Tirsdag overleverte de sakkyndige sin hvor de konkluderer med at terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. Dermed er det klart at de fleste medier ikke ønsker å intervjue ham. Foto: Jo Christian Oterhals
Uaktuelt å intervjue Breivik
Konklusjonen på Anders Behring Breiviks psyke hindrer intervju.
– Det er helt uaktuelt å intervjue en person som er psykotisk. Intervju blir en problemstilling den dagen den dagen han er frisk igjen, men i dag er det helt uaktuelt, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 til Journalisten.
Mandag kunne Journalisten fortelle at mange medier sto i kø for å få intervjue terrorsiktede Anders Behring Breivik. Forsvarer Geir Lippestad fortalte at samtlige norske medier og flere internasjonale medier ønsker å prate med ham.
– Alle seriøse medier, både nasjonale og internasjonale – som BBC, ønsker å intervjue ham. NRK er de eneste som har sagt at de ikke ønsker et intervju, men en bakgrunnssamtale.
Kan ikke intervjue syke
Etter at konklusjonen av den psykiatriske evalueringen ble kjent, har mediene snudd.
– Slik konklusjonen foreligger i dag, er han en syk mann. Det sier seg selv at han ikke kan intervjues om han er åpenbart psykotisk, sier sjefredaktør Torry Pedersen i VG.
Ingen forespørsler
Årsæther i TV 2 forteller at det ikke er sendt noen formell henvendelse fra TV 2 om intervju med Behring Breivik. Samtidig kan de ha kommet tilfeldige henvendelser fra den enkelte journalist. Nå er den offisielle linjen at de ikke ønsker å intervjue en syk mann.
I Aftenposten forklarer nyhetsredaktør Ole Erik Almlid at de ikke har rettet noen forespørsel om intervju med den terrorsiktede. Verken før eller etter besøksforbudet er blitt hevet.
– Vi har heller ingen planer om å gjøre det fremover, slik situasjonen er nå.
Rart skrudd sammen
Mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad skrev i en kommentar i begynnelsen av september at han hadde tungt for å forstå de kollegene som hadde søkt om å intervjue Behring Breivik.
Etter at konklusjonen om massemorderens psyke ble kjent, gir det seg selv, mener Omdal. Man intervjuer ikke en som er psykotisk.
Dersom den rettspsykiatriske konklusjonen hadde vært en annen, mener Omdal at mediene uansett ikke burde gi Breivik en talerstol for sine ekstreme holdninger gjennom et intervju.
– Journalister som ikke oppfattet dette må være rarere skrudd sammen enn de som ikke ønsket å intervjue ham.