Og så vil Skup-leder Silje Sjursen Skiphamn at flere redaksjoner finner sammen og samarbeider på tvers av egne redaksjoner. Skup kan være stedet de kommer i kontakt, mener hun. Foto: Martin Huseby Jensen
Skups nye leder vil gjøre konferansen enda mer inkluderende
Tønsberg/Skup (Journalisten): Flere fra de mindre redaksjonene er på plass, men det kan bli enda bedre mener Silje Sjursen Skiphamn.
Fredag kveld ble Silje Sjursen Skiphamn valgt til ny leder i Skup. Det nye vervet kommer bare ei uke etter nyheten om at hun skal jobbe i Faktisk.no. Da var det ikke lenge siden hun gikk til VG via studier og Dagsavisen Oslo fra Fremtiden i Drammen på kort tid.
– Liker du ikke stabilitet?
– Jo, jeg liker stabilitet, men det handler også om å ta muligheten når den byr seg. Det har jeg gjort nå, sier hun lørdag formiddag under Skup-konferansen.
Personalsak som venter
Hun har tatt over ledelsen i en stiftelse som gjennom siste året har vært på konkursens rand to ganger. Hvor daglig leder er blitt sagt opp og politianmeldt. Saken ligger nå til vurdering hos påtalemyndighetene. Og i går uttalte tidligere daglig leder Jens Egil Heftøy seg til årsmøtet gjennom et brev forfattet av hans advokat Elin Nykaas i Norsk Journalistlag.
LES OGSÅ: Jens Egil Heftøy svarer på kritikk i Skups årsberetning
– Vi anser avskjedigelsen som gjennomført. Og så avventer vi hva politiet politiet. Nå ligger saken hos dem.
– Men den kan komme tilbake til dere dersom det ikke tas ut tiltale eller Heftøy ikke blir funnet skyldig i retten.
– Ja. Og noen må ta det ansvaret og det ble meg. Men det var ikke slik at jeg hoppet inn i vervet umiddelbart. Jeg tenkte meg godt om. Det er et viktig verv med stort ansvar og som jeg ikke tar så lett på. Denne saken har gjort styrearbeidet til noe helt annet enn det det har vært.
Arbeidet med årets konferanse har havnet i bakgrunnen. Skiphamn konstaterer at mesteparten av ryddejobben er gjort.
Nerdete
For et par år siden sa hennes forgjenger, Jan Gunnar Furuly, til Journalisten at Skup må bli mer nerdete. Hun er enig. Skup-lederen sier at konferansen må by på begge deler. Den må være for dem som nerder innen datajournalistikk. Som også ivaretas gjennom Data-Skup.
LES OGSÅ: Skup må vurdere å bli mer nerdete
– Men Skup må være for alle. Også for journalister fra lokal-, regional- og fagpressen skal føle at de har noe her å gjøre. Jeg har tilbragt mesteparten av min yrkeskarriere i mindre redaksjoner. Så jeg vet hvordan det er å komme hit og føles seg liten når du står i baren ved siden av Gøran Skaalmo og de andre som drar Skup-diplomer år etter år. Jeg synes vi er kommet et stykke på vei i å inkludere alle, men vi kan gjøre det enda bedre.
De vil ha avanserte kurs og de beste av de beste foredragsholderne og journalistene, sier hun og legger til at det også må gis grunnkurs i undersøkende journalistikk for journalister som ikke har jobbet på denne måten. Skiphamn er opptatt av at Skup og konferansen skal være en stor og inkluderende familie.
Blant annet ønsker den nye Skup-lederen å få til at journalister og redaksjoner kan få til samarbeid i større saker gjennom Skup. Under GJIC på Lillehammer var det lagt opp til egne sesjoner som kunne muliggjøre slike samarbeid. Kanskje blir det ikke i så ordnede former under konferansen om ett år, men muligheter kan oppstå ved å møtes i baren eller under en pause. For eksempel mener hun at rikspressen og lokalavisene kunne kanskje få til samarbeid.– Riksmediene er lite tilstede utenfor hovedstaden og lokalavisene har sine kildenettverk og sin lokalkunnskap. De kunne slått seg sammen i enkeltprosjekter og brakt journalistikken videre. Det er i hvert fall en spennende tanke.
Vil koble redaksjonene
Skiphamn mener stiftelsen Skup må være premissleverandør og vokter av den undersøkende journalistikken. Oppgaven er blitt forsterket av at journalistikken trues av dårligere økonomi og lavere tillit blant befolkningen. Derfor må det hegnes om den seriøse og grundige journalistikken. Derfor maner hun til åpenhet om journalistikken. Og viser til metoderapportene som ligger tilgjengelig på nett og foredragene fra journalister om hvordan sakene ble jobbet fram. Utenfor Skup er det ikke så mange forum for det.
– Ved å få innblikk i hvordan journalister jobber, så tror jeg tilliten til pressen vil øke.
Under årsmøtet ble organisasjonsformen til Skup utfordret. Det ble foreslått å lage egne komiteer for konferansene i tillegg til styret. Skup-styret består av 15 personer, like mange som landsstyret i Norsk Journalistlag.
Skiphamn er åpen for at alt skal diskuteres. Og hun er langt fra sikker på om dagens organisasjonsform er den beste. Mest er hun opptatt av at det ikke skal bli mer byråkrati i stiftelsen enn det allerede er. Noe hun opplever at innspillet under årsmøtet vil bidra til.
– Ja, det er et stort styre, men så har alle krevende jobber ved siden av. De går i turnus og har gjerne andre verv ved siden av Skup. Vi trenger mange personer for å få gjennomført det.
Søker eksterne finanser
I et intervju med Journalisten på fredag ytret Furuly et ønske om å finne eksterne aktører til å finansiere lønna til daglig leder. I fjor ga Stup 300.000 kroner i støtte for å finansiere funksjonen. Om dette fornyes er uvisst.
LES OGSÅ: To ganger var Skup på nippet til konkurs i fjor, men styrelederen går av med en stiftelse som går med overskudd
Skiphamn sier at finansiering utenom Skups midler hadde vært fantastisk, men understreker at stiftelsen uansett må rigge seg for å klare det på egenhånd. Sju og en halv måned uten sekretariat har vært tung.
– Men det er fortsatt mulig å finansiere stillingen gjennom konferansen. Det er slik vi alltid har gjort det.
Trolig vil stillingen neppe bli et fullt årsverk, snarere er det ventet at det er snakk om rundt 60 prosent stilling.