Ni russiske studenter gjester denne uken Norge for å delta på et seminar om pressens forhold til terror på norsk jord. Foto: Glenn Slydal Johansen

Russiske studenter besøker Norge

Journalistspirer deltar på seminar om pressen oppfylte sitt samfunnsansvar etter 22. juli.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ni studenter fra Kant-universitetet i den russiske enklaven Kaliningrad besøker denne uken Norge. Besøket skjer som et samarbeid mellom journalistutdanningen ved Høgskulen i Volda og Menneskerettighetsakademiet, som er en stiftelse som jobber for å bedre respekten for disse rettighetene.

Mandag besøker studentene Norsk Journalistlag og NRK. Tirsdag og onsdag er de i Volda for å delta på et seminar om ytringsfrihet med bakgrunn i 22. juli-tragedien. Hit kommer blant annet Jon Sopel, som dekket 22. juli for BBC, sammen med nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet og reporter Kadafi Zaman i TV 2 for å dele sine erfaringer.

Delte meninger

Svetlana Tepljakova, skal også holde et innlegg om terror i Russland.

På spørsmål om hvilke tanker Tepljakova gjør seg rundt pressefriheten i sitt hjemland sier hun at meningene er delte.

– Det er mange ulike meninger om pressefriheten, men min mening er at pressen ikke kan være absolutt fri. Fri fra hvem? spør Tepljakova.

– Det er mye snakk om pressefrihet, men det er noe vi aldri har sett noe til.

Journalistlæreren, som forstår litt norsk etter å ha bodd ett år i Hammerfest, sier at den russiske journalistutdanningen legger mer vekt på filosofi enn praktisk øvelse i det journalistiske håndverket. Studentene som nå gjester Norge er i sitt fjerde, og nest siste år, av utdanningen. Det er først når de skal ut i arbeidslivet at de stifter bekjentskap med redaksjonene.

Tre års finansiering

Besøket fra Russland finansieres av Utenriksdepartementet og Fritt Ord. Gunn Bjørnsen, som er styreleder i Menneskerettighetsakademiet og stipendiat ved Høgskulen i Volda, sier at prosjektet har fått finansiering for tre år.

– Norske lærere reiser over til Kaliningrad for å holde foredrag, men norske studenter reiser ikke dit, sier Bjørnsen, og legger til at de norske studentene får utbytte av å få besøk de neste dagene.

– Hvorfor falt valget for et slikt samarbeid på Kaliningrad?

– Det er litt tilfeldig. Vi ble anbefalt det som et sted å begynne, og menneskerettsombudet i Kaliningrad har holdt oss i sin fold. Det er en viktig kontakt, sier Bjørnsen.

Les også: Russiske journalister møtte Aps nestleder (04.11.2011)

Powered by Labrador CMS