Dagsavisen og Aftenbladet felt for avisforsider

At de avbildede personene var identifiserbar ble avgjørende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens faglige utvalg felte i dag Dagsavisen og Stavanger Aftenblads forsider 23. juli for brudd på god presseskikk.

Rask behandling

Det var 23. juli at avisene publiserte bilder av døde personer fra foran høyblokken i Regjeringskvartalet. Dagsavisen publiserte bildet av en død kvinne med ryggen til. Stavanger Aftenblad publiserte et bilde av en død person med et sladdet ansikt.

Pressens faglige utvalg konkluderte raskt med at begge avisforsidene bryter med god presseskikk. Utvalget legger vekt på at forelå en presseetisk plikt i å ikke trykke bildene på et tidspunkt de nærmeste pårørende sannsynligvis ennå ikke hadde mottatt endelig dødsbudskap.

– Grenser viskes ut

Redaktørenes representant i utvalget, John Olav Egeland, viste under diskusjonen om Dagsavisen til at det er en presseetisk norm i Norge at det er akseptert med bilder av døde personer fra krig, terror eller naturkatastrofer i andre land. Han viste også til at globaliseringen har ført til at stillbilder og levende bilder enklere flyter mellom landegrensene.

– I en global tidsalder utviskes skillene når bildene flyter gjennom eteren på kort tid, sa Egeland.

Identifiserbarhet viktigst

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund avviste Egelands argumentasjon. Han sa at Dagsavisen-saken var den enkleste å behandle av terrorsakene som var oppe i PFU.

– Dette mennesket er identifiserbart. Derfor er det brudd på god presseskikk. Det kan ikke være vanskelig å skjønne hvilken belastning det har for de pårørende, sa Kokkvold, og svarte samtidig på spørsmålet om globalisering:

– Selv om grensen mellom nasjonale og internasjonale viskes ut er det et viktig skille, og det skillet må vi fortsatt holde fast ved.

Saken mot Stavanger Aftenblad tok kort tid å behandle. Til tross for at ansiktet til personen var sladdet var det ingen som tok ordet for å diskutere videre da utvalgsleder Hilde Haugsgjerd spurte om det var innvendinger på innstillingen.

Holder fast på grense

I Klassekampen tidligere denne uken tok mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad til orde for at det eneste som kunne frikjent avisene var en erkjennelse om at terrorsituasjonen var så spesiell at man kunne tillate at grenser ble flyttet.

– Det er en viss sjanse for at terrorangrepene har flyttet våre presseetiske standarder. Kan hende gjør graden av ekstremitet i denne situasjonen at man får lov til tolke Vær varsom-plakaten annerledes enn man vanligvis gjør, for å kunne dokumentere omfanget av denne tragedien,
sa Omdal.

Den endelige behandlingen i PFU viser altså at utvalget holder fast på de tidligere grensene.

Powered by Labrador CMS