMS