Satish Koirala er billedredaktør for Nepal Television og doktorgradstudent på besøk i Tromsø for å snakke om journalistikk og klimaendringer. Foto: Julie Messel
Utfordringer for gravejournalistikken i Nepal
TROMSØ (Journalisten:) Ny lov om pressefrihet til tross, journalister som får lønna si av statlige myndigheter i Nepal har vanskelig for å drive gravejournalistikk.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det forteller Kristin Skare Orgeret. Hun er professor ved Institutt for Journalistikk og Mediefag på Høgskolen i Oslo og Akershus, og kom denne uken hjem fra Katmandu, der høgskolen samarbeider med CJMC (College of Journalism and Mass Communication) i Katmandu, Nepal.
Samarbeidet utgjør, sammen med journalistutdanningen ved Makerere Universitetet i Kampala, Uganda, et et femårig Norhed-prosjekt finansiert av Norad.
– Sør Sudan er også involvert, men det meste av programmet er flyttet til Kampala på grunn av den vanskelige situasjonen i Juba.
Orgeret er den norske koordinatoren for programmet som fokuserer spesielt på journalistikk i konflikt og post-konflikt tilstander med tanke på å forsterke institusjoner og forskningssamarbeid.
– Vi har seks PhD studenter som inngår i prosjektet. Satish er ikke en av dem, men han har vært masterstudent ved et tidligere samarbeid mellom CJMC og HIOA. Vi har holdt kontakten og inkluderte ham i Arctic Lenses-kurset fordi han skriver PhD om medier og klimaendringer.
– Kaiorola forteller om vanskelige kår, ikke bare for klimajorunalistikken, men for den undersøkende journalisitkken generelt. Hva tenker du om det?
– Det har han nok helt rett i. I Kathmandu intervjuet jeg denne uken representanter for Centre for Investigative Journalism og de understreker at når det gjelder drap og overgrep mot journalister står det bedre til i Nepal enn i de andre landene i regionen. Likevel har vi den senere tid sett eksempel på at myndighetene presser journalister og redaktører for å unngå kritisk journalistikk. Fordi regjeringen er en hovedkilde for annonsering begår journalister ofte selvsensur for å unngå konflikt med det styrende partiet.
Hun understreker at pressefriheten til Nepals journalister er under press.
– Den nye grunnloven av 2015 åpner for pressefrihet, men det er forskjell på lov og praksis. Dårlige lønnsvilkår gjør journalistene ekstra sårbare for korrupsjon og bestikkelser, og en rekke journalister forsvinner til PR eller NGO-bransjen for bedre livsvilkår.