NRK er politianmeldt for avlytting. Foto: Birgit Dannenberg
NRK anmeldt for avlytting
Overhørte møte som handlet om den første psykiatrirapporten.
NRK er anmeldt for å ha avlyttet et møte som fant sted 20. desember, hvor psykiatrigruppen og lederen i den rettsmedisinske kommisjonen diskuterte konklusjonen i den første psykiatrirapporten om Anders Behring Breivik, ifølge VG Nett.
Rettsforklaring
Overhøringen skjedde ved at en NRK-journalist ringte opp telefonen til kommisjonens leder Tarjei Rygnestad. En samtale ble startet, og varte i til sammen 53 minutter og 50 sekunder.
Dagen etter ble lederen ringt opp av NRK for å få en kommentar.
– Jeg registrerte at den kom, og den ble svart. Hvis den ble overhørt, så stemte det med henvendelsen vi fikk, forklarte Rygnestad i retten tirsdag, ifølge VG Nett.
Lederen nektet å kommentere saken ytterligere etter tirsdagens forklaring.
– Interessant diskusjon
Opplysningene NRK-reporteren skaffet seg ved å lytte til møtet resulterte i en sak sist desember om at tre medlemmer av kommisjonen mente den første rapporten ikke holder mål.
Nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK bekrefter overfor eget nettsted at en journalist ringte opp Rygnestad. Reporteren skal ifølge redaktøren ha oppfattet at kommisjonens leder tok telefonen, men ventet å svare.
– Grunnen til at journalisten ikke la på, var at vedkommende oppfattet det som en svært interessant diskusjon. Men jeg beklager at vi ikke har informert Rygnestad om dette i ettertid, sier Bjøntegård til nrk.no.
– Offentlig interesse
Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier til Dagens Næringsliv onsdag at det ikke er tvil om at opplysningen har offentlig interesse, og at man ikke kan forvente at en journalist legger på når telefonen blir svart og man hører noen fortsette å snakke.
– Hvis NRKs versjon er riktig er ikke dette «skjult kamera» i klassisk forstand. Man har ved en tilfeldighet overhørt en samtale som ble langvarig, sier Kokkvold.
Selvkritikk
Kokkvold mener imidlertid NRK feilet på håndteringen i etterkant av telefonsamtalen.
– Man kan forvente at journalisten ringer opp igjen og forteller hva han sitter på og gir anledning til å kommentere saken, fortsetter Kokkvold til DN.
På dette punktet tok Bjøntegård også selvkritikk i Dagsnytt 18 tirsdag kveld.
– Det som ville vært lurt av oss var å ringe tilbake til Rygnestad etterpå og fortelle hva som hadde skjedd og konfrontert han med det som kom fram, sa Bjøntegård i radioprogrammet.
Redaktøren sa også at anmeldelsen skjedde for en måneds tid siden.