Kulturminister Linda Hofstad Helleland innledet i NJs landsstyre onsdag. Til høyre NJ-leder Thomas Spence. Foto: Martin Huseby Jensen

Ministeren venter på utvalg før hun tar nye initiativ for å takle mediekrisen

- Som medieminister er jeg svært bekymret for mediemangfoldet i Norge, slo hun fast da hun besøkte Norsk Journalistlags landsstyre. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var både dypt bekymret og sprudlende optimistisk på bransjens vegne da hun besøkte NJ landsstyre onsdag formiddag. Hun beskrev en dypt alvorlig situasjon i mediebransjen og brukte ordet “krise”, men la til at det ikke nødvendigvis er så lett for folk flest å oppdage dette alvoret.

Helleland fortalte at hun har tatt kontakt med andre nordiske medieministre for å etablere et samarbeid, både i form av en rapport og et felles møte med bransjene i Norden. Dette for å kunne komme med felles funderte initiativ i forhold til EU.

– Dere må gå foran

 Jeg håper dere har satt pris på det vi gjorde med nullmomsen. Men det er dere i bransjen som må gå foran og peke på hva som bør gjøres. Jeg kan bidra med lovendringer og rammeverket, men dere må sitte i førersetet, lød ministerens oppfordring i NJs landsstyre.

Ministeren poengterte at hun har ansvaret for to sektorer som har store utfordringer. Det er en stor og omfattende omstilling når det gjelder tro og livssyn, med skillet av kirke og stat. Den andre sektoren er mediebransjen, der mediemangfoldet blir utfordret i en ny tid med store omstillinger.

Jeg tenker mye på dere for tiden,
det skal dere vite

– Dette oppleves som en forferdelig vanskelig tid, en krise der mange ser at kolleger mister jobben. Det rammer også familiene deres. Vi som er opptatt av den offentlige samtalen ser at politiske journalister mister jobben sin.

Helleland erklærte at hun det ikke er lett å se hvilken vei bransjen skal gå. Det anser hun som den største utfordringen.

– Det er bransjen selv som må løse dette, gjentok hun, men la trøstende til:

– Jeg tenker mye på dere for tiden, det skal dere vite.

Også optimisme

Ministeren beskrev samtidig en stor grad av optimisme og framtidstro i norske mediebedrifter hun har besøkt. Norge ligger langt framme teknologisk, det er 84 prosent som har en smarttelefon.

– Samtidig som jeg er bekymret for mediemangfoldet, opplever folk flest at det aldri har vært større mediemangfold enn i dag. De har tusenvis av kanaler på tv og får inn artikler fra aviser over hele veden på Facebook-siden sin.

 Se videoen for å høre mer om hva Helleland sa i landsstyret:

– Som medieminister er jeg svært bekymret for mediefmangfoldet når det gjelder norskprodusert innhold og norske nyheter. Det skal vi fortsatt produsere i framtiden, ikke minst utenfor Oslo. Men det er begrenset hva en minister kan gjøre, poengterte hun.

Helleland slo fast at det ikke er aktuelt for henne å komme med tiltak og løsninger før mediemangfoldsutvalget har lagt fram sin konklusjon til våren.

 Jeg trenger deres råd og innspill. Men vi er i kontakt med ESA (EFTAs overvåkingsorgan.Red.anm.), og mine folk i departementets medieavdeling jobber døgnet rundt. Det er en alvorlig situasjon. Det er snakk om juss som skal stå seg i ESA, og derfor må vi jobbe grundig med dette.

Ga ny og kort frist

Mediemangfoldsutvalget ble satt ned i september i fjor og fikk frist til 1. mars neste år med å levere sin utredning. I vår besluttet Stortinget å be regjeringen legge fram et initiativ for framtidig modell for kommersiell allmennkringkasting før jul.

Derfor ba kulturministeren tidligere i høst mediemangfoldsutvalget om å gjennomføre en delutredning av ulike modeller for statlig kompensasjon til en kommersiell allmennkringkaster, i praksis TV 2. Mandag fikk utvalget beskjed om at de har en leveringsfrist allerede 17. oktober for denne utredningen, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Helleland varsler at regjeringen kommer til å legge fram en egen stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting før jul, blant annet basert på vurderingene som kommer fra mediemangfoldsutvalget.

Powered by Labrador CMS