Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Martin Huseby Jensen

NRK selger eiendom med gevinst tilsvarende 4 års lisensøkninger

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (bildet) og NRK har solgt eiendom for 301 millioner kroner. Pengene triller inn de kommende årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at NRK har solgt nok en eiendom, denne gang på Lø i Steinkjer kommune for 18,6 millioner kroner.

263 millioner i gevinst

Dermed er NRK oppe i eiendomssalg for verdier av 300,8 millioner kroner bare det siste året:

• Hordaland-kontoret på Minde er solgt for 190 millioner kroner

• Tangen i Kristiansand er solgt for 80 millioner kroner

• I Alta og Vadsø har NRK solgt to eiendommer for til sammen 12,2 millioner kroner

• I Steinkjer har NRK inngått avtale til 18,6 millioner kroner som skal bekreftes av NRK-styret i slutten av august

De fem eiendommene har en bokført verdi på rundt 38 millioner kroner får Journalisten opplyst fra NRK. Salgene av samtlige eiendommer vil ikke være fullført før i 2018.

Det betyr at NRK er i ferd med å realisere eiendomsgevinster til verdier av 263 millioner kroner, eller sagt på en annen måte mer enn 4 år med den økningen av lisensen som NRK har bedt om for neste år.

Men mer om det senere.

Skal styrke egenkapitalen

Her eier NRK eiendom

• Bodø

• Fredrikstad

• Førde

• Giske

• Karasjok

• Kautokeino

• Lillehammer

• Oslo

• Porsgrunn

• Stavanger

• Sør-Varanger

• Tromsø

• Trondheim

Ettersom alle transaksjonene ikke er gjennomført ennå kan den endelige gevinsten avvike noe, men ikke i betydelig grad får Journalisten opplyst. Finansdirektør Jon Espen Lohne i NRK sier til Journalisten at det er forhold som nedskrivninger av eksisterende infrastruktur og investering i infrastruktur i nye leide lokaler som kan påvirke den regnskapsmessige gevinsten.

Mest mulig av NRKs penger skal gå til programproduksjon, sier Lohne. Men det NRK sitter igjen med av gevinst fra eiendommene skal først og fremst gå til å styrke egenkapitalen i selskapet.

– Vi må fylle opp på egenkapitalsiden, sier Lohne.

NRK fikk i fjor et underskudd på 238 millioner kroner hvorav 271 millioner kroner var knyttet til ekstraordinære kostnade i forbindelse med avviklingen av den ytelsesbaserte pensjonsordningen. Egenkapitalen i konsernregnskapet til NRK ble redusert fra 1,27 milliarder kroner ved utgangen av 2014 til 1,09 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

Mer hensiktsmessige lokaler

Som følge av omleggingen av linsensinnkrevingen i 2007 må NRK låne penger to ganger i året rundt lisensforfall for å holde på likviditeten. Gevinsten fra eiendommene vil bidra til å redusere behovet for disse lånene.

– Nå går vi betydelig i minus to ganger i året.

Lohne understreker samtidig at det ikke er dette hensynet som er begrunnelsen for å selge unna eiendommer nå.

– Vi flytter ikke for å realisere verdiene, men for å få hensiktsmessige lokaler. Vi trenger en annen type lokaler. Det er hovedbegrunnelsen.

Finansdirektøren legger til at det ikke er gratis å leie lokaler heller. Den, leien altså, kommer inn som en løpende driftskostnad.

Eiendomssjef Kjersti Nordtveit sier NRK sitter igjen med rundt 15 eiendommer rundt om i landet.

– Det er ikke gitt at vi skal selge mer. Vi vurderer kost mot nytte for hver eiendom og ser hva som er mest gunstig, sier Nordtveit.

Journalisten skrev nylig at TV 2 trolig må betale rundt 16 millioner kroner årlig for leie av de nye lokalene i Media City Bergen som er innflyttingsklar neste høst. NRK blir også leietaker i nybygget med 3.500 kvadratmeter for seg selv. For det betaler NRK trolig rundt 10 millioner kroner i året.

4 års lisensøkninger

I vår ba NRK i det årlige såkalte lisensbrevet til regjeringen om en økning i lisensen på 30 kroner for neste år. Det vil gi NRK 61 millioner kroner mer, dersom regjeringen og senere Stortinget følger opp NRKs eget forslag.

Gevinsten av eiendomssalgene tilsvarer altså 4,3 år med lisensøkning, forutsatt at NRK vil fortsette å be om det samme beløpet i årene som kommer.

Men finansdirektør Jon Espen Lohne er ikke enig i at det går an å sette eiendomsgevinsten opp mot lisensøkningene. Han viser til at NRK i lisensbrevet skriver at de burde hatt en enda høyere lisensøke, 60 kroner, for å opprettholde programtilbudet, men at interne rasjonaliseringer og innsparinger i forbindelse med radiodistribusjon gjør at de ber om halvparten.

Ansatte vil bruke penger på programproduksjon

Leder Richard Aune i NRKJ sier at de ansatte ikke er gjort kjent med eller involvert i hva pengene fra eiendomssalgene skal gå til.

– Generelt mener vi alltid at NRK skal bruke penger på programproduksjon, sier Aune.

Han sier at det er mulig de ansatte vil bli involvert gjennom budsjettrundene senere i høst.

Vurderer flytting fra Marienlyst

Selve indrefileten i NRKs eiendomsportefølje, Marienlyst på Majorstuen i Oslo, kan også bli gjenstand for et salg. I vinter ble det kjent at NRK vurderer salg og flytting.

Finansdirektør Lohne sier ambisjonen er at salget av Marienlyst som skal finansiere det mulige nye hovedkvarteret - uten at lisensbetalerne skal belastes.

– Nå ønsker vi å skape mest mulig trygghet om verdiene og tenke lavest mulig risiko, sier Lohne.

Boligutviklere som OBOS og Selvaag vurderte overfor E24 og Dagens Næringsliv i februar verdien på tomten til over 2 milliarder kroner. Siden den gang har boligprisen i Oslo som kjent fortsatt oppover.

Men et nytt moderne kringkastingshus et annet sted i Oslo vil også koste. I Danmark ble det relativt nye kringkastingshuset DR-byen først kostnadsberegnet til et sted mellom 2,7 og 3,5 milliarder danske 1999-kroner. Den endelige regningen endte imidlertid på 4,7 milliarder danske 1999-kroner, noe som førte til omfattende spareprogrammer hos den danske allmennkringkasteren.

NRK søker nå først svar på hvilken verdi NRK-tomten har før en eventuell beslutning om salg og flytting trolig skjer i andre halvår neste år.

Powered by Labrador CMS