Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det er NRKs tidligere radiosjef og hovedansvarlig for digitaliseringen av radioen i NRK, nå titulert som direktør for samfunnskontakt og beredskap, Øyvind Vasaasen, som er invitert til Kringkastingsrådet for å snakke om DAB+.
Annonse
«Det er 84 dager igjen til Norge starter den historiske slukkingen av FM-nettet. Nordland er først ute i januar mens Troms og Finnmark som de siste blir heldigitale radiofylker rett før jul i 2017. Norge har brukt FM siden den første senderen startet opp på Voss i 1954. Hvordan blir hverdagen med Dab+ og hvilken beredskap får vi? Det er mange myter og fakta å forholde seg til før overgangen til heldigitalt radionett i Norge,» lyder det i innkallingen fra Kringkastingsrådet.
Mens Vasaasen altså skal svare for myter og fakta rundt DAB er det ingen av DAB-kritikerne som er invitert som motstemme.
Utenfor rådets mandat
Årsaken til at det ikke er invitert en motstemme til diskusjonen, sier rådsleder Per Edgar Kokkvold er at dette først og fremst er et orienteringspunkt der rådsmedlemmene skal bli opplyst om digitaliseringen av radioen.
– Jeg trenger hvert fall å bli opplyst. Det har vært en viktig del av debatten gjennom langt tid om hvor klokt eller dumt dette egentlig er. Jeg aner lite om hva som er riktig og hva som er usant. Rådet ønsker og trenger en orientering om situasjonen, sier Kokkvold til Journalisten.
På spørsmål om det ikke er lovlig sent å ta opp DAB-teknologien, sier han at rådet uansett ikke har mandat til å gi råd på dette området.
– Rådets oppgave er å gi råd til det redaksjonelle innholdet. Det er utenkelig at rådet skal mene noe her, men det kommer nok noen spørsmål og synspunker fra rådets medlemmer. Rådet har ingen ambisjoner, mandat eller kompetanse til å gi råd her.
– Hvorfor inviterer dere ikke en motstemme til det som kanskje er NRKs fremste digitalfantast?
– Det er en konsekvens av at det er for å bli opplyst. Spørsmålet om DAB er avgjort, og vi trenger en orientering. Hvis rådet mener å ha kompetanse eller mandat til å påvirke dette, burde vi gjort det for lenge.
Annonse
Mot tvangsslukking
Styreleder Svein Larsen i Norsk lokalradioforbund sier at Kringkastingsrådets gjest har jobbet for DAB i 15 år, og at han ikke representerer noen motstemme eller alternativ oppfatning rundt digitaliseringen av radioen.
– Nå er ikke DAB noen ny teknologi heller, så de burde kanskje invitere noen til å fortelle om radio over internett, sier Larsen.
Når det er sagt erkjenner han at utbyggingen av DAB har kommet for langt i Norge til å stoppe det.
– Norge kan ikke la være å ta i bruk DAB. Men det er tvangsslukkingen av FM som vi er imot.
Lokalradioforbundet har klaget Norge inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA slik at hans medlemmer kan fortsette å bruke FM-teknologien ved siden av DAB. Saken ligger fortsatt til behandling hos ESA.
NRK har fredag ettermiddag sendt ut en pressemelding om at de også inviterer senioringeniør Dag Vidar Torget i Statens vegvesen til å innlede om DAB.
Kjetil Rolness til K-rådet
Til rådet kommer også sosiolog og skribent Kjetil Rolness for å møte NRKs journalist Ludvig Løkholm Lewin som gjennomførte et eksperiment over 30 dager der han gikk gjennom et klassisk radikaliseringsmønster. Rådet spør hvordan omverdenen reagerte da Lewin ble stadig mer islam- og innvandringskritisk?
Lewins sjef, P3-redaktør Bjørn Tore Grøtte, stiller for å svare for NRK.
På rådets møte er også integriteten og troverdigheten til NRK-journalistene satt på dagsorden. NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk skal svare på spørsmålet om hva journalister og redaktører kan gjøre ved siden av jobben som uavhengige og objektive samfunnskritikere. «I en verden med sosiale medier er det mange som mener mye om mangt. Hva kan og bør man tillate seg av meninger og oppdrag?» spør rådet.
Annonse
Klager mot Folkeopplysningen
Fra klagebunken dreier et par av dem nettopp om profilering av NRK-medarbeidere med egne selskaper.
Der ligger det ögså fire klager mot Folkeopplysningen om ubalansert omtale av narkotika og økologisk landbruk på agendaen.
Av de mer kuriose klagene er en som etterlyser den gamle vignetten til Norge rundt.