Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening Foto: Kathrine Geard
Arne Jensen er overrasket over at NRKs Bjørn Olav Nordahl er stevnet som vitne
Men kan ha forståelse for forsvarerens ønske om å dokumentere forsøket på å få svar.
Tidligere denne uken ble det kjent at gravejournalist Bjørn Olav Nordahl er stevnet som vitne i en rettssak i Drammen tingrett. Det er forsvarer Mette Yvonne Larsen som har stevnet Brennpunkt-journalisten.
Larsen sier til Drammens Tidende, som først omtalte saken, at hun ønsker å få klarhet i lekkasjer som førte til at NRK Brennpunkt ved to anledninger var tilstede ved pågripelse og razzia. Hun gjør det klart at hun ikke venter at NRK-journalisten vil svare på hvem kilden er, men vil ha mulighet til å stille spørsmålene likevel.
Nordahl sier til Journalisten at:
– Jeg ser at hun har behov for å flytte fokus bort fra saken og over til medietrykket som kan medføre mildere straffeutmåling.
LES OGSÅ: Mette Yvonne Larsen er på kildejakt og har stevnet NRK-journalist Bjørn Olav Nordahl som vitne
NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud mener dette er en utfordring for journalisten, og er klar på hvordan man bør forholde seg til spørsmål i vitneboksen.
– Hvis den informasjonen kan være med på å identifisere en kilde skal ikke informasjonen ut, og det må han avgjøre idet han får spørsmålet.
Journalsiter gjør det samme
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til Journalisten at han er litt overrasket over at advokat Larsen velger å stevne Nordahl.
– Hun er så rutinert og kan dette såpass godt at hun må vite at hun ikke får svar. Dette er også en type sak hvor det nærmest er utenkelig at retten skal pålegge Nordahl å oppgi identiteten på sine kilder, eller gi opplysninger som kan bidra til å avsløre det.
Jensen legger til at korrupsjonsrettssaken hvor Larsen er forsvarer for en av to tiltalte ikke befinner seg i et landskap hvor Nordahls vitnemål kan bidra til å oppklare saken.
Generalsekretæren sier samtidig at han noen ganger har forståelse for ønsket om å dokumentere ting. Altså at advokaten har forsøkt å få svar på sine spørsmål, selv om det ikke ventes svar.
– Det hender at vi journalister også stiller spørsmål vi vet vi ikke får svar på. Det gjør vi av og til for å dokumentere at vi har stilt spørsmålet, men ender med å få til svar “ingen kommentar”. Det vet vi egentlig før spørsmålet er stilt.
Jensen har ikke inntrykk av at slike stevninger skjer oftere nå enn tidligere. Fra tid til annen får Redaktørforeningen henvendelser fra medlemmer som vil ha råd i forkant av politintervjuer og før de selv eller medarbeidere skal vitne i retten.
Nordahl har vært stevnet som vitne to ganger tidligere.
Journalisten er i Drammen og følger Nordahls vitnemål i tingretten fredag.