Fra helgens juryarbeid. Mads Nissen foran. bak Elli Trier (f.v.), Vegar Valde, Jan Johannesen og Marie Sjøvold. Bak Per Anders Rosenkvist og Siv Dolmen fra styret i PK.Foto: Martin Slottemo Lyngstad, Pressefotografenes klubb

Listen over nominerte til Årets bilde er klar. Kraftig fall i antall innsendte bidrag

Men Sveinung Uddu Ystad i Pressefotografenes klubb (PK) tar det med ro. Han tror det hele kommer til å snu fremover. Se hvem som er nominert her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

2.760 fotografier ble sendt inn til juryen i håp om å nå opp i konkurransen om å ha tatt årets bilde i fjor. Det er mer enn 700 færre enn året før. Men nivået er ifølge Sveinung Uddu Ystad så godt at juryen mente det uansett er forsvarlig å dele ut priser i fotoklassene.

– Det lages færre fotografier, og det sendes inn færre bilder. Det er ikke nødvendigvis noe problem, så lenge nivået er høyt. Det har vært en trend blant medieledere at foto blir sett på som en utgiftspost, ikke som en grunnleggende del av journalistikken. Nå ser vi imidlertid at trenden er i ferd med å snu. Medier som behersker den visuelle journalistikken er også de som lykkes i å nå leserne, sier han til Journalisten.

LES OGSÅ: Dette er årets bilde!

Savner bidrag fra nyheter i Norge

Han karakteriserer 2016 som et vanskelig år for pressefotografiet, men han er likevel optimist med tanke på fremtiden.

Sveinung Uddu Ystad leder Pressefotografens Klubb
Foto: Martin Huseby Jensen

Som Ystad tidligere har vært på banen og etterlyst, skorter det på bidrag til nyhetsfoto innenlands. Noe han synes er litt rart all den tid journalistikken drives av nyheter, og kanskje spesielt innenriks.

– Vi savner bidrag til nyhet innenriks, men det er verdige vinnere.

Hvem som vinner blir kjent når prisene deles ut 10. mars.

Noe som gleder ham å se, er at en del av de «gamle» sluggerne er tilbake i konkurransen. Ystad viser til blant andre Hans Arne Vedlog og Odd R. Andersen. Sistnevnte ble forøvrig nominert til årets fotograf av The Guardian. Avisen samlet de beste fotografiene som i 2016 kom inn gjennom nyhetsbyråer. I den anledning gjorde Romerikes Blad et lengre intervju med ham. Blant annet om starten av karrieren som var nettopp hos avisen på Lillestrøm.

Nå mener Ystad at det ikke bare er studenter og de unge som konkurrerer, slik konkurransen ifølge ham tidligere er blitt kritisert for.

Men de unge og fremadstormende blir likevel løftet fram. I en helt ny kategori Årets nykommere. Her får bare de som er under 25 år eller studenter lov til å delta. Og det deles ut to priser, én på foto og én på video.

Akkurat video er ikke PK eller juryen like fornøyde med. I år deles det bare ut én pris i kategorien nyhet. Det var rett og slett ikke mange nok bidrag. Ifølge Ystad sendte ikke NRK inn ett eneste bidrag til denne kategorien. Det synes han er pussig. Men:

– Det er også vårt ansvar å få flere til å delta.

Han opplever at dagens fotojournalister er fremoverlente. De jobber på flere flater. For eksempel både for linjært TV og strømme-TV. Og de flyter mellom forskjellige mediehus.

Og de nominerte er:

Aleksander Andersen, Paragon features

Aleksander Nordahl, Dagens Næringsliv

Anders Melchior, Fotojournalistutdanningen, HiOA / Paragon features

Andrea Gjestvang, frilans Panos pictures

Annemor Larsen, VG

Anne-Stine Johnsbråten, frilans

Bodil Voldmo Sachse, NRK

Christian Breidlid, Fotojournalistutdanningen, HiOA

Brian Cliff Olguin, Finansavisen

Evelyn Pecori, Fotojournalistutdanningen, HiOA / Vårt land

Frank Melhus, TV2

Hans Arne Vedlog, Dagbladet

Helge Skodvin, frilans VG

Henrik Evertsson, Fotojournalistutdanningen, HiOA / NRK

Hilde Kristine Misje, VG

Ingun Alette Mæhlum, frilans VG

Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Katinka Hustad, frilans Dagens Næringsliv og VG

Kari Hesthamar, TV2

Kjersti Binh Hegna, Fotojournalistutdanningen, HiOA

Klaudia Lech, frilans VG

Kristoffer Kumar, Indiefilm / NRK

Kyrre Lien, frilans VG

Linda Næsfeldt, Dagens Næringsliv

Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen

Marte Christensen, Dagens Næringsliv

Martin Slottemo Lyngstad, frilans Aftenposten / Paragon   

Maud Lervik Grøttland, Fotojournalistutdanningen, HiOA / Politiken

Mikaela Berg, Dagens Næringsliv

Monica Flatabø, VG
Norunn Reinertsen, NRK

Ole Jørgen Kolstadbråten, NRK

Odd R. Andersen, AFP

Paul Sigve Amundsen, frilans Bergens Tidende

Richard Sagen, Adresseavisen

Rune Blekken, TV2

Sigurd Fandango, Dagens Næringsliv

Simen Braaten, Indiefilm / NRK

Therese Alice Sanne, frilans Adresseavisen og VG

Thomas Nilsson, frilans VG

Tor Høvik, Bergens Tidende

Tore Meek, NTB Scanpix

Zaklina Stojcevska, Indiefilm / NRK

I fotojuryen sitter Marie Sjøvold, Vegar Valde (fotosjef i BT), Jan Johannessen (fotosjef i DN) og Elli Trier (bladet fotografi).

Video: Anton Ligaarden (Paragon), Sindre Thoresen Lønnes (Hallingdølen), Siv Seglem (Dagbladet) og Torbjørn Grønning (nyhetsleder, Aftenposten).

Juryering skapte bevissthet

Fotosjef Vegar Valde i Bergens Tidende sier til Journalisten at hans opplevelse under juryeringen i helgen var at det var mye godt arbeid.

– Egentlig var det en fryd å se hvor mye bra som gjøres. Selv om det var færre bilder i år enn i fjor, er det fortsatt god kvalitet.

Både Valde og Jan Johannessen i DN arbeider til vanlig som fotosjefer. Førstnevnte forteller at de to drøftet at det ikke er like mange bilder sendt inn for å konkurrere i kategorien nyheter innenriks. Valde forklarer at det er en påminnelse om hva de i redaksjonene må være bevisste.

En ting er hendelser, sier han, men nyheter er så mye mer.

– Jeg ble i hvert fall minnet på at det er viktig at vi jobber godt med bildematerialet til sakene som er under utarbeiding i redaksjonen eller i nyhetsstrømmen. Det er viktig at fotografene kommer tidlig inn i arbeidet. Motivene ligger ofte et annet sted en der intervjuet gjøres. Og av og til må det også settes av mer tid.

Valde tror at prioriteringen fra hans posisjon vil ligge i å bruke mer tid på de nære sakene. De som er viktig for mediehusets dekningsområde og dets lesere.

Habiliteten

I 2011 reagerte fotosjef Tor Stenersen i Aftenposten på at Laara Matsen satt i juryen og belønnet fotografer i Dagens Næringslivs magasin D2 samtidig som hun var prosjektleder for foto i D2.

LES OGSÅ: Krangler om Årets Bilde-jury

En av Bergens Tidendes faste fotografer, samt en frilanser på oppdrag fra mediehuset står på listen over de nominerte. Det var Valde forberedt på.

– Vi regnet med at det var innsendte bidrag fra våre egne. Det var vi enige om på forhånd at når vi kjente ting, trakk vi oss ut av diskusjonene. Og lot de andre ta diskusjonen.

DNs fotosjef Jan Johannessen sier til Journalisten at han helst skulle sett at medarbeiderne hans leverte bidragene sine tidligere, men heldigvis gjorde de ikke det. Dermed var satt han allerede i juryen før bidragene kom til han, og Johannessen kunne derfor ikke være i berøring med arbeidene deres. 

I begynnelsen av juryeringen, når hver kategori gås gjennom og juryen bestemmer hvilke bidrag som skulle gå videre eller ei, lot Johannessen være å initiere når arbeidene til hans medarbeidere ble diskutert. Det overlot han til de andre. Og når det så snevret seg inn kunne han erklære seg inhabil uten å si hvilke bilder det gjaldt.

– Det var de andre som fikk uttale seg. Både Vegar og jeg var tydelige på når vi kunne snakke inn bidrag. Men det utelukket ikke at vi kunne snakke om kategorien dersom vi mente at andre bidrag enn egen redaksjons bidrag burde vinne den. Det går fint når juryen består av fem personer da den fortsatt har mange nok habile jurymedlemmer. 

Både Valde og Johannessen ble sittende igjen i rommet når de var inhabile, men uttalte seg ikke.

– Det er en utfordring, men så lenge man er ærlig på hablitien mener jeg det er uproblematisk. Jeg erklærte meg også inhabil fordi jeg kjente den aktuelle fotografen for godt, selv om vedkommende ikke var fra egen redaksjon. Det var ikke en person jeg jobber sammen med.

Sjekk vår omfattende dekning av Årets bilde i fjor:

Hvordan velges Årets Bilde. Vi fikk være med på litt av juryeringen

Dette er årets bilde!

Bjørn Delebekk tok årets sportsbilde

Dette er årets beste nyhetsbilde

Det beste bildet fra norsk dagligliv

Steiro: Betyr enormt mye for VG

Andrea Gjestvang tok årets portrett

Anton Ligaarden er årets videojournalist

Kyrre Lien laget årets nyhetsvideo

Dobbelt til NRK i dokumentarklassen

Powered by Labrador CMS