Kjell Erik Eilertsen forlater Finansavisen i løpet av august. Foto: privat

Journalisten bak «innvandrings-regnskapet» slutter i Finansavisen

Kjell Erik Eilertsen forlater avisen etter fem år for å returnere til oljebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senere denne måneden slutter journalist Kjell Erik Eilertsen i Finansavisen – ganske nøyaktig fem år etter at han kom dit fra en jobb i Fearnley Fonds i september 2012.

Innvandrerregnskap

Journalisten er for et bredere publikum trolig mest kjent for sammen med Ole Asbjørn Ness å ha forfattet en artikkelserie i 2013 om innvandringens samfunnsøkonomiske kostnader, samt for å provosere motdebattanter i sosiale medier. Den gang nektet sjefen hans, redaktør Trygve Hegnar, ham å uttale seg overfor Journalisten.

Les også: Her skulle vi brakt et intervju med to journalister som gjorde oppsiktsvekkende arbeid. Men det ville ikke sjefen deres

I Finansavisen har han skrevet mest om olje- og energibransjen, og blant annet spalten «Bak tallene» på lørdagene. Han er utdannet sivilingeniør i petroleumsteknologi fra Norges tekniske høyskole (NTH) og har en MBA fra den franske handelshøyskolen Insead. Han jobbet åtte år i oljebransjen og 15 år innen finans, blant annet som analytiker på oljeaksjer, før han begynte som journalist.

Nå slutter han som journalist for å returnere til oljebransjen:

– Jeg fikk et jobbtilbud fra oljebransjen som både kombinerer min generelle erfaring fra oljebransjen, men og spesifikk erfaring fra tiden jeg jobbet i finans og som og har vært mye av fokuset mitt som journalist. Jeg skal jobbe med finansielle strategiske ting i et oljeserviceselskap som er høyst relevant for min bakgrunn og som jeg føler meg kompetent til, sier Eilertsen til Journalisten, uten å ville gå nærmere inn på hvem den nye arbeidsgiveren er.

Fellestrekk

Bare kort tid før han begynte som journalist, hadde han ikke sett for seg å ta det yrket.

Men så fristet det der og da. Jeg var nysgjerrig på å prøve noe helt annet enn meglerbransjen og kjente at jeg engasjerte meg for flere ting enn bare å være opptatt av aksjer døgnet rundt. Det var beveggrunnen for å gjøre det da.

– Jeg hadde ikke noe journalistisk erfaring den gangen, men jeg tror måten å jobbe på som analytiker i et meglerforetak har visse journalistiske elementer ved seg. En ting er det analytiske, en annen ting er det kommersielle. Man er ute og søker informasjon som analytiker og vil helst finne fakta, poenger og vinklinger som andre ikke har oppdaget. Selv om det er offentlig tilgjengelig informasjon må man lete etter den i kriker og kroker. Alle analytikere gjør det i større eller mindre grad, og utfordrer en oppfatning om å være positiv eller negativ til en aksje.

– Hvorfor vil du forlate journalistikken nå?

– Det er mer at jeg ser dette som en mulighet til å bruke min samlede ballast av kompetanse. Dette fristet mer enn å fortsette som journalist. Men jeg hadde ikke noe mål om å forlate journalistikken.

Provosert

Eilertsen har provosert mange med sine kommentarer i sosiale medier. I 2014 omtalte Dagbladet Eilertsens kommentarer om ulike innvandrergrupper på en lukket Facebook-gruppe som ifølge avisen hadde flere hundre følgere. Overfor avisen beskrev Eilertsen oppdateringen som «en dumhet».

I fjor omtalte Nettavisen hans kommentar om at Venstre-leder Trine Skei Grande burde «betale to flyseteavgifter på hjemreisen» på en oppdatering av Kjetil Rolness.

I sommer har det stormet rundt Eilertsen på Twitter: Der skrev han at Miljøpartiet De Grønnes Eivind Trædal blokkerte ham i forbindelse med diskusjon om saken med en professor som sendte seksualiserte meldinger til unge kvinner.

Om Eilertsen nå vil være mindre aktiv i sosiale medier med den nye jobben, har han ikke gjort seg opp en klar mening om ennå.

– Det er takhøyde for å mene ting. Men jeg tror jobben vil være av en karakter at det ikke er like mye tid til det, men det kan godt være.

– Jeg tror nok en del av debattene som jeg har deltatt på har sammenheng med saker som jeg har fokusert på som journalist, så det er klart at det fokuset vil bli mindre etter hvert som jeg holder på med helt andre ting. Men jeg kommer ikke til å være redd for å si hva jeg mener om jeg ser et eller annet som jeg mener er feil fremstilt om energibransjen, oljebransjen eller andre politiske ting.

Powered by Labrador CMS