Gjennomsnittslønna for journalistene i VGTV økte med hele 9,3 prosent i fjor, noe som medførte at de passerte konkurrentene i TV 2. Foto: Birgit Dannenberg
Journalistene i VGTV tjener nå mer enn konkurrentene i TV 2
– Det vil vi bruke for det det er verd, sier en kamplysten klubbleder Henrikke Helland i TV 2. Se alle 2015-lønnstallene i vår interaktive grafikk.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Torsdag offentliggjorde Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening sin felles lønnsstatistikk for 2015. NJ og MBL er enige om at tallene danner et felles utgangspunkt for årets lønns- og tariffoppgjør. Partene møtes til forhandlinger 26. og 27. april.
I den interaktive grafikken under kan du se gjennomsnittlig bransjelønn for NJ-organiserte i 153 norske mediebedrifter ved utgangen av 2015, sammenliknet med tallene for 2014. Bransjelønn brukes for å sammenlikne statistikk for ulike sektorer i arbeidslivet og omfatter fastlønn og variable tillegg. Overtid og eventuelle bonuser ikke er medregnet.
MINSTELØNN
• NJ har et minstelønnssystem, som innebærer at det meste av lønnsutviklingen hentes ut lokalt. Dette systemet har vært under press som følge av svak lønnsvekst i bransjen siden årtusenskiftet.
• NJ vil gjerne bestemme mer i de sentrale forhandlingene. Arbeidsgiverne krever derimot, som i andre bransjer, å ha mer lokal lønnsfastsettelse.
716.000 i snitt
Journalistene i VG gjeninntok tronen øverst på lønnsstatistikken i 2014, etter å ha ligget bak lønnsrivalene i Dagens Næringsliv siden 2010. De 186 registrerte NJ-medlemmene i VG holder stand på toppen i 2015, med en gjennomsnittlig bransjelønn ved utgangen av året på 716.353 kroner.
Dagens Næringsliv tar innpå, men de 121 journalistene med en bransjelønn på 709.803 kroner i snitt må seg slått av VG-kollegene.
Klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG mener dette er interessante tall.
– Det som gjør at VG er på topp igjen er at vi har svært mange ulempevakter. Vi har bemanning døgnet rundt hele året, som medfører at ulempetillegget er en stor del av summen. DN har ikke døgnbemanning på samme måte, så grunnlønna der er nok høyere enn vår. VG satser på de store sakene og da må vi jobbe mye. Det får vi lønn for.
Annonse
VGTV forbi TV 2
De 34 NJ-medlemmene i VGTV kan notere seg for et par ekstra fjær i hatten i år. Med en snittlønn på 653.231 kroner økte de nest mest av samtlige i 2015, 9,3 prosent. VGTV-journalistene ble kun slått av de 3 NJ-medlemmene i den lille lokalavisa Ytringen i Nord-Trøndelag, som kan vise til en lønnsvekst på 9,5 prosent. Samtidig passerer VGTV for første gang lønnsnivået blant de 376 NJ-organiserte journalistene i TV 2.
Thømt Ruud forklarer denne utviklingen med at VGTV ble et eget selskap i fjor.
– VGTV har fortsatt lavere gjennomsnittlig bransjelønn enn VG. Grunnen til det er at det veldig unge folk med lav ansiennitet som jobber der, så grunnlønna er meget lav.
Lederen av redaksjonsklubben i TV 2, Henrikke Helland, sier at klubben har vist ansvarlighet når det har vært nødvendig, og fått god lønnsvekst når det har vært grunnlag for det. I 2015 økte den gjennomsnittlige bransjelønna til journalistene i i Norges største kommersielle tv-kanal med beskjedne 0,9 prosent.
– I fjor var det realisme i arbeidsgivernes økonomiske argumentere til arbeidsgiverne, sier Helland.
Om å bli passert av VGTV sier hun følgende, med smil i stemmen:
– Det vil vi bruke for det det er verdt i høstens lokale forhandlinger. Dette kan vi ikke tillate.
Redaksjonssjef og NJ-medlem Morten Wengstad i Ytringen slår fast at det ikke fant sted noe generelt lønnsløft i redaksjonen i 2015.
– Vi fikk inn en ny medarbeider i fjor som drar opp snittlønna. Det skyldes at vedkommende er mer erfaren og har lengre ansiennitet enn den som sluttet.
Skift mellom gjennomsnittslønn og %-vis endring fra 2014 i boksene øverst i grafikken. Du kan endre rekkefølgen på bedriftene ved å trykke på det lille ikonet over og under søylene. Bruk nedtrekksmenyen for å se tallene for bedriftene som er eid av de ulike konsernene. Mobil/brett: Bruk horisontalmodus.
De store Schibsted-avisene dominerer i lønnstoppen. Selv om Aftenposten for lengst har passert VG som landets største avis, gjenspeiler ikke dette seg i gjennomsnittslønna i redaksjonen. Flere faktorer spiller inn her, både de to mediehusenes økonomiske styrke og ulikheter når det gjelder medarbeidernes ansiennitet.
Gjennomsnittlig bransjelønn for alle journalistene i de fire overenskomstområdene mellom MBL og NJ - det vil si avis, eter, ukepresse og digital - var ved utgangen av 2015 på 576.475 kroner. Det tilsvarer en lønnsvekst på 2,4 prosent i forhold til 2014.
Annonse
Drar opp snittet
Det viser at ansatte i mange mediebedrifter måtte nøye seg med beskjedne lønnstillegg i fjor, på bakgrunn av den økonomisk vanskelige situasjonen i bransjen. Statistikken viser imidlertid at gjennomsnittslønna økte betydelig i en rekke mindre redaksjoner. Ifølge NJ skyldes dette i stor grad nedbemanning, ved at unge medarbeidere forsvinner ut. De gjenværende, bedre betalte kollegene drar dermed snittlønna opp.
Tallene er basert på en stor og omfattende innrapportering fra alle MBLs medlemsbedrifter. I tillegg legger NJ inn tall for en rekke uavhengige mediebedrifter.
De 5 NJ-organiserte medarbeiderne i Journalisten endte på en 16. plass på 2015-statistikken med et bransjelønnsnitt på 609.803. Det er ned fra en 13. plass i 2014.
Da er det bare å bla i grafikken og finne dine egne og konkurrentenes lønnstall!