Ni russiske studenter gjester denne uken Norge for å delta på et seminar om pressens forhold til terror på norsk jord. Foto: Glenn Slydal Johansen
Ni russiske studenter gjester denne uken Norge for å delta på et seminar om pressens forhold til terror på norsk jord. Foto: Glenn Slydal Johansen

Russiske studenter besøker Norge

Journalistspirer deltar på seminar om pressen oppfylte sitt samfunnsansvar etter 22. juli.

Ni studenter fra Kant-universitetet i den russiske enklaven Kaliningrad besøker denne uken Norge. Besøket skjer som et samarbeid mellom journalistutdanningen ved Høgskulen i Volda og Menneskerettighetsakademiet, som er en stiftelse som jobber for å bedre respekten for disse rettighetene.

Mandag besøker studentene Norsk Journalistlag og NRK. Tirsdag og onsdag er de i Volda for å delta på et seminar om ytringsfrihet med bakgrunn i 22. juli-tragedien. Hit kommer blant annet Jon Sopel, som dekket 22. juli for BBC, sammen med nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet og reporter Kadafi Zaman i TV 2 for å dele sine erfaringer.

Delte meninger

Svetlana Tepljakova, skal også holde et innlegg om terror i Russland.

På spørsmål om hvilke tanker Tepljakova gjør seg rundt pressefriheten i sitt hjemland sier hun at meningene er delte.

– Det er mange ulike meninger om pressefriheten, men min mening er at pressen ikke kan være absolutt fri. Fri fra hvem? spør Tepljakova.

– Det er mye snakk om pressefrihet, men det er noe vi aldri har sett noe til.

Journalistlæreren, som forstår litt norsk etter å ha bodd ett år i Hammerfest, sier at den russiske journalistutdanningen legger mer vekt på filosofi enn praktisk øvelse i det journalistiske håndverket. Studentene som nå gjester Norge er i sitt fjerde, og nest siste år, av utdanningen. Det er først når de skal ut i arbeidslivet at de stifter bekjentskap med redaksjonene.

Tre års finansiering

Besøket fra Russland finansieres av Utenriksdepartementet og Fritt Ord. Gunn Bjørnsen, som er styreleder i Menneskerettighetsakademiet og stipendiat ved Høgskulen i Volda, sier at prosjektet har fått finansiering for tre år.

– Norske lærere reiser over til Kaliningrad for å holde foredrag, men norske studenter reiser ikke dit, sier Bjørnsen, og legger til at de norske studentene får utbytte av å få besøk de neste dagene.

– Hvorfor falt valget for et slikt samarbeid på Kaliningrad?

– Det er litt tilfeldig. Vi ble anbefalt det som et sted å begynne, og menneskerettsombudet i Kaliningrad har holdt oss i sin fold. Det er en viktig kontakt, sier Bjørnsen.

Les også: Russiske journalister møtte Aps nestleder (04.11.2011)

Powered by Labrador CMS