Hege Iren Frantzen (fra venstre) Geir Jørgen Bekkevold, Kårstein Eidem Løvaas, Anette Trettebergstuen og Terje Breivik under debatt på NJs landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen

Arbeiderpartiet vil neppe støtte fritak fra arbeidsgiveravgift

– Jeg tror ikke vi går inn for fritak fra arbeidsgiveravgift, sier Anette Trettebergstuen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har foreslått mye av dette i Stortinget, understreket Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen under en debatt på NJs landsmøte om forslagene som foreligger i rapporten fra Mediemangfoldsutvalget. – Men vi må være ærlig på det som er vanskelig. Og jeg vil gå enda lenger enn mine kolleger: Jeg tror ikke vi går inn for fritak for arbeidsgiveravgift. Det finnes ulike bransjer som kan påberope seg nettopp en slik type grep. Derfor tør ikke love det. Jeg vil heller forberede på at det ikke blir noe av. 

I forkant gjorde leder for Mediemangfoldsutvalget Knut Olav Åmås at de er opptatt av å hjelpe norsk politikk. Han poengterte at der samfunnsbrukerne som er viktig for utvalget. 

– Medier vil sikkert gå konkurs, men det er journalistikken som er viktig for oss.

Et av forslagene fra utvalget er å gi mediene fritak fra arbeidsgiveravgiften over en periode på fire år.

Må ikke skyte ned nå

Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas ville ikke avvise forslaget om å gi mediene fritak for arbeidsgiveravgift over en periode. 

– Rapporten ikke sendt ut på høring. Vi må vente på det. Om vi skyter ned elementer allerede nå ville veier. Men arbeidsgiveravgiften sitter langt inne.

– Vi er nødt til å gjøre noe. Mediene representerer virkelige tunge pilarene i demokratiet. Og vi ser at uavhengig og kritisk kvalitetsjournalistikk er viktigere enn noen gang. Jeg er skeptisk til å si ja og sette to streker under forslaget om fritak fra arbeidsgiveravgift. Hvorfor er mediene så spesielle at dette forslaget kan forsvares. Også andre næringer som finansnæringen som små sparebanker kan også argumentere for å få det, mener Venstres Terje Breivik.

Geir Terje Bekkevold i Krf gjorde det klart at han ikke hoppet i været da han hørte at utvalget foreslo å tilføre mediene 800 ekstramillioner. Det mener han ikke er en avskrekkende høy pris for å sikre mediemangfoldet. Men om det er der løsningen ender, vet han ikke. 

– Jeg synes forslaget om fritak for arbeidsgiveravgift er et godt forslag. Jeg er opptatt av at vi rigger støtten som ivaretar mediemangfoldet vi har. Og at vi hegner om den gravende kritiske journalistikken.

Droppet politisk reklame

Påtroppende NJ-leder Hege Iren Frantzen ble skuffet over utspillet fra Trettebergstuen.

– Jeg er skuffet over AP som avviser så glatt. Det handler ikke om å ta fra noen og gi til andre. Arbeidsgiveravgiften er et av tiltakene vi har tro på. Mediebransjen er ikke en hvilken som helst bransje. Det er demokratistøtte.

Terje Breivik slo fast at det handler om å få klarhet i hvordan å kjappest mulig å få på plass støtten til mediene.

– Dersom vi ser på dette med næringspolitisk blikk vil en del av forslagene være vanskelige å forholde seg til, og jeg håper at for eksempel content marketing ikke vil være en livbøye for journalistikken, gjorde Bekkevold i Krf klart. Han forteller at partiet har takket nei til forslaget fra VG Partnerstudio om å være med på politisk reklame i form av innholdsmarkedsføring.

LES OGSÅ: VG vurderer politisk innholdsreklame

– Vi sa selvfølgelig nei til VGs forslag. Vi må være villige til å se på mange forslag som er med på å bygge oppunder den journalististiske integriteten.

Hvor kjapt er en suksess?

– Når må ny mediepolitikk være på plass for at du vil kalle suksess, ville debattleder Birger Kolsrud Jåsund fra NRK vite.

– Så fort som mulig, men kommer ikke til å rekke dette før om ett års tid med høring, sa Trettebergstuen.

– Litt av problemet er at ting tar tid. Bransjen er i deep shit nå, vil være tema i revidert allerede nå. Vi må presse oss selv til å hjelpe en bransje som egentlig trenger svarene i går, slo Breivik fast.

Høyres Løvaas mente spørsmålet var et umulig spørsmål å svare ordentlig på.

– Målet beveger seg hele tiden. I det vi kommer med løsningene er målet et annet og krisen en litt annen.

Geir Jørgen Bekkevold mener det kan være elementer i utvalgets forslag som kan behandles kjapper enn et år.

– Jeg mener forslaget om fritak fra arbeidsgiveravgift går an å diskutere uavhengig av det store bildet siden den skal gjelde for fire år.

Påtroppende NJ-leder Frantzen innrømmet hun er pessimist med tanke på tiden politikernes behandling tar. – Det haster. Hver eneste dag det går journalister ut av redaksjonene, forsvinner et helt presseliv med kilder og kontaktnett.

Powered by Labrador CMS