Giske-saken:

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund. Foto: Andrea Gjestvang

Presseforbundets generalsekretær vil ikke love drøfting

Men pressegeneral Elin Floberghagen mener Olav Bergo peker på interessante presseetiske problemstillinger i Giske-dekningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ikke rukket å gjøre en skikkelig vurdering ennå. I første rekke vil jeg drøfte henvendelsen med arbeidsutvalget i Presseforbundet. Det syns jeg er den riktige veien å gå.

Det sier generalsekretær Elin Floberghagen til Journalisten fra en litt utvidet nyttårsferie i USA. Hun fikk brevet fra Bergensavisens tidligere redaktør Olav Bergo torsdag. Når hun er tilbake på jobb mandag vil hun altså drøfte brevet med sin egen styreleder, som er nestleder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag, samt nestleder Hanna Relling Berg fra Norsk Redaktørforening og Tove Nedreberg, som er styreleder i Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

I brevet kritiserer Bergo medier for å samarbeide med anonyme varslere.

– Særlig alvorlig er det at Trond Giske avskjæres fra å forsvare seg konkret, fordi det konkrete innholdet i varslene er fortrolig og varslerne er lovet fortrolighet fra partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng, skriver Bergo i brevet.

Sjeldne utredninger

Bergo har ikke klaget et eller flere medier inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men bedt Norsk Presseforbund om å ta initiativ til å drøfte saken med bakgrunn i punkter som blant annet medienes plikt til selv å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv oppfyller sin samfunnsrolle.

Elin Floberghagens oppfatning er at Bergo ønsker å reise en debatt om medienes dekning av Giske-saken. Hun vil ikke kommentere Bergos valg om ikke å klage saken inn for PFU, men om å be om en vurdering i Presseforbundets styre.

– Det er veldig sjelden at Presseforbundet setter i gang store utredninger av en samlet pressedekning.

Den forrige brede gjennomgangen, som ikke omfatter generalsekretærens initiativrett overfor PFU, er høringen om sjekkheftejournalistikk i kjølvannet av Se og Hør-boka til Håvard Melnæs i 2007. Svein Brurås, Guri Hjeltnes og Henrik Syse satt i granskningsutvalget som ble nedsatt av Presseforbundet etter Tore Tønne-saken i desember 2002.

Floberghagen syns imidlertid Bergo peker på noen presseetiske problemstillinger.

– Det som er sentralt i journalistikken er at den som anklages skal ha reell mulighet til å forsvare seg. Spørsmålet Bergo stiller om Giske har reell mulighet til å forsvare seg når offentligheten ikke er kjent med varslernes identitet eller innholdet i varslene er verdt å drøfte.

Men hun mener det i det ikke ligger en kritikk fra hennes side av mediene.

– Jeg stiller bare spørsmålene. Dette er diskusjoner redaksjonene tar internt. Jeg vil ikke forskuttere at jeg er kritisk eller vurderingen vi skal ta. Men det er klart at denne saken er massiv i omfang og at den reiser viktige etiske problemstillinger.

Skal klare PFU-behandling

Som Journalisten skrev tidligere torsdag har Presseforbundet kun mottatt én klage på en artikkel i Giske-dekningen, men denne mangler samtykke, noe som kreves for at saken skal behandles.

I PFU sitter blant annet politisk reporter Alf Bjarne Johnsen fra VG og nyhetsredaktør Stein Bjøntegård fra NRK og også medier som TV 2, Dagens Næringsliv og Aftenposten er representert på listen over representanter og vararepresentanter.

Floberghagen sier at utvalget skal klare å behandle klager de mottar mot konkrete artikler og medier.

– Det er noen som kan behandle den hvis den kommer.

Hun viser til Lommedalen-saken der ni medier var innklaget og PFU klarte å behandle alle sakene.

– Selv da klarte vi å sette et PFU som var habile. Men dette spørsmålet får vi ta når det kommer.

Powered by Labrador CMS