Som del av en debatt på årets Skup vil det vises bilder tatt 22. juli 2011 som aldri har blitt publisert i norske medier.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Skal vise Utøya-bilder på Skup:– Det blir veldig sterkt
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Når mer enn 700 journalister samles til Skup-konferansen til helgen kan de blant annet delta på presseetisk debatt om 22. juli og publisering av sterke bilder.
Annonse
Under debatten skal det vises bilder fra terroren på Utøya, som aldri er publisert i norske medier. Arrangøren advarer i programmet om sterke inntrykk.
– Veldig sterke bilder
Det er den svenske fotografen Niclas Hammarströms bilder av ofrene på Utøya som vil bli fremvist, og debatten skal handle om hvorvidt det var riktig av norske medier å ikke publisere bildene.
– Det er veldig sterke bilder. Derfor ønsker vi å informere om det i forkant av konferansen. Debattleder Håkon Haugsbø kommer også til å informere i starten av sesjonen, slik at man kan få muligheten til å forlate salen, sier styreleder i Skup, Nina Selbo Torset, til Journalisten.
Det er mulig å oppsøke de fleste bildene på egen hånd, blant annet på nettsidene til Hammarström, sier Torset. De er imidlertid aldri publisert i norsk presse.
– Det er 11 år siden terrorangrepet, og vi mener det er riktig å vise frem bildene i debatten. Man må vite hva det er man debatterer. Men det er fremdeles veldig sterke inntrykk, sier hun.
Annonse
Ukraina-problematikk
Hvilke konsekvenser redaktørenes bildevalg får for ettertiden er en svært aktuell problemstilling, ifølge Torset. Etter invasjonen av Ukraina har mange norske redaktører daglig måttet ta valg med tanke på hvilke bilder som skal publiseres fra krigen, sier hun.
– Men vi forstår at det nærmest kan være uforståelig for de etterlatte at vi viser bilder av noen som står dem nært, som er døde. Vi har informert støttegruppa om fremvisningen, og vi oppfatter at det er forståelse for at vi er nødt til å ha denne debatten i bransjen, sier Torset.
Bildene er satt sammen til en film som skal vises under sesjonen, men fremvisningen skjer i en lukket forsamling og skal ikke strømmes. Torset sier at diskusjoner om bildevalg foregår i mediene hele tiden, og at Skup derfor mener debatten har en verdi.
– Det er en presseetisk diskusjon som er veldig vanskelig. Men også for meg, som har sett bildene før, er det fortsatt sterkt å se. Det må jeg si. Det er viktig at folk er så forberedt man kan bli.