VG-journalistene tjener mest – se alle lønnstallene her

Men klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud jubler ikke. Se alle lønnstallene!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Neste uke braker vårens hovedoppgjør løs - med forhandlinger i NRK først ut. Fredag publiserer Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) den omforente lønnsstatistikken for fjoråret.

Fakta om lønnsstatistikken

Med mindre noe annet er spesifisert er alle omtalte tall bransjelønn som inkluderer minstelønn, personlig tillegg, stillingstillegg, ulempetillegg, opphavsrettstillegg, fototillegg og lokalkontortillegg.

Den viser at det fortsatt er journalistene i VG som tjener mest innenfor yrkesstanden. VG-journalisten tjente i gjennomsnitt 767.954 kroner i fjor. Det er en økning på 3,1 prosent fra året før.

Se alle tallene i den sorterbare tabellen nederst i saken.

Men klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud mener VG-journalistene fikk mindre i lønnsøkning enn statistikken viser.

– Jeg går ikke god for de tallene fordi de er satt i bransjelønn. VG nekter oss å forhandle på bransjelønn. Vi forhandler på et eget beregningsgrunnlag som er langt lavere, uten ulempe og overtid. Jeg kjenner meg ikke igjen i tallene, sier Ruud.

Han mener VG-journalistene økte lønna med rundt 2,7 prosent i fjor.

– Jeg tenker at det skal være bra lønn i VG. Vi driver med dagsordensettende journalistikk og løpende breaking news hver dag. Og så leverer vi enormt store overskudd til konsernet at det skulle bare mangle. Jeg syns 3,1 prosent i lønnsøkning er altfor lite.

– Det ser ut som vi tjener veldig mye, men det er mye som ligger bak. Vi jobber mye på ugunstige tidspunkter og mye overtid.

Selv er han for tiden i pappapermisjon fram til sommeren, og skal følge lokalforhandlingene fra sidelinjen.

– Jeg har gitt en føring om at man ikke skal godta et lavt oppgjør i år. Det er medlemmene i VG skjønt enig i.

Den neste på lista over lønnsadelen er Dagens Næringsliv der journalistene tjente 743.265 kroner i snitt i fjor. Men de fikk en lavere økning - 1,5 prosent i oppgjøret i fjor.

Bak VG og DN følger regionavisene Stavanger Aftenblad, Aftenposten og Bergens Tidende med mellom 717.356 og 723.955 kroner i snittlønn. Deretter følger Aller Media, Adresseavisen, VGTV, TV 2 og Haugesunds Avis. 

Les også: Lønnsfest i Klassekampen

Gjennomsnittsjournalisten tjente 607.421 kroner i fjor, noe som er 2,7 prosent høyere enn året før. Etter overtid og andre tillegg kunne gjennomsnittsjournalisten se 642.385 i lønn og ytelser i fjor.

Leder Hege Iren Frantzen i NJ mener at lønnsstatistikken for MBL-området viser at fagforeningen over mange år har tatt stort ansvar for å sikre medienes økonomi.

– Men det har ikke betalt seg når pilene peker oppover i mange mediehus. I stedet har det resultert i store utbytter og skyhøye ledertillegg i en rekke mediehus. Den ubalansen har NJ en klar ambisjon om å begynne å rette opp gjennom årets oppgjør. Tariffkonferansene våre der vi samlet tillitsvalgte fra hele landet i de to største oppgjørene våre, MBL og NRK, ga oss en klar marsjordre om å sikre medlemmene et rimelig lønnsoppgjør, skriver Frantzen i en e-post.

Powered by Labrador CMS