Om et halvår byttes OEP ut, det skaper bekymringer

Pressen frykter etterfølgeren ikke blir god nok og vil føre til mindre innsyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sju års tjeneste var alt Offentlig Elektronisk Postjournal (OEP) fikk. Nå er den på vei mot pensjon. I januar neste år skal tjenesten erstattes av eInnsyn, som foruten departementer og etater også skal kunne inkludere kommuner.

Det er Direktoratet for forvaltning og IKT, kort kjent som Difi, som utvikler den nye tjenesten. De skriver at hovedmålet for den nye løsningen er effektivisering, særlig gjennom fjerning av manuelle prosesser. Difi skriver også at det gjøres mange tekniske forbedringer.

Oslo kommune har allerede begynt betatesting av denne tjenesten. Medieorganisasjonene har vært invitert med inn for å gi innspill til utviklingsarbeidet.

Bekymret

Jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund sier at pressen har vært positive til prosjektet og ambisjonene for det. Hvilke funksjoner som vil ligge i den endelige løsningen er ikke bestemt ennå. Mediene fikk nylig en demonstrasjon som de ikke var helt fornøyd med.

– Det ble vist fram en løsning som var veldig begrensende i forhold til hva vi trodde. Vi er bekymret for utviklingen nå. Men det er ikke siste versjon, så jeg håper løpet ikke er kjørt for dette spørsmålet, sier Foss.

En annen begrensning mediene ikke er fornøyd med er en sperre mot såkalt skraping, som er et program som automatisk henter informasjon fra nettsider eller -databaser. Difis begrunnelse for å begrense tilgangen er problematikk knyttet til personvernhensyn.

I forrige uke møtte representanter for medieorganisasjonene statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som Difi er underlagt.

Medieorganisasjonene møtte statssekretær Paul
Chaffey i forrige uke. Foto: Kristine Foss

Trafikklys

En mulighet mediene spilte inn var å gi representanter for mediene særskilte rettigheter, tilsvarende pressesidene ved domstolene.

– Det kan være som for folkeregisteret der vi kan ringe for å få be om personnummeret til folk dersom det er for journalistiske formål.

Foss sendte tirsdag et sju sider langt brev på vegne av presseorganisasjonene til Difi. Der uttrykkes det bekymring for at eInnsyn blir så begrenset at det i realiteten ikke er en ny løsning. Mediene argumenterer for å løse personvernproblematikken med å sladde dokumenter.

– Man gjør en forhåndsvurdering av om dokumentet overhodet bør legges ut, som «trafikklys-løsningen» som vi snakket om under møtet, og som innebærer at man på forhånd kategoriserer dokumenter med farger som angir om publisering er ok (grønt), trenger bearbeiding (gult) eller er uegnet (rødt), heter det i brevet.

Dokumentsøk

– Det skal bli en mer effektiv innsynsløsning. I utgangspunktet er det veldig positivt. Vi har sittet som en vaktbikkje slik at intensjonene følges opp, sier Siri Gedde-Dahl, som er leder for Pressens Offentlighetsutvalg.

NRK-journalist Øyvind Bye Skille er en av de som har representert mediene i referansegruppen. Han nevner forbedringer som at søkingen skal gå raskere, og at det skal bli bedre metoder for å sette opp søk.

– Det skal bli mulig å abonnere på søk, slik at du skal få varsel på e-post når det er kommet nye dokumenter i den saken, eller dokumenter som passer med dine søkekriterier, sier Skille.

En ambisjon for prosjektet har vært at det skal være mulig å få tilgang til dokumenter som på forhånd er merket som helt åpne for innsyn. Altså at du kan åpne for eksempel brevet samtidig som du ser journalføringen for det.

– Det bygges det funksjonalitet for, men det forutsettes at den enkelte virksomhet selv lager seg en løsning for å lagre det dokumentet som vil være som en lenke i journalen.

Mediene har også ønsket seg mulighet for å søke i hele dokumenter, ikke bare dokument- og sakstittel.

– Men per nå blir det ikke støtte for å søke i selve dokumentet.

 

Powered by Labrador CMS