Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Når Data-Skup går av stabelen 8. oktober i Oslo kongressenter, vil det for første gang deles ut en egen Dataskup-pris. Den bærer formelt navnet Dagbladets stiftelses pris for undersøkende datajournalistikk fordi prispengene på 50.000 kroner er finansiert av Dagblad-stiftelsen.
Tett løp
Prisen skal ifølge statuttene gå til en journalist eller redaksjon som har brukt dataverktøy i research, tilgjengeliggjøring, analyse eller presentasjon. Formålet er å inspirere og stimulere til økt bruk av dataverktøy i journalistikken.
Skup-styremedlem og Data-Skup-ansvarlig John Bones sier at de 7 innsendte arbeidene holdet er høyt og internasjonalt nivå.
– Jeg vet at juryen har hatt en tøff jobb. Antallet nominasjoner er ikke avskrekkende høyt, men det er som jeg hadde regnet med, sier Bones.
I motsetning til den vanlige Skup-prisen som følger kalenderåret måtte nominasjoner til Dataskup publiseres mellom 1. september i fjor og 31. august i år.
Juryen har bestått av redaktør Helena Bengtsson i The Guardians datateam, daglig leder Nils Mulvad i Kaas & Mulvad og direktør Birgitte Alter i Journalismfund.eu. Bones sier juryen er valgt fordi Data-Skup ønsket å gå utenfor Norge.
– Helena Bengtsson og Nils Mulvad har jobbet med datajournalistikk siden 1990-tallet og var de som tok datajournalistikken til Europa.
Annonse
De nominerte
De har hatt disse 7 arbeidene å velge blant:
• Øyvind Bye Skille fra NRK for HTTPS-bruk i Norge, som er en undersøkelse om hvordan offentlige etater bruker sikre tilkoblinger til sine nett-tjenester. Les rapporten her.
• Øyvind Bye Skille, Marit Higraff, Ståle Hansen, Espen Andersen og Eirik Veum fra NRK for Forsvaret som forsvant om eiendomsforvaltning og bruk av offentlige midler etter den kalde krigen. Les rapporten her.
• Torbjørn Eidhammer, Sofie Svanes Flem, LivJorunn Håker Ottesen, og Linda Nygard Sture fra Sunnmørsposten for De hemmelige bonusmillionene om sluttavtaler i regionale og lokale helseforetak siden opprettelsen i 2001. Les rapporten her.
• Nina Selbo Torset, Sigurd Bjørnestad, Trond J. Strøm, Lars Inge Staveland, Per Kristian Aale, Per Anders Johansen, Fredrik Hager-Thoresen, Per Byhring, Torstein Ringnes og Halvor Solhjem Njerve fra Aftenposten og samarbeidspartnere for Panama Papers. Les rapporten her.
• Elisabeth Risa, Hans Petter Aass og Filip Blaauw fra Stavanger Aftenblad for Sykkeltyvene, en serie om sykkeltyverier i 2015. Les rapporten her.
• Tarjei Leer-Salvesen, Atle Brandt, Kenneth Lykkås og Frode Nordbø fra Fædrelandsvennen for Innsyn.no. Les rapporten her.
• Håkon Høydal og Einar Otto Stangvik fra VG for Nedlasterne som nylig hentet hjem en pris for samme arbeid fra amerikanske Online Journalism Awards. Les rapporten her.
Bones sier at det norske nivået på datajournalistikk lenge har hengt etter Sverige og USA.
– Den norske tradisjonen har vært å dyrke muntlige kilder. Men vi ser nå at datajournalistikk brer mer og mer om seg.