Filmpris til Johs. Kalvemo

NRK Sámi Radios Johs. Kalvemo fikk pris for sine sameportretter sist uke da urfolkenes filmfestival Skábmagovat - Bilder i mørketida - ble arrangert for femte gang, melder Nationen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Johs. Kalvemos siste dokumentarfilm er et portrett av den 83 år gamle reindriftssamen Johan Mattis Isaksen Eira. Hovedpersonen i filmen, Iskon Máhtte på samisk, holder til i vinterområdene i Øvre Anárjohka nasjonalpark. Han startet sitt liv som reingjeter da han var ti år og er fortsatt aktiv.

- Jeg har laget mange portretter av eldre mennesker, den eldste av dem 104 år. Jeg har forsøkt å nå dem før de forsvinner, og viktig historie med dem, forteller Kalvemo til Nationens utsendte medarbeider i den dampende hete badstua i et lite hus ved siden av selve hotellet i Inari. Kalvemo fikk prisen ikke bare for sin siste film, men for en produksjon de siste åra som har bevart for ettertida mye kunnskap om kultur, næring og levevis. Han har også laget dokumentarfilm om det norske overvåkingspolitiets lovlige og ulovlige overvåking av samer. Det viste seg at Politiets Overvåkingstjeneste har begått kriminelle handlinger overfor NRK-mannen selv.



Powered by Labrador CMS