Innholdssjef Svein Arne Haavik i VG Partnerstudio sier at de har innført krav om kontrakt slik at kilder som stiller opp vet at de uttaler seg i reklame, ikke til VGs redaksjon. Foto: Glenn Slydal Johansen
VG vurderer politisk innholdsreklame
Innholdssjef Svein Arne Haavik forventer at VGs reklameselskap går fra 15 til 30 ansatte på to år.
VGs eget selskap for innholdsmarkedsføring, VG Partnerstudio, omsatte for 44 millioner kroner og leverte et driftsresultat på 11 millioner kroner i fjor. Det skriver Dagens Næringsliv mandag.
Fredag gjestet innholdssjef Svein Arne Haavik en konferanse for redaktører og journalister i Fagpressen. Der fortalte han om også lyse fremtidsutsikter for reklamesatsingen.
– Nå er vi 15. Vi antar at vi er dobbelt så mange i løpet av to år, sa Haavik, og fortalte at han forventer en dobling også av omsetningen og resultatet «om ikke lang tid».
Troverdighetsspørsmål
Og i et valgår som i år, er en av måtene det kan komme til å skje på gjennom å åpne for politisk innholdsreklame. Haavik sier til Journalisten at VG prinsipielt er for politisk reklame og at politiske partier skal kunne ha lov til å markedsføre sine standspunkter.
– Vi vet at innholdsmarkedsføring, ikke minst i sosiale medier, kommer til å bli vesentlig i den kommende valgkampen. De politiske partiene har jo allerede tatt i bruk Facebook i stor skala. I og med at vel ingen, heller ikke vi i VG og Schibsted, ønsker at alle påvirkernes og partienes markedsføringsbudsjetter skal ende i Silicon Valley, er dette noe vi i VG Partnerstudio nå utreder.
– Har dere allerede landet noen avtaler med partier, eller begynt arbeidet for å gjøre det?
– Nei, vi har ikke noen avtaler med politiske partier. Siden jul har vi vært i en kartleggingsfase hvor vi har snakket med alle de politiske partiene som har ønsket å møte oss, men det er ikke tatt noen endelig beslutning om at VG Partnerstudio skal levere innholdsmarkedsføring til politiske partier.
Haavik sier at slik reklame må merkes tydelig dersom VGs sjefredaktør Gard Steiro bestemmer seg for å åpne for denne reklamen:
– Dette handler jo om troverdigheten til VG.
Jakter ikke kunder
På Fagpressens konferanse fredag fortalte Haavik blant annet om samarbeidet «Familieliv» med Rema 1000 som ble avsluttet ved nyttår.
– «Familieliv» var rettet mot småbarnsmødre. Det er ikke den beste innholdsmarkedsføringscasen, fordi vi ikke vet hvor mye vi klarte å flytte Rema 1000s merkevare. Men kampanjen ga 17,2 millioner sidevisninger på 520 artikler. Alt skulle dreie seg om å flytte preferansene for Rema 1000s Lev Vel-serie.
Satsingen ble felt for brudd på god presseskikk i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i fjor, og lærdommer er derfor blant annet tydeligere merking. Og at kilder som uttaler seg må signere på en kontrakt om at de forstår at de uttaler seg til VGs reklameavdeling, ikke redaksjonen.
På konferansen fremhevet Haavik også en kampanje fra Helsedirektoratet i fjor, som den offentlige etaten betalte rundt 900.000 kroner for. Innholdssjefen sa at dette var et marked fordi offentlige instanser ikke lengre når ut med budskap gjennom tips til redaksjonene.
På spørsmål fra Journalisten avviser han at det er kanaler mellom redaksjonen og den kommersielle armen om potensielle oppdrag. VG Partnerstudios fordel, sier han er at de gjennom VGs flater kan tilby annonsøren samme kanal og distribusjon som redaksjonelle flater.
– Etter at vi begynte med dette så har vi opplevd stor pågang. Vi har ikke måttet jakte mulige caser. Vi ekspanderer hele tiden fordi det er et marked som kommer til oss, sier Haavik til Journalisten.