Klubbleder i Vårt Land, Ane Bamle Tjellaug. Foto: Erlend Berge/Vårt Land

Vårt Lands redaksjon slår tilbake mot beskrivelser om fryktkultur

18 av 21 medlemmer av redaksjonsklubben stemte for å stille seg bak kravet om ekstraordinær generalforsamling i eierkonsernet Mentor Medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Innad i avisen er det stor frustrasjon over det som har blitt lekket til pressen.

Det sier en av flere kilder som overfor Journalisten sier at de ikke kjenner seg igjen i hvordan arbeidsmiljøet i Vårt Land har blitt karakterisert i Dagens Næringsliv (DN) og Medier24.

Det var i forrige uke det ble kjent at ansvarlig redaktør Åshild Mathisen var meddelt av hennes styreleder Per Magne Tveiten at hun ikke hadde hans tillit. Tveiten er også konsernsjef i Vårt Lands eierselskap Mentor Medier. 

Klubbleder Ane Bamle Tjellaug i Vårt Land tar nå kraftig til motmæle mot at det er en fryktkultur blant de 28 i redaksjonsklubben. At redaksjonen er splittet om fryktkultur forstår hun ikke, og forteller at det oppleves som å få en drittpakke som rammer arbeidsmiljøet.
 
– Dette er et spill. Det er et forsøk på å få konflikten til å handle om noe annet enn hva det gjør. Det påvirker oss og det er ikke gøy å bli fremstilt på denne måten, sier Tjellaug til Journalisten. 

– Fryktkultur er et sterkt ord. Fryktkultur er noe som gjennomsyrer en hel redaksjon. Jeg har ikke fått rapporter om at redaksjonen opplever det sånn, men det er klart at det har vært mye omstilling. Ny strategi og ny ledelse kan oppleves tøft for noen. Det har vært turbulent og vi har ting å jobbe med, men arbeidsmiljøet har ingenting med denne saken å gjøre.

Tjellaug har vært tydelig på at hun ikke skal spekulere på hvem som lekker informasjon til media, og har sagt til klubben at det ikke skal bli noe tema.

– Konflikten går ikke på oss ansatte i det hele tatt. Vi er ikke en part i dette, men blir dratt med inn i det og det er vanskelig å måtte gå ut og svare på det anonyme kilder sier om min arbeidsplass. Vi må heve oss over det og jobbe med de tingene vi har å jobbe med. Åshild Mathisen og jeg har snakket om arbeidsmiljøet og vi har sammen planlagt hva vi skal gjøre fremover. Jeg opplever at hun tar arbeidsmiljøet på alvor. 

Har tillit til redaktøren

Redaksjonsklubben i Vårt Land har stilt seg bak et krav om en ekstraordinær generalforsamling som skal ta stilling til om de har tillit til konsernstyret som eierne har oppnevnt, og som ledes av svenske Tomas Brunegård. 

Etter hva Journalisten kjenner til stemte 18 i redaksjonsklubben for dette, mens tre stemte blankt. Det var totalt 21 som stemte.

– Vi i redaksjonsklubben er aksjonærer i Mentor Medier. Vi ble kontaktet av Bladmisjonen som spurte om vi ville stille oss bak et krav om ekstraordinær generalforsamling, sier Tjellaug. 

– Vi har ingen grunn til ikke å ha tillit til Mathisen og vi har flertall i redaksjonsklubben for å støtte en ekstraordinær generalforsamling. Generalforsamlingen kan ansette og avsette styret i Mentor Medier.

Blåst kraftig ut av proporsjoner

Journalist og hovedvernombud i Vårt Land, Kjell Kvamme, opplever inntrykket som er skapt i media som kraftige overdrivelser og karakteristikker som ikke er dekkende for Åshild Mathisens lederstil eller det som skjer i Vårt Lands arbeidsmiljø. 
 
– Kollegialt har vi et veldig godt arbeidsmiljø. Det er langt ifra et sektlignende arbeidsmiljø. Vi i Vårt Land bør vite hva som karakteriserer en sekt. Det kan se ut som om de som har snakket med Medier24 og DN har personlige motiver til å gjøre det, jeg forstår ikke hvilke andre motiver de skulle ha, sier Kvamme til Journalisten. 
 
Han mener dette bidrar inn i konflikten i konsernet. Han sier det er tungt for de tillitsvalgte å se at avisen og arbeidsmiljøet blir trukket inn i en konflikt sjefen har med konsernledelsen.
 
– Vi har ikke lyst til å bli brukt på denne måten, men vi kan ikke sitte rolig å se på at sjefen vår blir karakterisert på en måte vi ikke kjenner oss igjen i. Det er grove ting som blir sagt, og det er uheldig at det blir sagt anonymt. Vi er likevel ikke interessert i å jakte på de anonyme, hverken innenfor eller utenfor. Vi har nok med å lage avis og prøve å ta vare på hverandre, sier Kvamme.
 
Han sier alle arbeidsplasser har utfordringer, men at han som verneombud har opplevd at ledelsen har lyttet til de ansatte.
 
– Om det er en diktator her på huset må han eller hun ha gjemt seg på et sted jeg ikke vet om. Og det sier jeg vel vitende om at jeg blir karakterisert som sjefredaktørens støttespiller. Det tåler jeg. Det er verre å tåle karakteristikker av henne som leder og av arbeidsmiljøet.  
Powered by Labrador CMS