Programleder Håvard Kristoffersen Hansen og Sandra Borch under Hellkonferansen. Foto Martin Huseby Jensen

Sandra Borch holder seg unna debatten

HELLKONFERANSEN (Journalisten): Til det har netthetsen vært for tøff. Nå orker hun ikke ta debatten med trollene. – Det går utover familien, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sandra Borch er ikke kjent som politikeren som holdt igjen. Tidligere kastet hun seg ut i kontroversielle debatter om blant annet opprettholdelsen av den norske ulvebestanden. Tilbake ble hun ikke bare møtt med motargumenter. Hun ble møtt med ren hets og trusler. Hets på grunn av sin høyde. På utseende. På grunn av at hun er kvinne. 

Men det er lenge siden Sandra Borch var synlig i den offentlige debatten. Nettopp på grunn av hetsen.

– Noen journalister burde brukt mer tid på oppfølging av kildene sine og mindre tid på vinklingen. Særlig når de ser at kilden sliter med å håndtere situasjonen, fortalte hun tilhørerne på Hellkonferansen fredag kveld. Sammen med programleder Håvard Kristoffersen Hansen fortalte hun om å være med på TV2.no-programmet «Haterne».

Stengte kommentarfelt

Hun forteller at hun i ettertid av å ha vært med i programmet har fått god oppfølging fra de to programlederne Hansen og Mathias Reierth. Derav utsagnet over. Lignende oppfølging har hun ikke opplevd fra andre journalister. I etterkant av programmet har Borch fått mye positiv respons, men også noe negativ. 

– Netthatet er det også i dag, slår hun fast. 

Til tross for at hun er inne i sin mest aktive tid som politiker, som representant i både Tromsø kommunestyre og i Troms fylkesting, har hun sluttet å delta i den offentlige debatten. Hun forteller at hun aldri har hatt så mange verv og legger til at det kanskje har det hjulpet å være stille.

For debatten som oppstår i etterkant av mer eller mindre kontroversielle utspill, orker hun ikke ta. 

– Det går ikke bare utover meg, men hele familien min. Jeg vil ikke utsette foreldrene mine for det, sier hun. 

På spørsmål fra Journalisten om redaktørstyrte medier gode nok til å ha kontrollen over debatten når de skriver artikler om henne svarer hun kontant at kommentarfeltene under alle saker hun er omtalt i er stengt.

– Kanskje krever det for mye ressurser å moderere dem.

Fem mot én

Gjennom programmet har hun konfrontert noen av haterne. I enkelte tilfeller har hun følt ubehag, men forteller at hun ikke på noe tidspunkt følte seg utrygg. På spørsmål om sikkerheten til personene som deltok i programmet forklarte Hansen at de ikke hadde med sikkerhetsfolk, men sørget for blant annet å gjøre god research på trollene i forkant av konfrontasjonene. I ett tilfelle droppet de et av trollene da personen var dypt inne i gjengmiljø.

– Vi er fem mot én og så har vi forsøkt å plukke ut de sterkeste fotografene. Dessuten har Mathias tatt politiskolen og kan et og annet om å pågripe folk.

Hansen forklarte at det ikke er direkte uproblematisk å gjøre disse konfrontasjonene. Og på spørsmål om hvorfor noen av trollene er sladdet og andre ikke, forteller han at om akkurat dette tema har det vært lange og opphetede diskusjoner i redaksjonen. Det har vært mange kriterier å ta i betraktning for å avgjøre hvorvidt de skal anonymiseres eller ei. Noen har riktignok ønsket å stå fram med ansikt, men ellers har det vært en selvstendig vurdering i hvert enkelt tilfelle om man er tjent med identifisering.

Powered by Labrador CMS