Stein Akre, nestleder i redaksjonsklubben Klubb 2, frykter for den grundige journalistikkens framtid i TV 2. Foto: Bjørn Åge Mossin
177 må gå i TV 2
113 er overtallige etter at 64 har tatt sluttpakker.
TV 2 har nå en overtallighet på 113 årsverk, etter at 64 medarbeidere allerede har valgt å benytte seg av det åpne sluttpakketilbudet fra mai til midten av september.
– Vårt mål er å oppnå flest mulig frivillige løsninger. Nå skal vi sammen med tillitsvalgte drøfte den videre prosessen, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes i en pressemelding.
– Det er et veldig høyt tall. Jeg håper dette er siste runde med nedbemanning, slik at vi ikke havner i samme situasjon som aviseredaksjoner som har kuttet antall ansatte i ti år, sier Stein Akre til Journalisten. Han er nestleder i TV 2s redaksjonsklubb, Klubb 2.
Samtidig er Akre positiv til den organiseringen TV 2-ledelsen nå har skissert.
– Den nye organisasjonen som er tegnet for oss er en nødvendig og god omstilling. Det er viktig å holde fokus på underholdningsproduksjonen vår, som skaper gode inntekter for TV 2. Men jeg frykter at det blir mindre ressurser og tøffere vilkår for gravejournalistikken og TV 2s evne til å sette dagsorden i nyhetsbildet.
Må kutte 177 totalt
TV 2 må kutte totalt 177 årsverk. Det er et langt høyere antall enn det tidligere er blitt operert med.
TV 2 har ifølge tall fra Proff.no 964 ansatte. Da selskapet begynte nedbemanningen i 2008 hadde de 815 ansatte.
Journalisten får opplyst at det er stort oppmøte i Bergen og Oslo. Begge studioene som benyttes til allmøtet er fulle.
Sandnes presenterte torsdag hva TV 2 skal være i 2020: Norges største kommersielle tv-kanal med flere bein å stå på, heter det i pressemeldingen fra TV 2.
TV 2 restrukturerer virksomheten for fortsatt å kunne vokse innenfor prioriterte satsningsområder. TV 2 Sumos posisjon betegnes som en unik mulighet for TV 2.
– TV 2 er i for stor grad avhengig av inntekter fra lineær-tv. Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-tv, som ikke lenger reflekterer markedet eller tv-seingen. Derfor har vi i dag presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, sier Olav T. Sandnes.
Letingen etter en TV 2 Sumo-direktør som skal bygge den nye organisasjonen er allerede igangsatt.
Forsatt hovedsete i Bergen
TV 2 ønsker også å fortsette som kommersiell allmennkringkaster, og er posisjonert for å søke på et en avtale om daglige nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen, såfremt det følger en relevant motytelse for merkostnadene.
– TV 2 vil ha Norges største redaksjonelle miljø, for NRK. Vi skal levere daglige nyhetssendinger, være en alternativ nyhetsleverandør og bidra til en opplyst samfunnsdebatt. Balansen mellom Bergen og Oslo er opprettholdt i den nye organisasjonen, sier han.
Sandnes nevner programmer som Åsted Norge og Petter Uteligger som noen eksempler på hva TV 2 skal gjøre mer av framover.
– Lineær-tv vil fortsatt være viktig, sammen med TV 2 Sumo. TV 2 skal utvikle enda flere programkonsepter i skjæringspunktet mellom nyheter og underholdning. TV 2 skal også være en stor og viktig underholdningsleverandør som treffer det brede lag av befolkningen, sier TV 2-sjefen.
Frykter for vaktbikkja
Klubb 2-nestleder Akre mener at ytterligere kutt etter denne runden vil medføre at TV 2 ikke lenger kan utføre sitt journalistiske samfunnsoppdrag.
– Jeg håper vi fortsatt kan klare å fungere som 4. statsmakt, en fri og uavhengig vaktbikkje, når denne omstillingen er gjennomført. Selv om det må gjøres på en annen måte. Jeg håper vi ikke må begrense nyhetsarbeidet vårt til å bare fortelle hva som skjer. Det kan i tilfelle bli et demokratisk problem, sier Akre.
Les også: Alle nyhetsansatte inn i Nyhetskanalen
Han legger til at de ansatte i TV 2 vet at de jobber i en kommersiell bedrift, og at de kjenner til hvordan markedet fungerer. Denne forståelsen ligger til grunn, selv om dagens budskap fra ledelsen oppleves som skikkelig tøft.
– Dette handler om arbeidsplassene til mennesker som har bolig, bil og lån. Folk reagerer forskjellig. Noen er sånn skapt at de går i gang med å søke nye jobber med en gang, mens andre reagerer sterkere. Vi har sykemeldinger på grunn av den usikkerheten som er skapt gjennom prosessen. Dette er en virkelig hard påkjenning for mange.
Stor oppgave
Akre understreker at Klubb 2 vil prøve å ivareta interessene til alle, både de som potensielt kan bli sagt opp og de som skal fortsette å jobbe i TV 2.
– Det blir kjempevanskelig. Omfanget er stort og det er egentlig nå jobben begynner for oss, i samarbeid med juristene og andre i Norsk Journalistlag. Det er helt nødvendig at også TV 2s bedriftshelsetjeneste gir støtte til de som trenger det.
Akre sier til Journalisten at han er glad for at TV 2s hovedkontor i Bergen ikke har vært i spill i “TV 2 i 2020”-prosessen.
– Det har vært et hovedprinsipp for Klubb 2 i prosessen. De andre hovedprinsippene våre har vært å unngå oppsigelser og at TV 2 skal være et godt sted å jobbe for de som blir igjen etter nedbemanningen, sier nestlederen.
Tredje runde i TV 2
Tidligere har er det kjent at profiler som Mah-Rukh Ali og Jan Ove Ekeberg har valgt å takke ja til sluttpakke. Også Davy Wathne har vurdert sin fremtid i TV 2. Se oversikt over flere her
Dette er den tredje store kuttrunden TV 2 går gjennom siden 2008, men dette er det største kuttet selskapet har kunngjort på en gang. I 2008 kuttet TV 2 150 millioner kroner. Den gang måtte 72 stillinger kuttes.
I overkant av ett år senere, på tampen av 2009, ble det kunngjort at TV 2 måtte spare ytterligere 150 millioner kroner. Da ble det vedtatt at 130 stillinger skulle kuttes.