NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk (t.v.) og Document-redaktør Hans Rustad.

Document og NRK med flest fellelser i PFU første halvår

Topper kort «verstingliste».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De er mediehus i hver sin ende av størrelsesskalen, men én ting har Document.no og NRK til felles:

De ligger øverst på «verstinglista» når man oppsummerer konklusjonene fra Pressens Faglige Utvalg (PFU) fra første halvår 2021.

NRKs publiseringer har vært tema for utvalget ni ganger hittil i år, noe som har endt med fellelse for brudd på god presseskikk i fire av sakene.

Se PFU-basens oversikt over NRK-sakene her.

På samme tid har Document.no vært tema hos PFU fire ganger. Alle fire sakene har endt med konklusjon om brudd på god presseskikk.

Se PFU-basens oversikt over Document-sakene her.

Ferske fellelser

De nyligste fellelsene mot begge mediene kom i gårsdagens siste PFU-møte før sommeren.

Da ble NRK felt på to punkter, for opplysningskontroll og imøtegåelse, etter klage fra tidligere statsråd Ola Borten Moe.

Document ble felt for håndtering av kommentarfeltet under en sak om Kim Steinar Kjærner-Strømberg, leder for partiet Nye Borgerlige.

Documents kommentarfelt var også bakgrunn for en annen fellelse tidligere i år, der PFU mente at avisa hadde latt kommentarfeltet «utvikle seg i retning av en gapestokk» i en konkret sak og etterlyste større årvåkenhet fra redaksjonens side.

– Pirkeavgjørelser

Men Document-redaktør Hans Rustad har ingen planer om endringer i kommentarfeltet etter fellelsene.

– Nei. Jeg synes ikke PFU lever opp til sin oppgave med sånne filleristing- og pirkeavgjørelser. De har absolutt viktigere ting å ta tak i, sier Rustad til Journalisten.

Han sier seg forbauset over PFUs reaksjon på kommentarfeltet fra mai i år, knyttet til en artikkel om at en tidligere politiker ble dømt for produksjon, besittelse og spredning av overgrepsmateriale.

– Det var en meget alvorlig sak med en såkalt samfunnstopp, og det sier seg selv at det utløser sterke følelser. I sånne saker synes jeg man skal ha meget stor takhøyde for at folk trenger å lufte følelsene sine, sier Rustad.

– Kunne vært unngått

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier han ikke kan huske et annet halvår med så mange som ni NRK-saker i PFU i nyere tid.

– Det er nok noen tilfeldigheter her, siden PFU har hatt et visst etterslep en stund og et par av sakene gjelder publiseringer langt tilbake i tid, men antallet er utrykk for at en del klagere har opplevd vår journalistikk som overtramp, og at vi ikke har klart å finne noen minnelig løsning, sier Kalbakk til Journalisten.

Han konstaterer at de fleste NRK-fellelsene dette halvåret handler om faktasjekk, framstilling av fakta, nødvendige forbehold og samtidig imøtegåelse:

– Dette er ting som relativt enkelt kunne vært unngått, og som vi jobber mye for å unngå. Her har det grunnleggende journalistiske håndverket rett og slett ikke blitt gjort godt nok i sakene, og det jeg tar med meg er at vi her må vi bli bedre, sier Kalbakk.

Ser pandemi-utfordring

Han ser på tirsdagens fellelse for omtale av Ola Borten Moe som et typisk eksempel:

– Her har vår klimaredaksjon gjort mye journalistikk på temaet fra før, og det innkalles til stortingshøring delvis på bakgrunn av vår journalistikk, men så skjer det i en kort registrering at vi gjengir fakta feil, sier Kalbakk.

Han mener å se en ny utfordring det siste halvannet året:

– Vi ser at i en tid med pandemi der færre av journalistene er på jobb og i nærheten av desken, kan veien til journalistene som kjenner saken man skal følge opp eller lage en fronttittel for, være litt lengre. Det gjør at vi må være enda mer bevisste på at man må være nøye med å sjekke fakta ordentlig, når man sitter på vakt og jobber med en sak man ikke nødvendigvis kjenner godt selv.

– Men det er ingen unnskyldning, for det er alltid vårt ansvar å sjekke fakta i sakene vi publiserer, før vi publiserer dem, avslutter etikkredaktøren.

Kort toppliste

Finansavisen skriver seg også for tre fellelser etter totalt tre PFU-saker hittil i år. To av sakene endte med den mildere fellelsen kritikk, mens én sak ble konkludert som brudd på god presseskikk.

Lista over andre medier med mer enn én fellelse hittil i 2021 er kort: Oppland Arbeiderblad (2 brudd), TV 2 (1 brudd, 1 kritikk).

Det er de vanlige gjengangerne blant Vær varsom-plakatpunktene som skiller seg ut i fellelsene, også i første halvår 2021:

Punkt 3.2 om opplysningssjekk og kildekritikk ligger bak 17 fellelser, mens punkt 4.14 om imøtegåelse er bakgrunn for 13 fellelser totalt.

Powered by Labrador CMS